Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


bushido:shito-ryu:hayashi-ha

< Shito-ryu

Hayashi-ha Shito-ryu

Átírások

Kandzsi (Kanji)

Shito-ryu: 糸東流

Hayashi-ha: 林派

Karate: 空手

Mabuni Kenwa: 摩文仁 賢和

Teruo Hayashi: 林 輝男

Hayashi-ha: 林派

Hiragana

Shito-ryu = しとりゅ

karate = からて

Romanizált (Romaji)

Shito-ryu = Shitō-ryū

karate = karate

Gondolat

Nem számít, hogy a valóságban ki győz és ki veszít. Mi értelme van a gyengébb legyőzésének? A Karate-do harcművészet. Célja az ember személyiségének, képességeinek fejlesztése edzéseken keresztül. Az igazi győzelem az amikor önmagunkat győzzük le.

Ha a gyakorlás megfelelő szellemi tartalommal telített, akkor felkészít az éltre és halálra.

Mesterek hatása

Mesterek hatása a Hayashi-ha Shito-ryura:

Mesterek

Matsumura Sokon

Élt: 1797/1809 - 1899. Okinawai karatemester. Sakukawa Kanga mesternél kezdett tanulni, aki nem szívesen tanította, mivel úgy tekintett rá mintegy bajkeverőre. Sokukawa azonban megígérte Matsumura apjának, hogy fiát tanítani fogja. Matsumra 5 évet tanult mesterénél. Már fiatal korában elnyerte hírnevét, mint a harcművészet szakértője.

1816-ban a RYUKYU Királyság királyi családja (Sho család) felvette katonai szolgálatba Matsumurát. Megkapta a Shikudon kisnemesi rangot.

1818-ban feleségül veszi Yonamine Chint, aki szintén a harcművészet szakértője.

Matsumura végül Okinawa legfőbb harcművészeit oktatója lesz, több király szolgálatában is.

A kormány megbízásából Kínába, majd Japánba utazik. Hszingjicsüant és más harcművészeti stílusokat tanul, hogy visszahozza a tanultakat Okinawára. A kardvívást Yashichiro Ijuin mestertől tanulta, Sakugawa-tól bottechnikát tanult, de a Fukieni Shaolin templomot is meglátogatta. Kardforgatást tanul Japánban a Jigen-ryu iskolában, amely agresszív stílusáról ismert. Fegyveres harcművészeti iskolákat alapít RYUKYU kobujustsu néven, de neki tulajdonítják a Tsuken bojutsu megalakítását.

Képességeinek és teljesítményének elismeréseként a királytól a Bushi címet kapta. Matsumura verhetetlen harcosként tartják számon. Sok párbajban vett rész, de sosem tudták legyőzni. Magas, vékony ember volt, a szeme pedig szúrós tekintetű. Tanítványa Anko Itosu úgy írta le, mint aki káprázatosan gyors és hihetetlenül erős.

Matsumura által több formagyakorlat is bekerült a karatéba:

  • Naihanchi I, II
  • Passai (Bassai)
  • Chinto
  • Gojushiho
  • Kusan-ku
  • Hakutsuru
bushido/shito-ryu/hayashi-ha.txt · Utolsó módosítás: 2019/08/14 14:31 szerkesztette: admin