Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


recept:ketogen

< Recept

Ketogén receptek

Bevezetés

Ez nem az eredeti ketogén diéta ahol 15 g napi szénhidrát fogyasztható. A 15 g nagyon szigorú! Itt jóval több szénhidrátot fogyasztunk, és bőséges zöldséget.

Az alábbi oldal az olyan alacsony szénhidrátos táplálkozáshoz nyújt segítséget, ahol a cél a ketózis állapot elérése. Nem az eredeti ketogén diétáról van szó, mert ott csak 15 g körüli szénhidrát fogyasztható. Itt az 50 g körüli szénhidrátot is elérjük, néhol többet és eszünk sok zöldséget.

Tejtermékekből olyat fogyasszunk, amiből nem vették ki a zsírt.

Főételek

Rakott karfiol

Hozzávalók

  • 1 db karfiol
  • 500 g csirkecomb (más hús is jó)
  • 1 db póréhagyma
  • 1 csokor spenót (lehet fagyasztott is)
  • 125 ml tejszín
  • 120 g kolozsvári szalonna
  • 20 g vaj
  • 2 ek olívaolaj + 2 ek a húshoz
  • 120 g reszelt sajt
  • 2 tk kakukkfű
  • bors

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük. A karfiolt kis virágokra vágjuk.

Egy wokba teszem a vajat és a 3 ek olajat. Beleteszem a szalonnát, kicsit átpirítom. Ráöntöm a karfiolt, sózom, borsozom. A karfiolt néha megkeverem, pirítom. Ha kicsit összeesik, már jó lesz.

Adjuk, hozzá a spenótot, néhány percig pirítsuk együtt.

Leveszem a tűzhelyről a karfiolt. Ráöntöm a tejszínt, hozzáadom a karikára vágott hagymát, és a kakukkfüvet. Egy tepsibe öntöm a keverék felét, reszelünk rá egy kis sajtot.

Veszek egy újabb serpenyőt, amibe néhány evőkanál olívaolajat teszek. A csíkokra vagy kockára vágott húst átsütöm. Sózzuk, borsozzuk. Süthetjük pirulásig. Ha kész, a tepsibe öntjük a karfiol tetejére. A húsra reszelem a sajtot. Ráöntöm a maradék karfiolt, elegyengetjük.

Mehet sütőbe.

Cukkinis tócsni

Hozzávalók

  • 2 kisebb cukkini (egy darab kb. 340 g-volt)
  • 4 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg gouda sajt
  • 2 szál újhagyma
  • néhány evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Megsózzuk, majd félretesszük 10 percre.

Az újhagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük kis lyukú reszelőn. Felverjük a tojásokat, megsózzuk.

A cukkinit 10 perc után kifacsarjuk. Rátesszük az apróra vágott újhagymát és a fokhagymát. Rátesszük a tojást, a hagymákkal együtt. Ráreszeljük a sajtot, majd jól elkeverjük.

Serpenyőbe 1 kanál olívaolajat teszünk egy sütéshez, felmelegítjük. A serpenyőben 3-4 részre osztva megsütjük mindkét oldalát.

Fogyasztáskor tehetünk rá tejfölt és még újabb újhagymát is.

Forrás

Karfiol pizza

Hozzávalók

  • 1 db karfiol - lehet fagyasztott is
  • 3 db tojás
  • 1 ek űtifűmaghéj
  • olívaolaj
  • 1,5 bögre mozzarella sajt
  • 0,5 bögre cheddar sajt - vagy parmezán, vagy guoda stb.
  • bors
  • bazsalikom
  • oregánó
  • kis gerezd fokhagyma - ízlés szerint
  • kakukkfű - ízlés szerint

Feltéthez néhány ötlet az elkészítésnél.

Elkészítés

A kisebb darabokra vágom, majd aprítóba teszem. Nem túl morzsásra aprítom. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajon kicsit puhítom, pirítom. Közben megsózom.

A sajtokat lereszelem, összekeverem. A sajt felét kiszedem, félreteszem.

A maradék sajtra ráöntöm a karfiolt, elkeverjük.

Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, és oregánóval. Keverjük el, tegyük rá a tojást és az útifűmaghéjat, keverjük el. Kész a tészta.

A tepsibe tegyünk sütőpapírt. A tésztát szedjük a sütőpapírra, kerek vagy tetszőleges alakúra, hogy egy vékony tésztát kapjunk.

