A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.
Előző változat mindkét oldalon Előző változat | |||
recept:zsir_nelkuel [2023/11/20 09:36] admin eltávolítva |
— (aktuális) | ||
---|---|---|---|
Sor 1: | Sor 1: | ||
- | [[:recept|< Recept]] | ||
- | |||
- | ====== Zsír nélkül ====== | ||
- | |||
- | * **Szerző:** Sallai András | ||
- | * Copyright (c) Sallai András, 2022 | ||
- | * Licenc: [[https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/|CC Attribution-Share Alike 4.0 International]] | ||
- | * Web: https://szit.hu | ||
- | |||
- | ===== Bevezetés ===== | ||
- | |||
- | Hogyan főzzünk zsír nélkül? A májnak szükség van egy kevés zsírra, | ||
- | de nem sokra. Elsőként zsír nélküli ételek kerülnek ide fel, | ||
- | ami alapja lehet egy májtisztításnak. | ||
- | |||
- | ===== Levesek ===== | ||
- | |||
- | |||
- | ==== Zöldségleves ==== | ||
- | |||
- | === Leírás === | ||
- | |||
- | Olyan levest szerettem volna főzni, amihez nem kell zsír. | ||
- | Nem találtam ilyet, de azt megtaláltam, hogyan kell | ||
- | például hagymát pirítani vízzel, zsír helyett. | ||
- | |||
- | === Hozzávalók === | ||
- | |||
- | * 2 db vöröshagyma | ||
- | * 2 csokor petrezselyem | ||
- | * 4 db sárgarépa | ||
- | * 4 db fehérrépa | ||
- | * 1 db nagyobb zellergumó | ||
- | * 2 db karalábé | ||
- | * 20 dkg kelbimbó | ||
- | * őrölt babérlevél | ||
- | * őrölt bors | ||
- | * só | ||
- | * 2-4 liter víz | ||
- | |||
- | === Elkészítés === | ||
- | |||
- | |||
- | A zöldségeket kis kockákra vágjuk, a hagymát apróra. | ||
- | |||
- | A hagymára egy evőkanálnyi vizet öntök, majd kevergetés | ||
- | mellett pirítom. Ha elfő a víz, megint öntök bele picit. | ||
- | A hagyma pirítása így egy kicsit tovább tart. | ||
- | |||
- | |||
- | A zellert, a sárgarépát és a fehérrépát ráteszem a hagymára, | ||
- | és pici vízzel azt is pirítom kicsit, sokszor kavargatva. | ||
- | Ne legyen túl sok víz, mert akkor nem pirul, de pici legyen alatta. | ||
- | |||
- | |||
- | Felengedjük néhány liter vízzel. Ízesítem babérlevéllel, | ||
- | borssal, sóval és hozzáteszem a petrezselyem felét. | ||
- | |||
- | Ha félig puhult állapotban vannak a zöldségek, akkor | ||
- | hozzáadjuk a karalábét és a kelbimbót. | ||
- | |||
- | Ha minden zöldség megfőtt tálalhatunk. | ||
- | |||
- | Egyéb ötletek: Tehetünk bele zellerlevelet, | ||
- | karfiolt, brokkolit, zöldborsó. | ||
- | |||