Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


recept:ketogen

Ez a dokumentum egy előző változata!


< Recept

Ketogén receptek

  • Szerző: Sallai András
  • Copyright © Sallai András, 2018
  • Licenc: GNU Free Documentation License 1.3

Bevezetés

Az alábbi oldal az olyan alacsony szénhidrátos táplálkozáshoz nyújt segítséget, ahol a cél a ketózis állapot elérése.

Az alábbi receptekben laktózmentes tejtermékeket adok meg összetevőként, mivel a laktózt a szervezet szénhidrátként értelmezi (egyes források szerint).

A legtöbb saláta főételként fogyasztandó. A főtt és sült tojás miden formában fogyasztható, korlátozás nélkül. A saláták természetesen fogyaszthatók valamilyen sült hússal is.

Kezdőknek

A ketogén étkezés egy életmód. Lehet sok haszna. Felesleges zsírok eltűnése, magas vérnyomás normalizálódása, stb.

Az hogy egy étel jó vagy rossz, magad mérheted a vizeleten keresztül. A gyógyszertárakban kapható a „Ketophan diagnosztikai tesztcsík”, amivel ellenőrizhető a ketontestek jelenléte. Ha ketontestek jelen vannak a vizeletben, akkor nincs gond az elfogyasztott élelmiszerrel.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok elhagyása az első héten komoly problémákat okozhat. Néhány szénhidrát ugyanis erős függőséget okoz. Ilyenek a búza és a finomított cukor. Elhagyásuk az első héten fejfájást és más elvonási tünetek megjelenését okozhatja.

Salátafélék

Cikória saláta

Hozzávalók

  • 2 cikória
  • 2 fej hagyma
  • 2 paradicsom
  • 3 dl laktózmentes joghurt
  • kevés olivaolaj
  • kevés tökmagolaj
  • kevés borecet

Elkészítés

A hozzávalókat apróra vágom és összekeverem.

Húsos cékla

Hozzávalók

  • 1 nagyobb főtt cékla
  • csirkemell megfőzve vagy sütve
  • 1 db tojás
  • 2 db újhagyma
  • 3 ek laktómentes joghurt
  • 1 ek citromlé
  • bors

Elkészítés

A céklát apró csíkokra, a húst apró kockákra, a hagymát fél vagy centis darabokra vágjuk. Az egészet összekeverjük, és ízesítjük.

Halsaláta

Hozzávalók

  • 2 dl laktózmentes tejföl
  • 2 db kígyóuborka
  • 2 db tonhalas konzerv
  • 1 db hagyma
  • néhány ek olívaolaj
  • 20 szem olivabogyó
  • egy kevés borecet

Elkészítés

Apróra vágom az uborkát. Az uborkát összekeverem a tejfellel és a tonhallal. Megsózom ízlés szerint.

Madársaláta

Hozzávalók

  • egy tál madársaláta
  • 3-4 paradicsom
  • néhány ek olívaolaj
  • borecet

Elkészítés

A paradicsomot apróra vágom, majd összekeverem a többi összetevővel. Esetleg tehetünk rá laktózmentes joghurtot, és/vagy tökmagolajat.

Sárgarépa saláta

Hozzávalók

  • 60-70 dkg sárgarépa
  • 2 citrom leve
  • 1 dl olívaolaj (vagy napraforgó)
  • eritrit (édesítő) ízlés szerint
  • 1,5 dl tejföl

Elkészítés

A sárgarépát megmosom, majd hosszú csíkokra reszelem. Belekeverem a citromlevét az olívaolajat, sót, eritritet. A tejföl ízlés szerint teszek hozzá. Nélküle is kiváló.

Mustármagos sárgarépa saláta

Hozzávalók

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 citrom leve (helyette borecet is megteszi)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk mustármag
  • 1/2 zöld paprika
  • 3 teáskanál édesítő
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • laktózmentes joghurt

Esetleg:

  • borsmenta levél felaprítva a joghurthoz
  • a paprika mellé medvehagyma vagy fokhagyma
  • 1 kv curry
  • ördöggyökér

Elkészítés

Az olajra tűzhelyre teszem a mustármagot. Ez azonnal pattogni kezd, ekkor lefedem. Nagyon gyorsan megpirul.

Hozzáadjuk a paprikát (ha van fokhagyma, medvehagyma, ördöggyökér, curry). Folyamatosan kevergetjük.

