[[:recept|< Recept]] ====== Gluténmentes ====== * **Szerző:** Sallai András * Copyright (c) 2023, Sallai András * Licenc: [[https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/|CC BY-SA 4.0]] * Web: https://szit.hu ===== Bevezetés ===== Az alábbi receptekben több helyen is előfordul a zabpehely. Vegyük figyelembe, hogy a zabpehely darálva nagyon magas glikémiás indexel rendelkezik. Nagyobb mint a fehér kenyér. ===== Káposztás tócsni ===== Hozzávalók: * 1 fél káposzta * 4 tojás * ~ 3-5 evőkanál liszt: Rizsliszt, Barbara liszt, Schar B Mixliszt. * útifűmaghéj * 1 hagyma * kevés kakukkfű * só * bors * olívaolaj a sütéshez Elkészítés: A káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a tojást. Aprítom mixerbottal vagy aprítóval. Hozzáadom a hagymát, a kevés kakukkfűvet a keverékhez, végül a liszteket. Kicsit megolajazom a sütőedényt. Egy evőkanálnyi keveréket a forró edényre teszek és szét lapítom. Teszek bele még 3 kanállal ha elfér. Barnára sütöm, majd megfordítom és a másik oldalát is barnára sütöm. Mártásnak: joghurt borssal, sóval, fokhagymával és kaporral ízesíthető. Eredeti recept nem gluténmentesen: https://www.youtube.com/watch?v=1GXrvlysHwM ===== Sváb körözött ===== ==== Hozzávalók ==== * 4 tojás * 25 dkg túró (tehén vagy juh) * 20 dkg vaj * 1/2 kk őrölt fűszerkömény * 1 kk paprika * 1/2 póréhagyma * 1 tk mustár ==== Elkészítés ==== A tojást keményre főzzük, majd tojás szeletelővel hosszában és keresztbe vágjuk. A póréhagymát apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a köményt, a paprikát, a mustárt és a póréhagymát. Beletesszük a juhtúrót a tojást, majd elkeverjük. ===== Ricottás sajtos pogácsa ===== ==== Hozzávalók ==== * 30 dkg Schär MIX B lisztkeverék * 2 g cukor * 10 g útifűmaghéj * 7 g porélesztő * 5 g só * 25 dkg ricotta * 100 g tejföl * 60 g tej * 1 db tojás ==== Kenéshez ==== * 100 g natúr vajkrém * 180 g reszelt sajt - rétegenként 60 g ==== Tetejére ==== * 1 db felvert tojás ==== Elkészítés ==== A lisztet, a cukrot, az útifűmaghéjat összekeverem sóval és az élesztővel. Hozzáteszem a ricottát, tejfölt, tojást és a tejet. Összegyúrom. Olajjal átkenem, elteszem 30 percre. A megkelt tésztát, kinyújtom négyszögre. Lekenem a vajkrém felével, a sajt harmadát reszelve ráteszem. Két oldalról középre hajtom a tésztát. Újból lekenem vajkrémmel és a sajt harmad részét reszelve. Újra összehajtom, majd kinyújtom 1,5-2 cm vastagra. Csíkozom a tetejét, felvert tojással lekenem, a maradék reszelt sajtot rászórom. Szaggatom. A pogácsákat sütőpapírra teszem tepsibe. 30 percig kelesztem. 180 fokos sütőben 15-20 percig kell sütni. Régi sütőben 30-35 perc. ===== Padlizsán serpenyőben ===== ==== Hozzávalók ==== * 2 padlizsán * 1 lila hagyma * 3 tojás * kevés reszelt sajt * só * bors * 3 ek Schär MIX B lisztkeverék * 1 ek útifűmaghéj * olívaolaj ==== Elkészítés ==== A padlizsánt megmosom, levágom a végét, a héját meghagyom. Négyfelé vágom majd nagyobb lyukon lereszelem. Megsózom, elkeverem, félreteszem, hogy levet eresszen, egy szűrőben. A hagymát apróra vágom, majd olíva olajon 2-3 percig sütöm. 1/2 paprikát apróra vágok, majd a hagymához adom, még néhány percig sütöm. Sóval borssal ízesítem. Keverés után még 15 percre félre teszem gyenge tűzön. A padlizsánt kinyomkodom a szűrőn, majd egy másik edénybe teszem. Hozzáadom a 3 tojást az lisztet és az útifűmaghéjat. Sózom, borsozom ízlés szerint. Lereszelem a sajtot. Egy serpenyőbe pici olívaolajat teszek, kikenem vele, majd a padlizsán felét beleteszem. A padlizsánra teszem a hagymás paprikát, majd megszórom reszelt sajttal. Egyenletesen telítem. A sajtra teszem a maradék tojásos padlizsánt. Elegyengetem. Legyen mindenhol egyenletesen terítve. Letakarom és gyenge tűzön megsütöm az alját. Óvatosan egy fakanállal alánézhetek, ha szükséges. Fordítás: Megolajozok egy lapostányért vékonyan, majd beleteszem a serpenyőbe. A tányért fogva megfordítom a serpenyőt. A tányérról visszacsúsztatom a a serpenyőbe a padlizsánt, majd a másik oldalát is megsütöm. ===== Krumplis cukkini tojással ===== {{:recept:krumplis_cukkini_tojassal.png?400|}} ==== Hozzávalók ==== * 2 kisebb cukkini * 3 krumpli * 180 g Schär MIX B lisztkeverék * 1 ek űtifűmaghéj * 1 csésze tej * 5 tojás * 1-2 db újhagyma * kevés petrezselyem levél * 3 ek olívaolaj * 1 csapott kanál só ==== Elkészítés ==== A cukkinit egészben -- héjjal együtt -- és burgonyát meghámozva lereszeljük. Kifacsarjuk, a levétől külön tálba tesszük. Feltörjük