Az alábbi receptekben több helyen is előfordul a zabpehely. Vegyük figyelembe, hogy a zabpehely darálva nagyon magas glikémiás indexel rendelkezik. Nagyobb mint a fehér kenyér.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a tojást. Aprítom mixerbottal vagy aprítóval.
Hozzáadom a hagymát, a kevés kakukkfűvet a keverékhez, végül a liszteket.
Kicsit megolajazom a sütőedényt. Egy evőkanálnyi keveréket a forró edényre teszek és szét lapítom. Teszek bele még 3 kanállal ha elfér. Barnára sütöm, majd megfordítom és a másik oldalát is barnára sütöm.
Mártásnak: joghurt borssal, sóval, fokhagymával és kaporral ízesíthető.
Eredeti recept nem gluténmentesen: https://www.youtube.com/watch?v=1GXrvlysHwM
A tojást keményre főzzük, majd tojás szeletelővel hosszában és keresztbe vágjuk.
A póréhagymát apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a köményt, a paprikát, a mustárt és a póréhagymát.
Beletesszük a juhtúrót a tojást, majd elkeverjük.
A lisztet, a cukrot, az útifűmaghéjat összekeverem sóval és az élesztővel. Hozzáteszem a ricottát, tejfölt, tojást és a tejet. Összegyúrom.
Olajjal átkenem, elteszem 30 percre.
A megkelt tésztát, kinyújtom négyszögre. Lekenem a vajkrém felével, a sajt harmadát reszelve ráteszem. Két oldalról középre hajtom a tésztát. Újból lekenem vajkrémmel és a sajt harmad részét reszelve.
Újra összehajtom, majd kinyújtom 1,5-2 cm vastagra. Csíkozom a tetejét, felvert tojással lekenem, a maradék reszelt sajtot rászórom.
Szaggatom. A pogácsákat sütőpapírra teszem tepsibe. 30 percig kelesztem. 180 fokos sütőben 15-20 percig kell sütni. Régi sütőben 30-35 perc.
A padlizsánt megmosom, levágom a végét, a héját meghagyom. Négyfelé vágom majd nagyobb lyukon lereszelem. Megsózom, elkeverem, félreteszem, hogy levet eresszen, egy szűrőben.
A hagymát apróra vágom, majd olíva olajon 2-3 percig sütöm. 1/2 paprikát apróra vágok, majd a hagymához adom, még néhány percig sütöm. Sóval borssal ízesítem. Keverés után még 15 percre félre teszem gyenge tűzön.
A padlizsánt kinyomkodom a szűrőn, majd egy másik edénybe teszem. Hozzáadom a 3 tojást az lisztet és az útifűmaghéjat. Sózom, borsozom ízlés szerint.
Lereszelem a sajtot.
Egy serpenyőbe pici olívaolajat teszek, kikenem vele, majd a padlizsán felét beleteszem. A padlizsánra teszem a hagymás paprikát, majd megszórom reszelt sajttal. Egyenletesen telítem.
A sajtra teszem a maradék tojásos padlizsánt. Elegyengetem. Legyen mindenhol egyenletesen terítve. Letakarom és gyenge tűzön megsütöm az alját. Óvatosan egy fakanállal alánézhetek, ha szükséges.
Fordítás: Megolajozok egy lapostányért vékonyan, majd beleteszem a serpenyőbe. A tányért fogva megfordítom a serpenyőt. A tányérról visszacsúsztatom a a serpenyőbe a padlizsánt, majd a másik oldalát is megsütöm.
A cukkinit egészben – héjjal együtt – és burgonyát meghámozva lereszeljük. Kifacsarjuk, a levétől külön tálba tesszük.
Feltörjük tojásokat, hozzáadom a cukkinihez és a burgonyához, jól elkeverem. A petrezselyem levelet és a hagymát apróra vágom, és hozzáadom a keverékhez. Beleteszem a sót, az olívaolajat a tejet és a lisztet, majd újra jól elkeverem.
