Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


oktatas:szoevegszerkesztes:openoffice.org

< Szövegszerkesztés

OpenOffice.org

  • Szerző: Sallai András
  • Copyright © Sallai András, 2011
  • Licenc: GNU Free Documentation License 1.3

Képek csatolásának megszüntetése

Ha böngészőből másolunk egy képet a OOo-ba akkor az linkelve lesz, beillesztés helyett. A dokumentum nem fogja tartalmazni a képeket. Megoldás:

Szerkesztés -> Hivatkozások... -> 

Az előugró ablakban kijelölöm kívánt képeket (össze kijelölés: Ctrl+A):

"Csatolás felbontása" gombra kattintok. 

Megerősítem és kész.

OpenOffice.org és az érettségi

A OpenOffice.org használatának visszáságai érettségin. A tárgyalt problémák 2008 májusi középszintű érettségi feladatának megoldásakor merülhet fel. Amikor ez az írás készült igaz, hogy 2009 van, de ez mindegy, mert nem tudhatjuk mikor lesz megint ilyen feladat. A megoldáshoz az OpenOffice.org 3.1.1 változatát használtuk.

Oldalszegély és a margó

Feladat: állítsuk be a Margót pl.: 0.6 cm-re. Nem gond Beállítjuk. Az egész háttérszín legyen pl.: RGB 10 10 10. Itt mindjárt két problémába ütközünk. Előszöris RGB kódokkal nem tudjuk megadni a színeket, ellentétben a MS Word-el. A színek meg vannak adva nevükkel is, nincs más hátra megpróbálom megközelíteni a kívánt színt.

A másik gond, hogy az oldalmargón kívül eső terület nem veszi fel az adott színt, egyszerűen fehér marad. Ez utóbbi áthidalható úgy, hogy az oldalmargót lenullázom és helyette az oldal szegélyénél belsőmargóval adok meg margót 0.6 cm. Ez viszont üti a az első feladatot az oldal margója legyen, 0.6 cm. Persze a MS Wordben nincsen belsőmargó. A készülő lapról van egy mintakép, ahol határozottan látjuk, hogy márpedig a margón kívüli rész is színezve van. A tanár talán a színt még elfogadja, melyik margóbeállítást fogja értékelni?

Kiskapitális

Feladat: Az oldal balszélén hozzunk létre egy szöveget amely 90 fokkal el van forgatva balra. A szöveg legyen kiskapitális. (Az oldalon egyetlen szöveg szerepel még az első sorban, a cím középre igazítva. Minden más egy szövegdobozban van.) Mivel az oldalon egyetlen cím van megtehetjük, hogy a következő sorba hozzuk létre a szöveget, kiskapitálisra állítjuk, majd elforgatjuk a szöveget 90 fokkal. Csakhogy a szöveg a lap balszélén van (bal belső margó szélén), és sehogy nem tudjuk beljebb hozni. Még nagyobb gond lenne, ha a lap jobboldalán kellene elhelyezni. Megoldás tegyük szövegdobozba, elforgatjuk és oda tesszük ahova akarjuk. Igen ám, de szövegdobozban nem lehet kiskapitálissal formázni.

Szövegdoboz kerete

Feladat: A szövegdoboz keretének vastagságát állítsuk be 1.5 pontosra. A keret vastagsága állítható, nem gond. Viszont csak cm-ben. 1.5 cm és 1.5 pont pedig nagyon nem ugyanaz.

Szövegdoboz a margóhoz igazítása

Feladat: A szövegdobozt állítsuk 1.9 cm-re legyen a balmargótól. Nem gond beállítjuk. A gond csak az, hogy ez nem ugyanaz amit a feladat kíván, mert nekünk a margónk a lapszéléig ér (lásd fentebbi feladat). A belsőmargóhoz meg nem lehet viszonyítani. Persze ez nem is gond addig, amíg nem jön, egy feladat, hogy szúrjunk be egy képet, amit 10 cm-re kell elhelyezni a a baloldaltól. Mivel ez megint az oldalmargóhoz lessz állítva és nem a belsőmargóhoz, ezért a kép nem a helyén lesz. A tesztelés során pont ráesett a szövegdoboz szegélyére, ami ugye látványos hiba. Tehát vagy a képet, vagy a szövegdobozt igazítom, viszont akkor az egyik nem lesz, a feladatban megadott távolságra a baloldaltól.

Fontos telepítendő fontkészletek

Fontok telepítése

Egyszerűen bemásolom a font könyvtárba. Windows alatt ide:

C:\Windows\Fonts

Linux alatt ide:

/home/username/.fonts
oktatas/szoevegszerkesztes/openoffice.org.txt · Utolsó módosítás: 2019/08/22 17:49 szerkesztette: admin