Ebben a leírásban sós vízben erjesztünk. Nem használunk kenyeret, napfényt az erjedés beindításához.
A baktériumok és gombák előemésztik számunkra az ételt. Az erjesztés által olyan tápanyagokhoz jutunk, ami másként nem elérhető, és tartósítunk is vele.
Általában zöldségeket és gyümölcsöket szoktunk fermentálni.
Ha csapvizet használunk, használjunk vízszűrőt.
Forraljunk fel 2 liter vizet. Tegyük félre, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Forrázzuk ki a befőttesüvegeket, mossuk meg, tegyük oldalra száradni.
4 darab befőttesüveg szükséges körülbelül egy karfiolhoz, vagy egy káposztához, ehhez a mennyiséghez 2 liter víz szükséges.
Vegyünk egy karfiolt, vagy egy káposztát, vagy néhány uborkát vagy több zöldség keverékét.
A zöldségekhez tehetünk ízlés szerint:
Ha kihűlt a víz, tegyünk bele 20 g sót, literenként. Ez a 2 litervízhez 40 g, ami körülbelül 2 evőkanál. Keverjük el, hagyjuk kicsit oldódjon a só.
A zöldségeket aprítsuk fel. A karfiol lehet kis esernyőkben. A káposztát felvághatjuk késsel, vagy reszelhetjük. Ha kiegészítésként teszünk bele fokhagymát, az maradhat egész.
Töltsük meg a befőttesüvegeket a zöldséggel. Karfiol mellé szoktam néhány hagymakarikát és egész borsot tenni.
Öntsük fel a sós vízzel úgy, hogy ellepje a zöldségeket.
A zöldségeket valamivel a sós víz alatt kell tartani, mert megpenészedhetnek ha nem lepi el a víz.
A sós víz felöntésekor hagyjunk körülbelül 1 cm-t szabadon. Ha beindul az erjedés, a víz szintje kicsit emelkedhet.
Esetleg hagyjunk nagyobb darabokat a zöldségből, amit felülre teszünk, és használjuk leszorítónak.
A befőttesüvegek kupakjait, ha rátesszük, hagyjuk lazán, hogy a levegő ki tudjon jönni.
Napfénytől védett, lehetőleg állandó hőmérsékletű helyen tároljuk, minimum 15 fok.
5 nap után akár már kóstolhatunk is.
Ha megbontottuk az üveget, tároljuk hűtőben a továbbikaban.