Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


oktatas:szamitastechnika:hardver:hiba

< Hardver

Hibák

Hirtelen kikapcsol

Lehetséges ok:

  • túlmelegedés

A túlmelegedés oka, lehet a beszívott por hűtőbordák közötti lerakódása. Távolítsuk el a port.

A processzor és a hűtőbordák közötti hővezetőpasztát is frissíthetjük, amely ajánlott félévente.

Újraindul

Néhány alkatrész hirtelen nagyobb áramfelvételt eredményezhet. Ha erre nincs felkészítve a tápegység teljesítményben, akkor annak tönkremenetelét is okozhatja. Az egyik tünet lehet, ha gép újraindul. A tápegységet védő elektronika kezdeményezi az újraindítást.

Kattog

Mágneslemez tárolók forgó, mozgó alkatrészeket tartalmaznak. Ez okozhatja a kattogást. A merevlemeznek nem sok ideje van hátra, ha még működik is. A rendszert le kell menteni, és új merevlemezt kell beszerezni.

Fagyás

A fagyás alatt az operációs rendszer megmerevedését értjük, amikor nem reagál beviteli eszközökre. A fagyás oka lehet memória, merevlemez, bővítőkártya, alaplap hiba, de előfordulhat szoftveres hiba is.

A fagyás oka mint látjuk nagyon sokféle lehet. Keressünk más tüneteket vele párhuzamosan.

A fagyás esetén érdemes mindig a memóriával kezdeni. A memória hiba egyik tünete lehet a bizonytalan működést. Futtassunk egy memóriatesztet.

Nem indul

Áramot kap? A Power led világít? Ha kap áramot még mindig lehet hibás a tápegység. Az is lehet, hogy behelyeztünk egy új bővítőkártyát, vagy egyéb eszközt, amit a tápegység nem tud ellátni. Nagyobb teljesítményű tápegységet kell vásárolni. Az új hardver beépítése után teljesítményromlást is tapasztalhatunk.

Lehet az alaplap problémája, csatlakozó probléma, valamely bővítőkártya hibája is okozhatja. Az alaplapon ellenőrizzük a kondenzátorokat, nincs-e felpúposodva. Vegyük ki a bővítőkártyákat, nézzük, meg azok nélkül működik-e. Ellenőrizzük, látunk-e égés vagy egyéb sérülésnyomokat.

Az áramellátó hálózatoknak lehetnek feszültségingadozásai amitől tönkremehetnek az alaplapunk egy-egy alkatrésze. Legnagyobb feszültségingadozást a villám jelenti. 100% védekezés ellene az áramellátásból teljesen kivett (dugó kihúzva) számítógép.

Nincs kép

Lehet a monitor problémája, de lehet a videó kártya problémája. A videó kártya miatt az alaplap néha sípol. A videó kártya problémája okozhat fagyást is. Lehet kép van, de szemcsés vagy kockás.

A videó kártya elégtelen hűtése is okozhatja a fenti problémákat.

BIOS Setup nem ismeri fel a merevlemezt

Ellenőrizzük a jumpereket, és csatlakozásokat.

Merevlemez írás/olvasás hiba

Ha még működik a merevlemezünk, mentsünk le mindent, és szerezzünk be egy új merevlemezt.

Az alaplap sípol

A memória és a bővítőkártyák hibája esetén szokott sípolni az alaplap.

Szedjük ki ezeket, majd tegyük vissza. Ha nem oldja meg problémát, teszteljük elsőként a memóriát. Sok CD kiírható tesztprogram létezi, le kell tölteni egy ilyen ISO fájlt, kiírni CD-re. A CD-ről indítunk merevlemezt, ahol elindítjuk a tesztprogramot. A legtöbb Linux változat tartalmaz ilyen memóriatesztet.

Zajos gép

Az állandó magas zajt a ventilátorok okozzák. Egy ventilátornak mindenképpen van egy valamekkora zaja, de ez fokozódhat, ha a annak csapágyazása tönkremegy. A ventilátor cseréljük ki.

Lemez olvasási/írási hiba

A merevlemezek és optikai eszközök általános hibajelensége. Okozhatja az olvasófej hibája, vagy bármi más. Cseréljük ki.

oktatas/szamitastechnika/hardver/hiba.txt · Utolsó módosítás: 2023/08/04 23:09 szerkesztette: admin