Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


recept:glutenmentes

< Recept

Gluténmentes

Bevezetés

Az alábbi receptekben több helyen is előfordul a zabpehely. Vegyük figyelembe, hogy a zabpehely darálva nagyon magas glikémiás indexel rendelkezik. Nagyobb mint a fehér kenyér.

Káposztás tócsni

Hozzávalók:

  • 1 fél káposzta
  • 4 tojás
  • ~ 3-5 evőkanál liszt: Rizsliszt, Barbara liszt, Schar B Mixliszt.
  • útifűmaghéj
  • 1 hagyma
  • kevés kakukkfű
  • bors
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a tojást. Aprítom mixerbottal vagy aprítóval.

Hozzáadom a hagymát, a kevés kakukkfűvet a keverékhez, végül a liszteket.

Kicsit megolajazom a sütőedényt. Egy evőkanálnyi keveréket a forró edényre teszek és szét lapítom. Teszek bele még 3 kanállal ha elfér. Barnára sütöm, majd megfordítom és a másik oldalát is barnára sütöm.

Mártásnak: joghurt borssal, sóval, fokhagymával és kaporral ízesíthető.

Eredeti recept nem gluténmentesen: https://www.youtube.com/watch?v=1GXrvlysHwM

Sváb körözött

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 25 dkg túró (tehén vagy juh)
  • 20 dkg vaj
  • 1/2 kk őrölt fűszerkömény
  • 1 kk paprika
  • 1/2 póréhagyma
  • 1 tk mustár

Elkészítés

A tojást keményre főzzük, majd tojás szeletelővel hosszában és keresztbe vágjuk.

A póréhagymát apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a köményt, a paprikát, a mustárt és a póréhagymát.

Beletesszük a juhtúrót a tojást, majd elkeverjük.

Ricottás sajtos pogácsa

Hozzávalók

  • 30 dkg Schär MIX B lisztkeverék
  • 2 g cukor
  • 10 g útifűmaghéj
  • 7 g porélesztő
  • 5 g só
  • 25 dkg ricotta
  • 100 g tejföl
  • 60 g tej
  • 1 db tojás

Kenéshez

  • 100 g natúr vajkrém
  • 180 g reszelt sajt - rétegenként 60 g

Tetejére

  • 1 db felvert tojás

Elkészítés

A lisztet, a cukrot, az útifűmaghéjat összekeverem sóval és az élesztővel. Hozzáteszem a ricottát, tejfölt, tojást és a tejet. Összegyúrom.

Olajjal átkenem, elteszem 30 percre.

A megkelt tésztát, kinyújtom négyszögre. Lekenem a vajkrém felével, a sajt harmadát reszelve ráteszem. Két oldalról középre hajtom a tésztát. Újból lekenem vajkrémmel és a sajt harmad részét reszelve.

Újra összehajtom, majd kinyújtom 1,5-2 cm vastagra. Csíkozom a tetejét, felvert tojással lekenem, a maradék reszelt sajtot rászórom.

Szaggatom. A pogácsákat sütőpapírra teszem tepsibe. 30 percig kelesztem. 180 fokos sütőben 15-20 percig kell sütni. Régi sütőben 30-35 perc.

Padlizsán serpenyőben

Hozzávalók

  • 2 padlizsán
  • 1 lila hagyma
  • 3 tojás
  • kevés reszelt sajt
  • bors
  • 3 ek Schär MIX B lisztkeverék
  • 1 ek útifűmaghéj
  • olívaolaj

Elkészítés

A padlizsánt megmosom, levágom a végét, a héját meghagyom. Négyfelé vágom majd nagyobb lyukon lereszelem. Megsózom, elkeverem, félreteszem, hogy levet eresszen, egy szűrőben.

A hagymát apróra vágom, majd olíva olajon 2-3 percig sütöm. 1/2 paprikát apróra vágok, majd a hagymához adom, még néhány percig sütöm. Sóval borssal ízesítem. Keverés után még 15 percre félre teszem gyenge tűzön.

A padlizsánt kinyomkodom a szűrőn, majd egy másik edénybe teszem. Hozzáadom a 3 tojást az lisztet és az útifűmaghéjat. Sózom, borsozom ízlés szerint.

Lereszelem a sajtot.

Egy serpenyőbe pici olívaolajat teszek, kikenem vele, majd a padlizsán felét beleteszem. A padlizsánra teszem a hagymás paprikát, majd megszórom reszelt sajttal. Egyenletesen telítem.

A sajtra teszem a maradék tojásos padlizsánt. Elegyengetem. Legyen mindenhol egyenletesen terítve. Letakarom és gyenge tűzön megsütöm az alját. Óvatosan egy fakanállal alánézhetek, ha szükséges.

Fordítás: Megolajozok egy lapostányért vékonyan, majd beleteszem a serpenyőbe. A tányért fogva megfordítom a serpenyőt. A tányérról visszacsúsztatom a a serpenyőbe a padlizsánt, majd a másik oldalát is megsütöm.

Krumplis cukkini tojással

Hozzávalók

  • 2 kisebb cukkini
  • 3 krumpli
  • 180 g Schär MIX B lisztkeverék
  • 1 ek űtifűmaghéj
  • 1 csésze tej
  • 5 tojás
  • 1-2 db újhagyma
  • kevés petrezselyem levél
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csapott kanál só

Elkészítés

A cukkinit egészben – héjjal együtt – és burgonyát meghámozva lereszeljük. Kifacsarjuk, a levétől külön tálba tesszük.