Tegyük 15-20 percre a sütőbe. Ha a szalonnát teszünk rá feltétnek és az nem túl vékony, már most is feltehetjük. Ha széle el kezd barnulni, vegyük ki.

Sütés közben készítsük el a feltétet. Például paradicsom, vékony szeletekre vágott szalonna, sonka, olívabogyó, és/vagy amit szeretünk.

Tegyük rá feltétet, a maradék sajttal együtt. Tegyük 10 percre a sütőbe.

Forrás

Az eredeti recept egy diétás pizza recept:

Stefánia szelet

Hozzávalók

  • 6 darab tojás - főzéshez
  • 3 darab tojás - húshoz
  • 1 kg darált hús
  • 1 darab vöröshagyma - ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma - ízlés szerint
  • 1 adag petrezselyem - zöld vagy szárított
  • 2 darab ketogén zsemle - opcionális
  • kevés langyos víz a zsemle áztatásához
  • 1 ek só
  • 1 kk bors
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 teáskanál majoránna

Elkészítés

6 darab tojást megmossuk, megfőzünk, majd hagyjuk kihűlni.

A darált húst egy nagyobb tálba teszem. A hagymát és a petrezselymet apróra vágom. Ezeket is a tálba teszem. Ha zsemlét is teszünk bele, áztassuk langyos vízbe. Csavarjuk ki zsemléket, tegyük a tálba. Sóval, borssal és pirospaprikával ízesítem.

A sütőt begyújtom.

Összekeverem, vagy akár kézzel összegyúrhatom.

Sütőbe, sütőpapírra teszem a massza 1/3-t. A tojásoknak csinálok középen helyet. A tojások keskenyebb csúcsa levágható a jobb illeszkedés érdekében. Végig rakom a 6 tojást. A maradék masszával beborítom a tojást.

60-70 percig sütjük.

Megjegyzés

Amit eddig láttam ketogén Stefánia szelet, abban nem szerepelt zsemle. Kihagyható, de én mindenképpen szerettem volna bele zsemlét. Ez a zsemle került bele: Útifűmaghéj zsemle.

Van aki őzgerincformába teszi, amit kivajaz.

Salátafélék

Cikória saláta

Hozzávalók

  • 2 cikória
  • 2 fej hagyma
  • 2 paradicsom
  • 3 dl joghurt
  • kevés olívaolaj
  • kevés tökmagolaj
  • kevés borecet

Elkészítés

A hozzávalókat apróra vágom és összekeverem.

Húsos cékla

Hozzávalók

  • 1 nagyobb főtt cékla
  • csirkemell megfőzve vagy sütve
  • 1 db tojás
  • 2 db újhagyma
  • 3 ek joghurt
  • 1 ek citromlé
  • bors

Elkészítés

A céklát apró csíkokra, a húst apró kockákra, a hagymát fél vagy centis darabokra vágjuk. Az egészet összekeverjük, és ízesítjük.

Halsaláta

Hozzávalók

  • 2 dl tejföl
  • 2 db kígyóuborka
  • 2 db tonhalas konzerv
  • 1 db hagyma
  • néhány ek olívaolaj
  • 20 szem olívabogyó
  • egy kevés borecet

Elkészítés

Apróra vágom az uborkát. Az uborkát összekeverem a tejfellel és a tonhallal. Megsózom ízlés szerint.

Madársaláta

Hozzávalók

  • egy tál madársaláta
  • 3-4 paradicsom
  • néhány ek olívaolaj
  • borecet

Elkészítés

A paradicsomot apróra vágom, majd összekeverem a többi összetevővel. Esetleg tehetünk rá joghurtot, és/vagy tökmagolajat.

Sárgarépa saláta

Van akinek a sárgarépa nem fér bele az étrendbe.

Hozzávalók

  • 60-70 dkg sárgarépa
  • 2 citrom leve
  • 1 dl olívaolaj (vagy napraforgó)
  • eritrit (édesítő) ízlés szerint
  • 1,5 dl tejföl

Elkészítés

A sárgarépát megmosom, majd hosszú csíkokra reszelem. Belekeverem a citromlevét az olívaolajat, sót, eritritet. A tejföl ízlés szerint teszek hozzá. Nélküle is kiváló.

