egeszseg:elelmiszerekrol
Tartalomjegyzék
Élelmiszerekről
- Szerző: Sallai András
- Copyright © 2023, Sallai András
- Licenc: CC BY-SA 4.0
- Web: https://szit.hu
Bevezetés
„Az emberek egy része, azt hiszi, hogy amit a szájába tesz az mind élelmiszer.”
Szénhidrátok
Szénhidrát a cukor, a gyümölcsökben található cukor, a gabonafélék is szénhidrátok. Szénhidrátok a zöldségek is, de lassan felszívódó szénhidrátok.
A szénhidrátok csoportosítása:
- gyorsan felszívódó
- lassan felszívódó
Amit általában csökkenteni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátok.
Fehérjék
A fehérjék tulajdonképpen a húsok. De vannak növények is amelyek nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak.
Zsírok
- telített zsírsavak
- telítetlen zsírsavak
Omage zsírsavak
- Omage 3
- Omage 6
Egészséges arány:
- 1:4
Omage-3-ból 1 részhez, négy rész Omega-6.
Feldolgozott "élelmiszer"
Az élelmiszert idézőjelbe tettem, mert ha feldolgozott azt általában nem lehet élelmiszernek nevezni.
egeszseg/elelmiszerekrol.txt · Utolsó módosítás: 2023/12/27 22:59 szerkesztette: admin