Serpenyőbe teszem 3-4 részletben, mindkét oldalát sütöm 3 percig.
3 vagy 4 sütés jön ki, mennyiségtől függően, esetleg hagyhatjuk vékonyabbra akkor ennél több is kijöhet. Mandulatej is használható, vagy ízlés szerint elhagyható. Petrezselyem helyett, snidling is használható, vagy pluszban hozzáadható. A „tészta” megfordításához egy nagyobb lapos kanál használható.
Egyszer elfelejtettem az útifűmag héjat beletenni, szét is szakad a tészta, fordításkor.
Tulajdonképpen hamis tiramisuról van szó. Ebben receptben ugyan nem szerepel, de a tehetünk bele 1 tojást is szét választva sárgájára és fehérjére. A sárgáját a a kakaós krémhez adjuk a fehérjét felverjük és a joghurthoz keverjük.
Az aljára tehetnénk babapiskótát is. Az üzletekben lehet kapni gluténmentes babapiskótát. A babapiskótát kávéban gyorsan megforgatjuk az eredeti recept szerint és erre teszünk krémet, majd újra babapiskóta és megint krém. A babapiskótás változatot 1 éjszakára a hűtőben tároljuk. A kávé helyett használhatunk kakaót normál tejjel vagy növényi tejjel, esetleg langyos vízben elkeverve a kakaóport.
A krém alá tehetünk tört diót.
Ízlés szerint 1 ek kávé, lefőzve.
A zabpelyhet ledarálom, például kávédarálóval. A banánt villával vagy aprítóval vagy turmixal pépessé teszem, majd hozzáadom a zabpehelyhez, elkeverem. Ha adunk hozzá kávét, azt is hozzáadjuk. Hozzáadom a rumot is, elkeverem. A végleges edénye öntöm.
A joghurtot és a krémsajtot jól elkeverem. Az eddigiek tetejére teszem, finoman elkenem. A tetejét kis szűrőn keresztül meghintem kakaóval.
Az előző recepthez hasonlóan ez is egy hamis tiramisu. Adhatunk hozzá tojást és/vagy babapiskótát. Kávé nélkül is nagyon jó.
Mascarpone is keverhető a joghurthoz, ízlés szerint, de nélküle is nagyon jó.
Ízlés szerint 1 ek kávé, lefőzve. Ha kávét adunk adunk hozzá 2 alma is elég.
A zabpelyhet ledarálom, például kávédarálóval. A almát turmixal pépesítem, hozzáadom mézet, elkeverem, majd hozzáadom a zabpehelyhez, elkeverem. Ha adunk hozzá kávét, azt is hozzáadjuk. Hozzáadom a rumot is, elkeverem. A végleges edénybe öntöm.
A joghurtot krém tetejére teszem, vékonyan elkenem. Nem szükséges felhasználni az összes joghurtot. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tetejét meghintem kakaóval.
Megtisztítom a gombát. Apróra vágom a vöröshagymát, és nagyon apróra a fokhagymát.
A zsíron a vöröshagymát pirítani kezdem. Néhány perc után, hozzáadom a fokhagymát és még néhány percig pirítom.
Hozzáadom a gombát, és addig pirítom, amíg a gomba összeesik. Hozzáadom a sót, lisztet a paprikát és a vizet. 20-30 percig főzöm.
Ha elkészült levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a tejfölt, a borsot és a snidlinget.
A sárgarépát megtisztítom, majd karikákra vágom. A céklát a sárgarépához hasonló nagyságúra vágom. Az almákat héjastól 8-12 felé vágom, a magos részt eltávolítva.
Egy tepsibe teszem az olívaolajat, sózom, borsozom, adok hozzá bazsalikomot és oregánót.
1 óráig sütöm.
Sütés után, balzsamecetet öntök rá.
A húst megmosom, hosszú szeletekre vágom. Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat teszek, bele húst. Letakarom, és időnként kevergetve sütöm.
Ha már fehér a hús sózom, borsozom.
Ha a hús saját leve elpárolgott és kicsit megpirult kész.