Mustármagos sárgarépa saláta

Hozzávalók

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 citrom leve (helyette borecet is megteszi)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk mustármag
  • 1/2 zöld paprika
  • 3 teáskanál édesítő
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • joghurt

Esetleg:

  • borsmenta levél felaprítva a joghurthoz
  • a paprika mellé medvehagyma vagy fokhagyma
  • 1 kv curry
  • ördöggyökér

Elkészítés

Az olajon tűzhelyre teszem a mustármagot. Ez azonnal pattogni kezd, ekkor lefedem. Nagyon gyorsan megpirul.

Hozzáadjuk a paprikát (ha van fokhagyma, medvehagyma, ördöggyökér, curry). Folyamatosan kevergetjük.

Ha felolvad az édesítő beletesszük a répát. Jól elkeverjük. Állandó kevergetés mellett 3-4 percig pároljuk. Egy tálban hagyjuk kihűlni.

A joghurtba keverjük a citromlevet, a szegfűszeget, a sót és a mentalevelet (ha van). A kihűlt sárgarépára öntjük.

Egyéb ételfélék

Sajtos paprika

Hozzávalók

  • zöld erős paprika – lehet kisebb normál zöldpaprika
  • feta jellegű krémfehér sajt
  • néhány ek tejföl – ízlés szerint lehet több is
  • vajretek

Elkészítés

A sajtot és a tejfölt összekeverem, megsózom. A paprika száras végét levágom, a belsejét kitisztítom, majd megtöltöm a sajttal.

A vajretket vékony szeletekre vágom. A retekkel együtt fogyasztjuk a töltött paprikát.

Zöldségkör

Megjegyzés

A hagyma szénhidrát tartalmával vigyázzunk.

Hozzávalók

  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg túró
  • 3 zöldpaprika
  • 2 fej hagyma
  • 4 fej gomba (csiperke, laska)
  • 1 kígyóuborka
  • 2 fej retek

Elkészítés

A zöldpaprikát, hagymát, gombát, uborkát és retket körülbelül kukoricaszem nagyságú darabokra vágjuk egy deszkán, közben egy edénybe tesszük. Rátesszük a túrót és az uborkát, ízlés szerint sózzuk, esetleg borsozzuk. Az összetevőket jól összekeverjük. Kész.

A zöldségekből az egyes összetevők elhagyhatók vagy másokkal helyettesíthetők. Fogyasztható magában, kenyérrel és/vagy paradicsommal.

Sült-tojás

Megjegyzés

Sült-tojást mindenki tud készíteni. Igaz? Ez itt csak ötletadó.

Hozzávalók

  • néhány tojás
  • szalonna

Elkészítés

A bevagdosott, vagy apróra vágott szalonnát megsütöm egy serpenyőben, majd a megsózott tojásokat ráöntöm a szalonnára, majd tetszőleges ideig sütöm.

Sült-zöldség wokban

Hozzávalók

  • olivaolaj
  • egy fej karfiol
  • egy fej brokkoli
  • néhány sárgarépa
  • néhány fehérrépa
  • 1-2 fej zeller
  • 2 fej karalábé
  • oregánó
  • bazslikom

Elkészítés

A zöldségeket néhány centis darabokra vágom. Egy wokba olívaolajat teszek tűzhelyen. Az apróra vágott zöldségeket beleteszem a wokba. Kevergetés mellett sütögetem, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítem. A sütés, ízléstől függően tarthat addig amíg a zöldségek össze nem esnek, de van aki úgy szereti, hogy hamarabb leveszi a tűzről, így ropogosabb marad.

Cukkinis csirkemell

Hozzávalók

  • kókuszolaj
  • bors
  • csirkemell
  • gomba
  • cukkini
  • hagyma
  • kaliforniai paprika
  • paradicsom

Elkészítés

A zöldségeket apróra vágom. A kókuszolajon közel üvegesre pirítom a hagymát. A húst addig sütöm, amíg el nem kezd fehéredni. A zöldségeket hozzáadom, és átsütöm.

Cékla tonhallal

Hozzávalók

  • 2-3 nagyobb cékla
  • 2 tonhalkonzerv (a tonhal helyett érdemes valami apró hal fajtát választani)
  • 3 kisebb vöröshagyma
  • 30-40 db olajbogyó
  • 1,5 dl joghurt
  • 0,5 evőkanál darált mustármag
  • fél citrom leve
  • 6 tojás
  • bors
  • 1 ek kapor

Elkészítés

A céklát apróra vágom (sült krumpli méret), majd megfőzöm. 6 tojást keményre főzöm. A vöröshagymát szintén apróra, az olajbogyót 2-3 darabra vágom.

