[[:egészség|< Egészség]] ====== Élelmiszerekről ====== * **Szerző:** Sallai András * Copyright (c) 2023, Sallai András * Licenc: [[https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/|CC BY-SA 4.0]] * Web: https://szit.hu ===== Bevezetés ===== "Az emberek egy része, azt hiszi, hogy amit a szájába tesz az mind élelmiszer." ===== Szénhidrátok ===== Szénhidrát a cukor, a gyümölcsökben található cukor, a gabonafélék is szénhidrátok. Szénhidrátok a zöldségek is, de lassan felszívódó szénhidrátok. A szénhidrátok csoportosítása: * gyorsan felszívódó * lassan felszívódó Amit általában csökkenteni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátok. ===== Fehérjék ===== A fehérjék tulajdonképpen a húsok. De vannak növények is amelyek nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak. ===== Zsírok ===== * telített zsírsavak * telítetlen zsírsavak ===== Omage zsírsavak ===== * Omage 3 * Omage 6 Egészséges arány: * 1:4 Omage-3-ból 1 részhez, négy rész Omega-6. ===== Feldolgozott "élelmiszer" ===== Az élelmiszert idézőjelbe tettem, mert ha feldolgozott azt általában nem lehet élelmiszernek nevezni.