Ha felolvad az édesítő beletesszük a répát. Jól elkeverjük. Állandó kevergetés mellett 3-4 percig pároljuk. Egy tálban hagyjuk kihűlni.

A joghurtba keverjük a citromlevet, a szegfűszeget, a sót és a mentalevelet (ha van). A kihűlt sárgarépára öntjük.

Édességek

Narancsos joghurt

Hozzávalók

  • 3 narancs
  • 4 dl laktózmentes joghurt
  • 6 ek eritriol

Elkészítés

A narancsot kisebb darabokra vágom és összekeverem a hozzávalókkal.

Édes-túró

Hozzávalók

  • laktózmentes túró
  • néhány evőkanál laktózmentes tejföl
  • eritriol

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverem.

Édes-mák

Hozzávalók

  • darált mák
  • laktózmentes tej
  • eritriol

Elkészítés

A darált mákba belekeverem a eritriolt és a tejet. A tejből éppen annyit tegyünk, hogy a mák ne váljon folyóssá, de mák minden része felvegye a tejet. Ízlés szerint tehetünk a mákba még reszelt citromhéját.

Kakaó

Hozzávalók

  • néhány deci laktózmentes tej
  • néhány kanál kakaó
  • eritriol

Elkészítés

A kakaóba öntsünk egy-két kanál tejet, majd a tejben egy kanállal kenjük el a kakaót, a tejben. Ha kakaó felvette a tejet, akkor újra töltsünk egy kevés tejet a kakaóhoz és kenjük el. A fentieket addig ismételjük, amíg szép lassan a kakaó folyékony nem lesz. Öntsük bele az eritriolt is, majd a maradék tejet. Az egészet jól keverjük el. A folyamat mixelővel gyorsítható.

Igény szerint fel is melegíthető a kakaó.

Lenmag kókusszal

Hozzávalók

  • 5 ek lenmag
  • 3 ek kókuszreszelék
  • kevés laktózmentes tej
  • 1 ek eritriol
  • 1 tk őrölt fahéj

Elkészítés

Kávédarálóval, vagy egyéb alkalmatossággal megőrlöm a lenmagot, az eritriolt és a kókuszreszeléket. Hozzáadom a fahéjt. Annyi tejet öntök bele folyamatos kevergetés mellett, hogy krémes legyen.

Zselatin tejjel

Hozzávalók

  • 6 evőkanál zselatin
  • 3 dl tej
  • édesítő ízlés szerint
  • 1 ek őrölt fahéj vagy kakaó

Elkészítés

Tegyük a főzőedénybe a zselatint, az édesítőt, a fahéjt. Keverjük össze, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, így nem lesz darabos. Végül öntsük bele az összes tejet.

Tegyük fel tűzhelyre az edényt, kevergessük folyamatosan. Melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le azonnal, mert a zselatin elveszti zselésítő képességét, ha el kezdjük főzni.

Hagyjuk kihűlni.

Egyéb ételfélék

Sajtos paprika

Hozzávalók

  • zöld erős paprika – lehet kisebb normál zöldpaprika
  • feta jellegű laktózmentes krémfehér sajt
  • néhány ek laktózmentes tejföl –ízlés szerint lehet több is
  • vajretek

Elkészítés

A sajtot és a tejfölt összekeverem, megsózom. A paprika száras végét levágom, a belsejét kitisztítom, majd megtöltöm a sajttal.

A vajretket vékony szeletekre vágom. A retekkel együtt fogyasztjuk a töltött paprikát.

Zöldségkör

Hozzávalók

  • 2 dl laktózmentes tejföl
  • 50 dkg laktózmentes túró
  • 3 zöldpaprika
  • 2 fej hagyma
  • 4 fej gomba (csiperke, laska)
  • 1 kígyóuborka
  • 2 fej retek

Elkészítés

A zöldpaprikát, hagymát, gombát, uborkát és retket körülbelül kukoricaszem nagyságú darabokra vágjuk egy deszkán, közben egy edénybe tesszük. Rátesszük a túrót és az uborkát, ízlés szerint sózzuk, esetleg borsozzuk. Az összetevőket jól összekeverjük. Kész.

A zöldségekből az egyes összetevők elhagyhatók vagy másokkal helyettesíthetők. Fogyasztható magában, kenyérrel és/vagy paradicsommal.