A joghurtba belekeverem a darált mustárt, a citromlevét, hozzáadom a sót és a borsot. Összekeverem a főtt céklát a tonhallal, és a vöröshagymával és az olajbogyóval, majd hozzáadom az ízesített joghurtot. Jól elkeverem.

A tojást vékony szeletekre vágom, és a kiszedett tonhalas cékla mellé tálalom.

Sült csirke fokhagymásan

Hozzávalók

  • 500-1000 g csirkemell
  • 100 g vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db brokkoli
  • 300-450 g zöldborsó
  • néhány bazsalikom levél
  • bors
  • 150 g vaj

Elkészítés

A csirkét megmosom kis csíkokra vágom, sózom borsozom. 50 g vajon wokban süssük a húst puhára. Ha aranybarnára sült, szedjük ki, fedjük le.

Törjük össze, vagy reszeljük le a fokhagymát. A maradék vajat is tegyük a serpenyőbe, tegyük bele a fokhagymát, egy fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk meg, majd kevergetés mellett puhára sütjük.

A húst visszaöntjük a serpenyőbe, felmelegítjük.

Bazsalikom levéllel tálaljuk.

Forrás

Az eredeti recept:

Kendermagos palacsinta

Hozzávalók

8 darab palacsintához:

  • 6 tojás
  • 160 g hántolt kendermag
  • 150 g mascarpone
  • 1 ev xilit
  • 100-120 ml szódavíz
  • kókuszzsír

Elkészítés

A kendermagot aprítóba teszem két tojással. Aprítom. Bele teszem a tojást, a mascarpone sajtot, egy csipet sót és az édesítőt. 20 percet pihentetem. Hozzáadom a szódavizet, majd kevés kókuszzsíron kisütöm.

Megjegyzés

Az eredeti recept 140 g mascarpone sajtot tartalmaz (nekem kicsit megcsúszott). Mivel így is kicsit száraz hatása volt, legközelebb több sajtot teszünk bele. De lehet jobb eredményt kapunk, ha kivárjuk az eredeti recept szerinti több órás pihentetést sütés előtt. Íze alapján, az eddig legjobb keto-palacsinta.

Mivel nem vártuk ki az eredeti receptben található több órás pihentetést, kevesebb szódavizet tehetünk bele, így 10 helyett csak 8 palacsinta jön ki. De szeretjük, ha kicsit vastagabb.

Az eredeti recept 2023-ban elérhető „Viktoria Szemere” csatornájáról:

Túrós töltelék

Hozzávalók:

  • 250 g félzsíros túró
  • 175 g tejföl
  • eritrit
  • vanília
  • kevés citromlé és/vagy citromhéj
  • esetleg málna

Házi májkrém

Hozzávalók

  • 1 kg csirkemáj
  • 100 g libazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 200 g vaj
  • bors
  • majoránna

Elkészítés

A hagymát apróra vágom, kicsit átsütöm a libazsírban. Beleteszem a kis kockákra vágott májat. 15-20 percig sütöm, gyakran kevergetve. Beleteszem a vajat és a fűszereket. Ha vaj elolvad elkeverem.

Összeturmixoljuk a kész májat.

Eltesszük egy edénybe, a tetejét zsírral zárjuk le.

Házi mustár főzéssel

Hozzávalók

  • 100 g mustármag
  • 4,5 dl víz
  • 0,6 dl fehérborecet
  • csipet só
  • csipet bors
  • 2 csipet kurkuma
  • 2 tk xilit

Elkészítés

A mustármagot ledarálom például kávédarálóval.

Az ecet kivételével mindent hozzáadok.

Felteszem főzni a vízzel, alacsony lángon. Gáztűzhelyen lehet lángelosztóval. Folyamatosan kevergetjük 45 percig.

Beletesszük az ecetet, és még 5-10 percig főzzük.

Légmentesen zárható tiszta edénybe kiszedjük.

Megjegyzés

Háromszoros adag elkészítése is jó ötlet.

Sajtos tojáslepény

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek vaj
  • 50 g reszelt sajt
  • bors

Elkészítés

A tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint).

Vajat serpenyőben megolvasztjuk. Rátesszük a tojást.

Érdemes fakanállal darabokra törni, és forgatni.

Amikor a tojás elkezd keményedni, rátesszük a sajtot.

