[[:oktatas:áruterítő:áruismeret|< Áruismeret]] ====== Bevezetés az áruismeretbe ====== * **Szerző:** Sallai András * Copyright (c) Sallai András, 2014 * Licenc: [[https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/|CC Attribution-Share Alike 4.0 International]] * Web: https://szit.hu ===== Áru ===== Tulajdonságainál fogva emberi szükségleteket elégít ki. ===== Áruismeret feladatai ===== * áruvizsgálat * minőség-meghatározás * rendszerezés * piaci körülmények meghatározása * minőségvédelem * fogyasztóvédelem ===== Áruismeret fogalma ===== Az árukkal foglalkozó tudomány ===== Segédtudományai ===== * Gazdasági tudományok * Közgazdaságtan * Kereskedelmi gazdaságtan * Logisztika * Szabványjog * Jogtudomány * Kereskedelmi jog * Vámjog * Polgárjog * Szabványjog * Természettudomány * matematika * fizika * kémia * anyagismeret * higiénia * földrajz * Speciális tudományok * Rendszertan * Csomagolástechnika * Áruvédelem ===== Az áruismeret haszna a gyakorlatban ===== * Vevők igényeinek jobb kielégítése * Könnyebb kereskedés * Magabiztosabb fellépés * Áruválaszték jobb megítélése ===== Az áruismeret története ===== Az első vizsgálatok az áru eredetét, illetve valódiságát állapították meg. Kiterjedését befolyásolta a hajózás fejlődése, az új földrészek felfedezése. - Kialakul az áruismeret első korszaka, a XVIII. sz. végén. - A második fejlődési szakasz = a XVIII. sz. vége - a XIX. sz. vége = technológiai szakasz. - A harmadik fejlődési szakasz = a XIX. sz. vége - az I. világháború befejezése = leíró áruismereti szakasz. - A negyedik fejlődési szakasz = az I. világháború befejezése - napjaink = az áruismeret tudománnyá válásának szakasza. ===== Az áruismeret osztályozása ===== * Általános áruismeret * Szakáru ismeret ==== Általános áruismeret ==== Minden árura általános érvényű ismeret. * Minőség * Szabvány * Csomagolás * Árukezelő * Áruvédelem ==== Szakáru ismeret ==== Egy-egy konkrét árucsoport ismeretei. * Élelmiszer-vegyi * Ruházati * Műszaki * Kultúrcikk * Fa-építőanyag === Részletesebb csoportosítás === * élelmiszerek- (növényi és állati eredetűek, élvezeti szerek stb.) * textil és ruházati termékek- (öltözködési cikkek, cipő- és bőráruk, lakástextíliák stb.) * háztartási vegyi áruk * kozmetikumok * vegyi cikkek (pl.: festék, lakk, üveg, kerámia) * építőanyagok * papír-írószerek * bútorok * sportszerek * játékok * órák * ékszerek * műszaki cikkek- (híradásipari, konyhai és háztartási áruk) * gépjárművek ===== Az áruelemzés módszerei ===== * Szubjektív módszerek - az ember érzékelésére alapoznak * Objektív (laboratóriumi) módszerek: * Szerkezeti elemzés: * fizikai * kémiai jellemzők meghatározása * Használati (funkcionális) elemzés * dinamikus rendszerek meghatározása (elektromos, elektromechanikus tulajdonságok kimutatása) * Összehasonlító elemzés * - felhasználási érték szerinti összehasonlítás (fajlagos fogyasztás, folytonosság, stb.) * Érték szerinti elemzés * - minimális költséggel a legjobb minőséget biztosítja (tervezés - működés) * Műszaki elemzés * a legjobb minőséget a legjobb elvek alapján * Morfológiai (alaktani) elemzés: * új tervezési módszerek * technológiák minőségének javítására (bevezetéskor, korszerűsítéskor) * Rendszerező elemzés * átfogó elemzés (az eddigi elemzések és a piac szükségleteinek elemzése) * A csomagolás: * fontos az áru felismerésére * meghatározza az áru kereskedelmi arculatát ===== Feladat ===== Készítsen egy Ön által ismert termékről áruismertetőt: * a kereskedő számára * a vevő számára