Feltörjük tojásokat, hozzáadom a cukkinihez és a burgonyához, jól elkeverem. A petrezselyem levelet és a hagymát apróra vágom, és hozzáadom a keverékhez. Beleteszem a sót, az olívaolajat a tejet és a lisztet, majd újra jól elkeverem.

Serpenyőbe teszem 3-4 részletben, mindkét oldalát sütöm 3 percig.

Megjegyzés

3 vagy 4 sütés jön ki, mennyiségtől függően, esetleg hagyhatjuk vékonyabbra akkor ennél több is kijöhet. Mandulatej is használható, vagy ízlés szerint elhagyható. Petrezselyem helyett, snidling is használható, vagy pluszban hozzáadható. A „tészta” megfordításához egy nagyobb lapos kanál használható.

Egyszer elfelejtettem az útifűmag héjat beletenni, szét is szakad a tészta, fordításkor.

Banánmisu

Leírás

Tulajdonképpen hamis tiramisuról van szó. Ebben receptben ugyan nem szerepel, de a tehetünk bele 1 tojást is szét választva sárgájára és fehérjére. A sárgáját a a kakaós krémhez adjuk a fehérjét felverjük és a joghurthoz keverjük.

Az aljára tehetnénk babapiskótát is. Az üzletekben lehet kapni gluténmentes babapiskótát. A babapiskótát kávéban gyorsan megforgatjuk az eredeti recept szerint és erre teszünk krémet, majd újra babapiskóta és megint krém. A babapiskótás változatot 1 éjszakára a hűtőben tároljuk. A kávé helyett használhatunk kakaót normál tejjel vagy növényi tejjel, esetleg langyos vízben elkeverve a kakaóport.

A krém alá tehetünk tört diót.

Hozzávalók

  • 160 g zabpehely
  • 2 banán
  • 2 kanál méz
  • 1 ev kakaó
  • 2 ek rum vagy rumaroma

Ízlés szerint 1 ek kávé, lefőzve.

  • 100 g joghurt
  • 100 g mascarpone vagy más krémsajt

Elkészítés

A zabpelyhet ledarálom, például kávédarálóval. A banánt villával vagy aprítóval vagy turmixal pépessé teszem, majd hozzáadom a zabpehelyhez, elkeverem. Ha adunk hozzá kávét, azt is hozzáadjuk. Hozzáadom a rumot is, elkeverem. A végleges edénye öntöm.

A joghurtot és a krémsajtot jól elkeverem. Az eddigiek tetejére teszem, finoman elkenem. A tetejét kis szűrőn keresztül meghintem kakaóval.

Almamisu

Leírás

Az előző recepthez hasonlóan ez is egy hamis tiramisu. Adhatunk hozzá tojást és/vagy babapiskótát. Kávé nélkül is nagyon jó.

Mascarpone is keverhető a joghurthoz, ízlés szerint, de nélküle is nagyon jó.

Hozzávalók

  • 160 g zabpehely
  • 3 alma
  • 2 kanál méz
  • 1 ev kakaó
  • 2 ek rum vagy rumaroma
  • 1 tk chia mag

Ízlés szerint 1 ek kávé, lefőzve. Ha kávét adunk adunk hozzá 2 alma is elég.

  • 250 g joghurt

Elkészítés

A zabpelyhet ledarálom, például kávédarálóval. A almát turmixal pépesítem, hozzáadom mézet, elkeverem, majd hozzáadom a zabpehelyhez, elkeverem. Ha adunk hozzá kávét, azt is hozzáadjuk. Hozzáadom a rumot is, elkeverem. A végleges edénybe öntöm.

A joghurtot krém tetejére teszem, vékonyan elkenem. Nem szükséges felhasználni az összes joghurtot. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tetejét meghintem kakaóval.

Tejfölös gombapörkölt

Hozzávalók

  • 500 g friss gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek valamilyen zsír vagy olaj
  • 2 ek Schär MIX B lisztkeverék
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 dl víz
  • 1 dl tejföl
  • bors
  • snidling

Elkészítés

Megtisztítom a gombát. Apróra vágom a vöröshagymát, és nagyon apróra a fokhagymát.

A zsíron a vöröshagymát pirítani kezdem. Néhány perc után, hozzáadom a fokhagymát és még néhány percig pirítom.

Hozzáadom a gombát, és addig pirítom, amíg a gomba összeesik. Hozzáadom a sót, lisztet a paprikát és a vizet. 20-30 percig főzöm.

Ha elkészült levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a tejfölt, a borsot és a snidlinget.

Almás, sárgarépás cékla csirkemellel

Hozzávalók

  • 4 db cékla; ~ 1 kg
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db alma
  • 5 ek olívaolaj
  • bors
  • bazsalikom
  • oregánó
  • balzsamecet
  • 50 dkg csirkemell
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés

A sárgarépát megtisztítom, majd karikákra vágom. A céklát a sárgarépához hasonló nagyságúra vágom. Az almákat héjastól 8-12 felé vágom, a magos részt eltávolítva.

Egy tepsibe teszem az olívaolajat, sózom, borsozom, adok hozzá bazsalikomot és oregánót.

1 óráig sütöm.

Sütés után, balzsamecetet öntök rá.

A húst megmosom, hosszú szeletekre vágom. Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat teszek, bele húst. Letakarom, és időnként kevergetve sütöm.

Ha már fehér a hús sózom, borsozom.

Ha a hús saját leve elpárolgott és kicsit megpirult kész.

recept/glutenmentes.txt · Utolsó módosítás: 2023/11/06 08:07 szerkesztette: admin