Levesek

Húsleves

Hozzávalók

  • 1 nagyobb fej zeller
  • 3-4 db sárgarépa
  • 3-4 db fehérrépa
  • 2 karalábé
  • valamilyen hús
  • 1-2 db vöröshagyma
  • 15 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem zöldje
  • bors

Elkészítés

Puhára főzöm a húst, néhány gerezd fokhagymával, sóval.

A levesbe teszem a zöldségeket, a borssal, a petrezselyem zöldjével. Borssal és sóval tovább ízesítem. A zöldségeket puhára főzöm.

Spenótleves főzés nélkül

Leírás

Az eredeti recept Anthony William, 2017-ben megjelent Medical Médium Thyroid Healing című könyvében található. Nem gondoltam, hogy ilyen finom lehet. Többször megcsináltam, fokhagyma nélkül is kiváló.

Hozzávalók

  • 250 gramm spenót
  • 1 db szárzeller
  • 1 db narancs
  • 3-4 normál paradicsom, vagy több apró fürtös
  • 3-4 bazsalikomlevél
  • 1-2 fokhagyma
  • 1 avokádó

Elkészítés

Vágjuk apróra a paradicsomot és a megpucolt narancsot, a szárzellert és a fokhagymát. Turmixoljuk krémesre a spenóttal és a bazsalikomlevéllel.

Uborkatésztával tálaljuk. Az uborkatésztához lehet kapni, kézi zöldségcsíkozót. A legegyszerűbb, olyan mint egy zöldséghámozó, de keresztbe is vannak vágóélek.

Főzelékek

Parajfőzelék

Hozzávalók

  • paraj
  • 2 dl tejföl (vagy kefír, vagy tejszín)
  • 10-30 dkg turmixolt zeller
  • olaj (pl. kókuszolaj, de lehet zsír is)
  • víz és/vagy tej
  • néhány gerezd fokhagyma

Elkészítés

Tegyünk egy edénybe kb. annyi parajt ami a főzőedényünket apróra vágás után nagyjából félig megtölti. Mossuk meg, majd vágjuk (vagy turmixoljuk) apróra a parajt. Ügyeljünk arra, hogy minél apróbb legyen! Egy nagyobb edényben pirítsuk meg olajon. Reszeljünk bele néhány gerezd fokhagymát, tegyük bele a zellert is. Folyamatosan kevergessük. Kis pirítás után adjunk hozzá vizet és/vagy tejet, amennyitől jól keverhető lesz. 2 dl tejfölt keverjünk egy edényben zúzott vagy reszelt fokhagymával és zellerrel. Adjuk hozzá a parajhoz. Ízlés szerint sózzuk meg. Kevergessük még néhány percig. A habaráshoz tejföl helyet használhatunk kefirt vagy tejszínt. Tejszín esetén fokhagyma lehet kevesebb.

Ital

Golyóálló kávé

Leírás

Angolul Bulletproof. Az eredeti recept szerint MCT olaj szükséges hozzá, ami pálmaolaj és kókuszolajból áll. Nincs MCT olajom, így csak szimpla kókuszolajat használtam. A kókuszolajról annyit, hogy nálam ez meg van dermedve. Az eredeti recept nem tartalmaz tejszínt és fahéjat. A leírások 3-4 dl kávéhoz írnak 1 evőkanál vajat és 1 evőkanál kókuszolajat, de nekem nem kellett ennyi. Ha viszont kevesebb a mennyiség a turmixolás nehezebb lehet, de a tejszínes bővítés után nem volt probléma.

Hozzávalók

  • 0,5 kávé
  • 1 tk vaj
  • 1 tk kókuszolaj
  • 1-2 dl tejszín
  • őrölt fahéj

Elkészítés

A hozzávalókat turmixgépbe öntjük, 30-40 másodpercet turmixoljuk; kész.

Krémes édesség

Csoki avokádós tejszínből

Hozzávalók

  • 2 db avokádó
  • 1 ek kakaópor (ízlés szerint mehet bele 2-3 ek is)
  • 3 dkg kókuszolaj
  • 2 ek vaj
  • édesítő (eritrit vagy xilit, pici stivia)
  • vanília
  • 1 csipet só
  • 2 bögre tejszín (1 bögre helyett lehet nyers tej, vagy növényi tej)
  • dió

Elkészítés

Mindent aprítóba vagy turmixba teszek. A diókat kicsit törve. Összeturmixolom. Dió a tetejére is kerülhet díszítésnek.

