Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


recept:glutenmentes

< Recept

Gluténmentes

Káposztás tócsni

Hozzávalók:

  • 1 fél káposzta
  • 4 tojás
  • ~ 3-5 evőkanál liszt: Rizsliszt, Barbara liszt, Schar B Mixliszt.
  • útifűmaghéj
  • 1 hagyma
  • kevés kakukkfű
  • bors
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a tojást. Aprítom mixerbottal vagy aprítóval.

Hozzáadom a hagymát, a kevés kakukkfűvet a keverékhez, végül a liszteket.

Kicsit megolajazom a sütőedényt. Egy evőkanálnyi keveréket a forró edényre teszek és szét lapítom. Teszek bele még 3 kanállal ha elfér. Barnára sütöm, majd megfordítom és a másik oldalát is barnára sütöm.

Mártásnak: joghurt borssal, sóval, fokhagymával és kaporral ízesíthető.

Eredeti recept nem gluténmentesen: https://www.youtube.com/watch?v=1GXrvlysHwM

Sváb körözött

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 25 dkg túró (tehén vagy juh)
  • 20 dkg vaj
  • 1/2 kk őrölt fűszerkömény
  • 1 kk paprika
  • 1/2 póréhagyma
  • 1 tk mustár

Elkészítés

A tojást keményre főzzük, majd tojás szeletelővel hosszában és keresztbe vágjuk.

A póréhagymát apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a köményt, a paprikát, a mustárt és a póréhagymát.

Beletesszük a juhtúrót a tojást, majd elkeverjük.

Ricottás sajtos pogácsa

Hozzávalók

  • 30 dkg Schär MIX B lisztkeverék
  • 2 g cukor
  • 10 g útifűmaghéj
  • 7 g porélesztő
  • 5 g só
  • 25 dkg ricotta
  • 100 g tejföl
  • 60 g tej
  • 1 db tojás

Kenéshez

  • 100 g natúr vajkrém
  • 180 g reszelt sajt - rétegenként 60 g

Tetejére

  • 1 db felvert tojás

Elkészítés

A lisztet, a cukrot, az útifűmaghéjat összekeverem sóval és az élesztővel. Hozzáteszem a ricottát, tejfölt, tojást, tejet és a tojást. Összegyúrom.

Olajjal átkenem, elteszem 30 percre.

A megkelt tésztát, kinyújtom négyszögre. Lekenem a vajkrém felével, a sajt harmadát reszelve ráteszem. Két oldalról középre hajtom a tésztát. Újból lekenem vajkrémmel és a sajt harmad részét reszelve.

Újra összehajtom, majd kinyújtom 1,5-2 cm vastagra. Csíkozom a tetejét, felvert tojással lekenem, a maradék reszelt sajtot rászórom.

Szaggatom. A pogácsákat sütőpapírra teszem tepsibe. 30 percig kelesztem. 180 fokos sütőben 15-20 percig kell sütni. Régi sütőben 30-35 perc.

Padlizsán serpenyőben

Hozzávalók

  • 2 padlizsán
  • 1 lila hagyma
  • 3 tojás
  • kevés reszelt sajt
  • bors
  • 3 ek Schär MIX B lisztkeverék
  • 1 ek útifűmaghéj
  • olívaolaj

Elkészítés

A padlizsánt megmosom, levágom a végét, a héját meghagyom. Négyfelé vágom majd nagyobb lyukon lereszelem. Megsózom, elkeverem, félreteszem, hogy levet eresszen, egy szűrőben.

A hagymát apróra vágom, majd olíva olajon 2-3 percig sütöm. 1/2 paprikát apróra vágok, majd a hagymához adom, még néhány percig sütöm. Sóval borssal ízesítem. Keverés után még 15 percre félre teszem gyenge tűzön.

A padlizsánt kinyomkodom a szűrőn, majd egy másik edénybe teszem. Hozzáadom a 3 tojást az lisztet és az útifűmaghéjat. Sózom, borsozom ízlés szerint.

Lereszelem a sajtot.

Egy serpenyőbe pici olívaolajat teszek, kikenem vele, majd a padlizsán felét beleteszem. A padlizsánra teszem a hagymás paprikát, majd megszórom reszelt sajttal. Egyenletesen telítem.

A sajtra teszem a maradék tojásos padlizsánt. Elegyengetem. Legyen mindenhol egyenletesen terítve. Letakarom és gyenge tűzön megsütöm az alját. Óvatosan egy fakanállal alánézhetek, ha szükséges.

Fordítás: Megolajozok egy lapostányért vékonyan, majd beleteszem a serpenyőbe. A tányért fogva megfordítom a serpenyőt. A tányérról visszacsúsztatom a a serpenyőbe a padlizsánt, majd a másik oldalát is megsütöm.

recept/glutenmentes.txt · Utolsó módosítás: 2023/05/29 22:35 szerkesztette: admin