tojásokat, hozzáadom a cukkinihez és a burgonyához, jól elkeverem. A petrezselyem levelet és a hagymát apróra vágom, és hozzáadom a keverékhez. Beleteszem a sót, az olívaolajat a tejet és a lisztet, majd újra jól elkeverem. Serpenyőbe teszem 3-4 részletben, mindkét oldalát sütöm 3 percig. ==== Megjegyzés ==== 3 vagy 4 sütés jön ki, mennyiségtől függően, esetleg hagyhatjuk vékonyabbra akkor ennél több is kijöhet. Mandulatej is használható, vagy ízlés szerint elhagyható. Petrezselyem helyett, snidling is használható, vagy pluszban hozzáadható. A "tészta" megfordításához egy nagyobb lapos kanál használható. Egyszer elfelejtettem az útifűmag héjat beletenni, szét is szakad a tészta, fordításkor. ===== Banánmisu ===== ==== Leírás ==== Tulajdonképpen hamis tiramisuról van szó. Ebben receptben ugyan nem szerepel, de a tehetünk bele 1 tojást is szét választva sárgájára és fehérjére. A sárgáját a a kakaós krémhez adjuk a fehérjét felverjük és a joghurthoz keverjük. Az aljára tehetnénk babapiskótát is. Az üzletekben lehet kapni gluténmentes babapiskótát. A babapiskótát kávéban gyorsan megforgatjuk az eredeti recept szerint és erre teszünk krémet, majd újra babapiskóta és megint krém. A babapiskótás változatot 1 éjszakára a hűtőben tároljuk. A kávé helyett használhatunk kakaót normál tejjel vagy növényi tejjel, esetleg langyos vízben elkeverve a kakaóport. A krém alá tehetünk tört diót. ==== Hozzávalók ==== * 160 g zabpehely * 2 banán * 2 kanál méz * 1 ev kakaó * 2 ek rum vagy rumaroma Ízlés szerint 1 ek kávé, lefőzve. * 100 g joghurt * 100 g mascarpone vagy más krémsajt ==== Elkészítés ==== A zabpelyhet ledarálom, például kávédarálóval. A banánt villával vagy aprítóval vagy turmixal pépessé teszem, majd hozzáadom a zabpehelyhez, elkeverem. Ha adunk hozzá kávét, azt is hozzáadjuk. Hozzáadom a rumot is, elkeverem. A végleges edénye öntöm. A joghurtot és a krémsajtot jól elkeverem. Az eddigiek tetejére teszem, finoman elkenem. A tetejét kis szűrőn keresztül meghintem kakaóval. ===== Almamisu ===== ==== Leírás ==== Az előző recepthez hasonlóan ez is egy hamis tiramisu. Adhatunk hozzá tojást és/vagy babapiskótát. Kávé nélkül is nagyon jó. Mascarpone is keverhető a joghurthoz, ízlés szerint, de nélküle is nagyon jó. ==== Hozzávalók ==== * 160 g zabpehely * 3 alma * 2 kanál méz * 1 ev kakaó * 2 ek rum vagy rumaroma * 1 tk chia mag Ízlés szerint 1 ek kávé, lefőzve. Ha kávét adunk adunk hozzá 2 alma is elég. * 250 g joghurt ==== Elkészítés ==== A zabpelyhet ledarálom, például kávédarálóval. A almát turmixal pépesítem, hozzáadom mézet, elkeverem, majd hozzáadom a zabpehelyhez, elkeverem. Ha adunk hozzá kávét, azt is hozzáadjuk. Hozzáadom a rumot is, elkeverem. A végleges edénybe öntöm. A joghurtot krém tetejére teszem, vékonyan elkenem. Nem szükséges felhasználni az összes joghurtot. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tetejét meghintem kakaóval. ===== Tejfölös gombapörkölt ===== ==== Hozzávalók ==== * 500 g friss gomba * 1 db vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 2 ek valamilyen zsír vagy olaj * 2 ek Schär MIX B lisztkeverék * 2 ek pirospaprika * 2 dl víz * 1 dl tejföl * só * bors * snidling ==== Elkészítés ==== Megtisztítom a gombát. Apróra vágom a vöröshagymát, és nagyon apróra a fokhagymát. A zsíron a vöröshagymát pirítani kezdem. Néhány perc után, hozzáadom a fokhagymát és még néhány percig pirítom. Hozzáadom a gombát, és addig pirítom, amíg a gomba összeesik. Hozzáadom a sót, lisztet a paprikát és a vizet. 20-30 percig főzöm. Ha elkészült levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a tejfölt, a borsot és a snidlinget. ===== Almás, sárgarépás cékla csirkemellel ===== ==== Hozzávalók ==== * 4 db cékla; ~ 1 kg * 2 db sárgarépa * 2 db alma * 5 ek olívaolaj * só * bors * bazsalikom * oregánó * balzsamecet * 50 dkg csirkemell * olívaolaj * só * bors ==== Elkészítés ==== A sárgarépát megtisztítom, majd karikákra vágom. A céklát a sárgarépához hasonló nagyságúra vágom. Az almákat héjastól 8-12 felé vágom, a magos részt eltávolítva. Egy tepsibe teszem az olívaolajat, sózom, borsozom, adok hozzá bazsalikomot és oregánót. 1 óráig sütöm. Sütés után, balzsamecetet öntök rá. A húst megmosom, hosszú szeletekre vágom. Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat teszek, bele húst. Letakarom, és időnként kevergetve sütöm. Ha már fehér a hús sózom, borsozom. Ha a hús saját leve elpárolgott és kicsit megpirult kész.