Megjegyzés

A tejszín helyett használhatunk mascarpone sajtot vagy 2 tojást. Adhatunk hozzá valamilyen aromát, bio narancs héját.

Zsemle

Útifűmaghéj zsemle

Leírás

Ezt a receptet több helyen is megtaláltam. Mostanában 11 g szezámmag helyett 17 g-t szoktam beletenni. Összességében bármelyik összetevőből tehetek többet, de a tojás és krémsajt mennyiségét jó a magok mennyiségéhez igazítani.

Hozzávalók

  • 35 g útifűmaghéj
  • 16 g lenmag egészben
  • 7 g chia mag
  • 11 g szezámmag
  • 2-3 csipet só
  • 2 tk sütőpor
  • 4 tojás
  • 125 g krémsajt (pl. mascarpone)

Elkészítés

A tojás és a sajt kivételével mindent összekeverünk egészben. Beletesszük sajtot és a tojást, jól elkeverjük.

A sütőt előmelegítem.

10 percet állni hagyjuk.

Sütőpapírt teszek egy tepsibe.

Vizes kézzel, 6 darab lapos gombócot teszek a tepsibe.

35 percig sütjük (sütőtől függően 30-45 perc), amíg egy fogpiszkálót beleszúrva, látszik, hogy nem ragad.

Bambuszrostos kendermagos zsemle

Leírás

Az eredeti recept Sz. Viktória Youtube csatornájáról van. Az eredeti receptben chia mag helyett tökmag van, de nekem most ez volt kéznél.

Hozzávalók

  • 30 g bambuszrost liszt
  • 20 g hántolt kendermag
  • 125 g krémsajt (pl. mascarpone)
  • 10 g chia mag
  • 10 g szezámmag
  • 2 kk sütőpor
  • 25 g útifűmaghéj (4 ek)
  • 150 ml víz
  • 1 kk só

Elkészítés

Aprítóba teszem a kendermagot, (ha tökmagot használok azt) 1 tojással.

Egy tálba öntöm. Hozzáadom a többi alapanyagot. Jól elkeverjük.

A sütőt előmelegítjük. A tésztát 15 percen keresztül pihentetjük.

Vizes kézzel kis 6 darab gombócot készítek.

30 percig (nálam 30 perc) sütjük.

Sajtos zsemle

Leírás

Az eredeti zsemle receptet a KetoFocus nevű Youtube csatornán találtam.

Megkóstoltam és azt gondoltam, hogy ez inkább pogácsa. De végül zsemleként fogyasztottam. Értem ez alatt, hogy megzsírozva, hagymával fogyasztottam.

Az eredet receptben kókuszliszt van. Helyette bambuszrost lisztet használok.

Hozzávalók

  • 234 g reszelt mozzarella sajt (~3 bögre)
  • 84 g krémsajt
  • 3 db tojás
  • 255 g mandulaliszt (2,5 bögre)
  • 34 g bambuszrostliszt (0,5 bögre)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • 1/2 sütőpor, ami 3,5 g, vagy 2 tk
  • 140 g joghurt 1/4 csésze)

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő.

Készítsük el a tojást. A mozzarella sajtot és a krémsajtot külön tálba elkészítem. Melegíteni kell majd, ha ezt valaki mikroban teszi, akkor mikrozható edénybe tegyük.

A száraz hozzávalókat mérjük le, keverjük össze. Melegítsük fel sajtot, majd adjuk keverékhez, a tojással együtt.

Alaposan gyúrjuk át.

Kis golyókká formáljuk őket vizes kézzel, amiket sütőpapírra teszünk.

Sütőtől függően 30-40 percig (de legalábbis addig sütjük amíg el nem kezd barnulni).

Sós, sajtos, túrós sütik

Sajtos pogácsa

Hozzávalók

  • 50 g bambuszrost liszt
  • 2 ek útifűmaghéj
  • 25 g lenmagliszt v. darált lenmag
  • 25 g mandulaliszt
  • 2 tojás
  • 25 g cheddar sajt
  • 25 g mascarpone sajt
  • 170 g krémsajt
  • 1/3 tk só
  • 7 g porélesztő

Tetejére:

  • ízlés szerint magok a tetejére (pl. szezámmag)
  • reszelt sajt
  • 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés

Keverjük össze a hozzávalókat. Gyúrjuk át.