Sült-tojás

Hozzávalók

  • néhány tojás
  • szalonna

Elkészítés

A bevagdosott, vagy apróra vágott szalonnát megsütöm egy serpenyőben, majd a megsózott tojásokat ráöntöm a szalonnára, majd tetszőleges ideig sütöm.

Sült-zöldség wokban

Hozzávalók

  • olivaolaj
  • egy fej karfiol
  • egy fej brokkoli
  • néhány sárgarépa
  • néhány fehérrépa
  • 1-2 fej zeller
  • 2 fej karalábé
  • oregánó
  • bazslikom

Elkészítés

A zöldségeket néhány centis darabokra vágom. Egy wokba olívaolajat teszek tűzhelyen. Az apróra vágott zöldségeket beleteszem a wokba. Kevergetés mellett sütögetem, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítem. A sütés, ízléstől függően tarthat addig amíg a zöldségek össze nem esnek, de van aki úgy szereti, hogy hamarabb leveszi a tűzről, így ropogosabb marad.

Cukkinis csirkemell

Hozzávalók

  • kókuszolaj
  • bors
  • csirkemell
  • gomba
  • cukkini
  • hagyma
  • kaliforniai paprika
  • paradicsom

Elkészítés

Az zöldségeket apróra vágom. A kókuszolajon közel üvegesre pirítom a hagymát. A húst addig sütöm, amíg el nem kezd fehéredni. A zöldségeket hozzáadom, és átsütöm.

Cékla tonhallal

Hozzávalók

  • 2-3 nagyobb cékla
  • 2 tonhalkonzerv
  • 3 kisebb vöröshagyma
  • 30-40 db olajbogyó
  • 1,5 dl joghurt
  • 0,5 evőkanál darált mustármag
  • fél citrom leve
  • 6 tojás
  • bors
  • 1 ek kapor

Elkészítés

A céklát apróra vágom (sült krumpli méret), majd megfőzöm. 6 tojást keményre főzöm. A vöröshagymát szintén apróra, az olajbogyót 2-3 darabra vágom. A joghurtba belekeverem a darált mustárt, a citromlevét, hozzáadom a sót és a borost. Összekeverem a főtt céklát a tonhallal, és a vöröshagymával és az olajbogyóval, majd hozzáadom a az ízesített joghurtot. Jól elkeverem.

A tojást vékony szeletekre vágom, és a kiszedett tonhalas cékla mellé tálalom.

Levesek

Húsleves

Hozzávalók

  • 1 nagyobb fej zeller
  • 3-4 db sárgarépa
  • 3-4 db fehérrépa
  • 2 karalábé
  • valamilyen hús
  • 1-2 db vöröshagyma
  • 15 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem zöldje
  • bors

Elkészítés

Puhára főzöm a húst, néhány gerezd fokhagymával, sóval.

A levesbe teszem a zöldségeket, a borssal, a petrezselyem zöldjével. Borssal és sóval tovább ízesítem. A zöldségeket puhára főzöm.

Főzelékek

Parajfőzelék

Hozzávalók

  • paraj
  • 2 dl tejföl (vagy kefír, vagy tejszín)
  • 10-30 dkg turmixolt zeller
  • olaj (pl. kókuszolaj, de lehet zsír is)
  • víz és/vagy tej
  • néhány gerezd fokhagyma

Elkészítés

Tegyünk egy edénybe kb. annyi parajt ami a főzőedényünket apróra vágás után nagyjából félig megtölti. Mossuk meg, majd vágjuk (vagy turmixoljuk) apróra a parajt. Ügyeljünk arra, hogy minél apróbb legyen! Egy nagyobb edényben pirítsuk meg olajon. Reszeljünk bele néhány gerezd fokhagymát, tegyük bele a zellert is. Folyamatosan kevergessük. Kis pirítás után adjunk hozzá vizet és/vagy tejet, amennyitől jól keverhető lesz. 2 dl tejfölt keverjünk egy edényben zúzott vagy reszelt fokhagymával és zellerrel. Adjuk hozzá a parajhoz. Ízlés szerint sózzuk meg. Kevergessük még néhány percig. A habaráshoz tejföl helyet használhatunk kefirt vagy tejszínt. Tejszín esetén fokhagyma lehet kevesebb.

recept/ketogen.1695927832.txt.gz · Utolsó módosítás: 2023/09/28 21:03 szerkesztette: admin