Az alábbi oldal az olyan alacsony szénhidrátos táplálkozáshoz nyújt segítséget, ahol a cél a ketózis állapot elérése.
Az alábbi receptekben laktózmentes tejtermékeket adok meg összetevőként, mivel a laktózt a szervezet szénhidrátként értelmezi.
A legtöbb saláta főételként fogyasztandó. A főtt és sült tojás miden formában fogyasztható, korlátozás nélkül. A saláták természetesen fogyaszthatók valamilyen sült hússal is.
A ketogén étkezés egy életmód. Lehet sok haszna. Felesleges zsírok eltűnése, magas vérnyomás normalizálódása, stb.
Az hogy egy étel jó vagy rossz, magad mérheted a vizeleten keresztül. A gyógyszertárakban kapható a „Ketophan diagnosztikai tesztcsík”, amivel ellenőrizhető a ketontestek jelenléte. Ha ketontestek jelen vannak a vizeletben, akkor nincs gond az elfogyasztott élelmiszerrel.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok elhagyása az első héten komoly problémákat okozhat. Néhány szénhidrát ugyanis erős függőséget okoz. Ilyenek a búza és a finomított cukor. Elhagyásuk az első héten fejfájást és más elvonási tünetek megjelenését okozhatja.
A hozzávalókat apróra vágom és összekeverem.
A céklát apró csíkokra, a húst apró kockákra, a hagymát fél vagy centis darabokra vágjuk. Az egészet összekeverjük, és ízesítjük.
Apróra vágom az uborkát. Az uborkát összekeverem a tejfellel és a tonhallal. Megsózom ízlés szerint.
A paradicsomot apróra vágom, majd összekeverem a többi összetevővel. Esetleg tehetünk rá laktózmentes joghurtot, és/vagy tökmagolajat.
A sárgarépát megmosom, majd hosszú csíkokra reszelem. Belekeverem a citromlevét az olívaolajat, sót, eritritet. A tejföl ízlés szerint teszek hozzá. Nélküle is kiváló.
Esetleg:
Az olajra tűzhelyre teszem a mustármagot. Ez azonnal pattogni kezd, ekkor lefedem. Nagyon gyorsan megpirul.
Hozzáadjuk a paprikát (ha van fokhagyma, medvehagyma, ördöggyökér, curry). Folyamatosan kevergetjük.
Ha felolvad az édesítő beletesszük a répát. Jól elkeverjük. Állandó kevergetés mellett 3-4 percig pároljuk. Egy tálban hagyjuk kihűlni.
A joghurtba keverjük a citromlevet, a szegfűszeget, a sót és a mentalevelet (ha van). A kihűlt sárgarépára öntjük.
A narancsot kisebb darabokra vágom és összekeverem a hozzávalókkal.
A hozzávalókat összekeverem.
A darált mákba belekeverem a eritriolt és a tejet. A tejből éppen annyit tegyünk, hogy a mák ne váljon folyóssá, de mák minden része felvegye a tejet. Ízlés szerint tehetünk a mákba még reszelt citromhéját.
A kakaóba öntsünk egy-két kanál tejet, majd a tejben egy kanállal kenjük el a kakaót, a tejben. Ha kakaó felvette a tejet, akkor újra töltsünk egy kevés tejet a kakaóhoz és kenjük el. A fentieket addig ismételjük, amíg szép lassan a kakaó folyékony nem lesz. Öntsük bele az eritriolt is, majd a maradék tejet. Az egészet jól keverjük el. A folyamat mixelővel gyorsítható.
Igény szerint fel is melegíthető a kakaó.
Kávédarálóval, vagy egyéb alkalmatossággal megőrlöm a lenmagot, az eritriolt és a kókuszreszeléket. Hozzáadom a fahéjt. Annyi tejet öntök bele folyamatos kevergetés mellett, hogy krémes legyen.
Tegyük a főzőedénybe a zselatint, az édesítőt, a fahéjt. Keverjük össze, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, így nem lesz darabos. Végül öntsük bele az összes tejet.
Tegyük fel tűzhelyre az edényt, kevergessük folyamatosan. Melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le azonnal, mert a zselatin elveszti zselésítő képességét, ha el kezdjük főzni.
Hagyjuk kihűlni.
A sajtot és a tejfölt összekeverem, megsózom. A paprika száras végét levágom, a belsejét kitisztítom, majd megtöltöm a sajttal.
A vajretket vékony szeletekre vágom. A retekkel együtt fogyasztjuk a töltött paprikát.
A zöldpaprikát, hagymát, gombát, uborkát és retket körülbelül kukoricaszem nagyságú darabokra vágjuk egy deszkán, közben egy edénybe tesszük. Rátesszük a túrót és az uborkát, ízlés szerint sózzuk, esetleg borsozzuk. Az összetevőket jól összekeverjük. Kész.
A zöldségekből az egyes összetevők elhagyhatók vagy másokkal helyettesíthetők. Fogyasztható magában, kenyérrel és/vagy paradicsommal.
A bevagdosott, vagy apróra vágott szalonnát megsütöm egy serpenyőben, majd a megsózott tojásokat ráöntöm a szalonnára, majd tetszőleges ideig sütöm.
A zöldségeket néhány centis darabokra vágom. Egy wokba olívaolajat teszek tűzhelyen. Az apróra vágott zöldségeket beleteszem a wokba. Kevergetés mellett sütögetem, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítem. A sütés, ízléstől függően tarthat addig amíg a zöldségek össze nem esnek, de van aki úgy szereti, hogy hamarabb leveszi a tűzről, így ropogosabb marad.
Az zöldségeket apróra vágom. A kókuszolajon közel üvegesre pirítom a hagymát. A húst addig sütöm, amíg el nem kezd fehéredni. A zöldségeket hozzáadom, és átsütöm.
A céklát apróra vágom (sült krumpli méret), majd megfőzöm. 6 tojást keményre főzöm. A vöröshagymát szintén apróra, az olajbogyót 2-3 darabra vágom. A joghurtba belekeverem a darált mustárt, a citromlevét, hozzáadom a sót és a borost. Összekeverem a főtt céklát a tonhallal, és a vöröshagymával és az olajbogyóval, majd hozzáadom a az ízesített joghurtot. Jól elkeverem.
A tojást vékony szeletekre vágom, és a kiszedett tonhalas cékla mellé tálalom.
Puhára főzöm a húst, néhány gerezd fokhagymával, sóval.
A levesbe teszem a zöldségeket, a borssal, a petrezselyem zöldjével. Borssal és sóval tovább ízesítem. A zöldségeket puhára főzöm.
Tegyünk egy edénybe kb. annyi parajt ami a főzőedényünket apróra vágás után nagyjából félig megtölti. Mossuk meg, majd vágjuk (vagy turmixoljuk) apróra a parajt. Ügyeljünk arra, hogy minél apróbb legyen! Egy nagyobb edényben pirítsuk meg olajon. Reszeljünk bele néhány gerezd fokhagymát, tegyük bele a zellert is. Folyamatosan kevergessük. Kis pirítás után adjunk hozzá vizet és/vagy tejet, amennyitől jól keverhető lesz. 2 dl tejfölt keverjünk egy edényben zúzott vagy reszelt fokhagymával és zellerrel. Adjuk hozzá a parajhoz. Ízlés szerint sózzuk meg. Kevergessük még néhány percig. A habaráshoz tejföl helyet használhatunk kefirt vagy tejszínt. Tejszín esetén fokhagyma lehet kevesebb.