Készítsünk kis hengereket. Kenjük be a felvert tojással, tegyünk rá sajtot, szezámmagot.

Torta

Málnás sajttorta

Hozzávalók

Tortaalap:

  • 6 db tojás
  • 125 g étcsokoládé (legalább 70% kakaó tartalommal)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 csésze xilit (vagy más édesítő)

Tortakrém:

  • 400 g krémsajt
  • 250 g mascarapone
  • 1/2 csésze porított édesítő
  • 300 g málna

Elkészítés

Válasszuk szét a tojás fehérjét és sárgáját.

A tojás fehérjébe tegyük bele sütőport és az édesítőt. Verjük habosra.

Melegítsük elő a sütőt.

A csokoládét olvasszuk meg, keverjük össze tojás sárgájával. Ha nagyon sűrű lett, keverjünk bele tojásfehérjét. Ha elég laza állaga lett, keverjük az egészet a tojásfehérjéhez. Vigyázzunk ne törjön szét a fehérje.

Egy torta formát vajazzunk ki, majd öntsük bele krémet. Süssük körülbelül 30 percig.

Hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.

Összekeverjük a krémsajtot a mascarpone sajttal, vanília őrleménnyel. Forgassuk bele a málnát.

A tetejére díszítésnek tegyünk maradék málnát és/vagy áfonyát.

Forrás

Egyszerű sajttorta áfonyával

Hozzávalók

  • 500 g mascarpone
  • 3 db tojás
  • kevés vanília
  • 3 ek xilit (púpus kanál)
  • fél marék fekete áfonya

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük.

Az áfonya kivételével minden összekeverünk például egy dupla-keverőszáras keverőgéppel.

Kisebb tortaformába teszünk sütőpapírt. Beleöntjük.

~ 40 percig sütjük.

Ha lehűlt még 30 percre tegyük hűtőbe, így könnyebben vágható.

Megjegyzés

Sütemény

Túrós

Hozzávalók

  • 250 g túró
  • 3 tojás
  • 150 g tejföl
  • 35 g mandulaliszt
  • 17 g bambuszrostliszt
  • 60 g vaj
  • fél csomag sütőport
  • 50 g azaz 3 ek xilit (ízlés szerint)

Elkészítés

A vajat megolvasztom. A sütőt begyújtom.

A hozzávalókat összekeverem az édesítő kivételével, miközben olvad a vaj. Ha jól elkevertük a megolvadt vajat is hozzáadjuk, elkeverjük.

Végül tegyük bele xilit vagy más édesítőt.

180 ˚C sütőbe tesszük. Sütőtől függően 25-40 percig sütjük.

Megjegyzés

A fent megadott mennyiségből duplájából szoktam készíteni, mert egy normál sütőben ez nagyon vékony lesz.

Az eredeti recept R. B. receptje egy fórumon. Az eredeti receptben kókuszliszt van, az sem rossz, de nekem nem jött be a kókuszliszt íz, pedig szeretem a kókuszgolyót.

Mivel a bambuszrostliszt tömege jóval kisebb, ezért fele mennyiséget tettem, de így nagyon híg lett.

Az eredmény viszont nem kicsit, nagyon-nagyon finom! Harmadnap sem szárad ki, ha maradna.

Próbáltam már mandulalisztet adni sós süteményeknél, de ott nem jött be. Ezzel az édes túróssal viszont harmóniában van, a kevés bambuszrostliszttel együtt.

A dupla adaghoz 34 g bambuszrost liszt helyett 40 g-mot szoktam adni.

Opcionálisan adható hozzá vanília, citromlé (vagy citromhéj), megy a tetejére.

Mákos-almás süti

Megjegyzés

Ha egyszerre ennénk meg, akkor az lehet sok a szénhidrát egy ketogén étrendhez. De nyilván mások is kapnak belőle. :)

Hozzávalók

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg kókuszreszelék *
  • 3 ek kókuszolaj
  • 2 db alma
  • 4 tojás
  • 12 tk xilit vagy más édességpótló
  • 2 tk fahéj
  • 2 tk sütőpor
  • 1 dl víz

Elkészítés

A tojást szétválasztom sárgájára és fehérjére.

A darált mákba keverem a kókuszolajat, a tojás sárgáját, a kókuszreszeléket és a sütőport.

A két almát megpucolom és nagy lyukú reszelőn lereszelem, fahéjjal és xilittel ízesítem. Hozzáadom a mákos keverékhez. Jó elkeverjük, hozzáadunk annyi vizet ami krémesebbé teszi.

A sütőt előmelegítjük 180° körüli hőmérsékletre.

A tojásfehérjéhez hozzáadom a 12 ek xilitet, majd keményre verjük.

A keményre vert tojásfehérjét óvatosan összekeverem a mákos keverékkel.

40-45 percig sütjük.

Gyümölcsös süti

Hozzávalók

  • 50 g bambuszrost liszt
  • 50 g darált dió/mogyoró/mandula
  • 250 g zsíros túró
  • 5 db tojás
  • 1 kk konjakliszt/útifűmaghéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 40 g xilit

Elkészítés

Elkeverem a lisztet, a diót, konjaklisztet, sütőport és a xilitet. Hozzáadom a túrót, a tojást, újra jól elkeverem.

Joghurttal lágyíthatok rajta.

A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tartalmat. A gyümölcsöket a tetejére tesszük.

30 percig sütjük.

Megjegyzés

Golyók

Rafi

Hozzávalók

  • 250 g mascarpone
  • 150 g kókuszreszelék
  • 50 g eritrit

Elkészítés

Összekeverjük a hozzávalókat. Kézzel jól elgyúrjuk.

Készítsünk golyókat.

Tálalásig tegyük hűtőbe.

Megjegyzés

Az eredeti recept szerint kókuszliszt is jó. Próbáltam: nem jó. Eredeti neve kókuszgolyó.

Próbáltam a kész golyókat újra kókuszban hempergetve. Túl sok kókuszízt add hozz. Mandulát is tettem bele, nekem nem jött be; ízlés szerint.

Eredeti recept:

Aranygaluska

Hozzávalók

  • 300 g túró
  • 8 ek mandulaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-5 ek xilit
  • 150 g mascarpone
  • 1 tojás
  • 200 g dió

Öntet:

  • 1 db tojás sárgája
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl víz
  • 3 ek xilit
  • 1 kk konjak liszt 1)

Elkészítés

A sütőt előmelegítem.

A diót aprítóba teszem, aprítom. 1-2 ek xilitet teszek bele. Félreteszem.

Összekeverem a többi hozzávalót. Kézzel jól átgyúrom. Vizes kézzel kis golyókat készítek, amit meghempergetek a dióban. A sütőbe teszem egy papírra. Sütőbe tesszük. 30 percig sütjük.

Elkészítjük az öntetet. Az öntetet aprítóba (vagy más keverőbe) tesszük és jól elkeverjük, amíg sűrű lesz (1-2 perc).

Megjegyzés

A képen látható aranygaluska 40 percig sült, legközelebb 30 percig sütöm.

Ha mandulaliszt helyett mandula őrleményt használok, túlságosan laza lesz a tészta.

Kókuszos golyó

Hozzávalók

  • 100 g vaj
  • 150 g mandulaliszt
  • 40-60 g xilit (2-3 evőkanál)
  • 1 csapott ek kakaó
  • kókuszreszelék

Elkészítés

A vajat megolvasztom.

Mindent összekeverek a kókuszreszelék kivételével.

Kis golyókat formálok, majd kókuszreszelékbe forgatom.

Köretek

Zellerpüré

Hozzávalók

  • 1 nagy zeller
  • 1 db sárgarépa
  • 150 ml víz
  • 2 ek kókuszzsír
  • 50 g zsír
  • bors

Elkészítés

A zöldségeket apróbb kockára vágjuk. Wokban kezdjük el sütni. Amikor kicsit összeesik beleöntjük a vizet, a sót és a borost. Puhára pároljuk. Ha puha hagyjuk elpárologni a vizet. Egy edényben összekeverjük a vajjal. Botturmixal pépesre keverjük.

Megjegyzés

Az eredeti recept:

Egy másik receptben sárgarépa helyett hagyma és fokhagyma kerül bele. Vaj helyett 150 ml tejszín.

Szerintem kicsit édes lett a vajtól és a sárgarépától. Legközelebb hagyma, fokhagyma és tejszínnel csinálom.

Linkek

1)
A leopárdkontyvirág gumóiból készült liszt. Saját tömegének akár a háromszoros mennyiségű vizet is képes felszívni. Használata során ajánlott 1 ek bambuszrost liszttel keverni, mert nélküle könnyen csomósodik.
recept/ketogen.txt · Utolsó módosítás: 2024/11/03 15:44 szerkesztette: admin