Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


recept:ketogen

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

Következő változat
Előző változat
recept:ketogen [2019/08/22 21:19]
admin létrehozva
recept:ketogen [2024/04/01 17:13] (aktuális)
admin [Aranygaluska]
Sor 2: Sor 2:
  
 ====== Ketogén receptek ====== ====== Ketogén receptek ======
 +
   * **Szerző:​** Sallai András   * **Szerző:​** Sallai András
-  * Copyright (c) Sallai András2018 +  * Copyright (c) 2018, Sallai András 
-  * Licenc: ​GNU Free Documentation License 1.3 +  * Szerkesztve: ​2018, 2023, 2024 
-  * Web: http://szit.hu+  * Licenc: ​[[https://​creativecommons.org/​licenses/​by-sa/​4.0/​|CC BY-SA 4.0]] 
 +  * Web: https://szit.hu
  
 ===== Bevezetés ===== ===== Bevezetés =====
 +
 Az alábbi oldal az olyan alacsony szénhidrátos táplálkozáshoz nyújt segítséget,​ Az alábbi oldal az olyan alacsony szénhidrátos táplálkozáshoz nyújt segítséget,​
 ahol a cél a ketózis állapot elérése. ​ ahol a cél a ketózis állapot elérése. ​
  
 +Tejtermékekből olyat fogyasszunk,​ amiből nem vették ki a zsírt.
 +===== Főételek =====
 +
 +==== Rakott karfiol ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 1 db karfiol
 +  * 500 g csirkecomb (más hús is jó)
 +  * 1 db póréhagyma
 +  * 1 csokor spenót (lehet fagyasztott is)
 +  * 125 ml tejszín
 +  * 120 g kolozsvári szalonna
 +  * 20 g vaj
 +  * 2 ek olívaolaj + 2 ek a húshoz ​
 +  * 120 g reszelt sajt
 +  * 2 tk kakukkfű
 +  * só
 +  * bors
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A sütőt előmelegítjük. A karfiolt kis virágokra vágjuk. ​
 +
 +Egy wokba teszem a vajat és a 3 ek olajat. Beleteszem a szalonnát, kicsit átpirítom.
 +Ráöntöm a karfiolt, sózom, borsozom. ​
 +A karfiolt néha megkeverem, pirítom. Ha kicsit összeesik, már jó lesz.
 +
 +Adjuk, hozzá a spenótot, néhány percig pirítsuk együtt.
 +
 +Leveszem a tűzhelyről a karfiolt. Ráöntöm a tejszínt, hozzáadom a karikára vágott hagymát,
 +és a kakukkfüvet. Egy tepsibe öntöm a keverék felét, reszelünk rá egy kis sajtot.
 +
 +Veszek egy újabb serpenyőt, amibe néhány evőkanál olívaolajat teszek. A csíkokra vagy kockára vágott húst
 +átsütöm. Sózzuk, borsozzuk. Süthetjük pirulásig. Ha kész, a tepsibe öntjük a karfiol tetejére. ​
 +A húsra reszelem a sajtot. Ráöntöm a maradék karfiolt, elegyengetjük.
 +
 +Mehet sütőbe.
 +
 +{{:​recept:​rakott_karfiol.png?​400|}}
 +
 +{{:​recept:​rakott_karfiol_01.png?​400|}}
 +
 +
 +==== Cukkinis tócsni ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 2 kisebb cukkini (egy darab kb. 340 g-volt)
 +  * 4 tojás
 +  * 2 gerezd fokhagyma
 +  * 15 dkg gouda sajt
 +  * 2 szál újhagyma
 +  * néhány evőkanál olívaolaj
 +  * só
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A cukkinit megmossuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Megsózzuk, majd félretesszük 10 percre.
 +
 +Az újhagymát megtisztítjuk,​ majd apróra vágjuk. A fokhagymát lereszeljük kis lyukú reszelőn. Felverjük a tojásokat, megsózzuk.
 +
 +A cukkinit 10 perc után kifacsarjuk. Rátesszük az apróra vágott újhagymát és a fokhagymát. Rátesszük a tojást, a hagymákkal együtt. Ráreszeljük a sajtot, majd jól elkeverjük.
 +
 +Serpenyőbe 1 kanál olívaolajat teszünk egy sütéshez, felmelegítjük. A serpenyőben 3-4 részre osztva megsütjük mindkét oldalát.
 +
 +Fogyasztáskor tehetünk rá tejfölt és még újabb újhagymát is.
 +
 +=== Forrás ===
 +
 +Az eredeti recept elérhetősége:​
 +  * https://​cookpad.com/​hu/​receptek/​16989553-keto-cukkini-tocsni-sajttal (2023)
 +
 +
 +==== Karfiol pizza ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 1 db karfiol - lehet fagyasztott is
 +  * 3 db tojás
 +  * 1 ek űtifűmaghéj
 +  * olívaolaj
 +  * 1,5 bögre mozzarella sajt
 +  * 0,5 bögre cheddar sajt - vagy parmezán, vagy guoda stb.
 +  * só
 +  * bors
 +  * bazsalikom
 +  * oregánó
 +  * kis gerezd fokhagyma - ízlés szerint
 +  * kakukkfű - ízlés szerint
 +
 +Feltéthez néhány ötlet az elkészítésnél.
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A kisebb darabokra vágom, majd aprítóba teszem.
 +Nem túl morzsásra aprítom. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajon kicsit
 +puhítom, pirítom. Közben megsózom.
 +
 +A sajtokat lereszelem, összekeverem. A sajt felét kiszedem, félreteszem.
 +
 +A maradék sajtra ráöntöm a karfiolt, elkeverjük. ​
 +
 +Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, ​
 +és oregánóval. Keverjük el, tegyük rá a tojást és az útifűmaghéjat,​ keverjük el.
 +Kész a tészta. ​
 +
 +A tepsibe tegyünk sütőpapírt. A tésztát szedjük a sütőpapírra,​
 +kerek vagy tetszőleges alakúra, hogy egy vékony tésztát
 +kapjunk.
 +
 +Tegyük 15-20 percre a sütőbe. Ha a szalonnát teszünk rá feltétnek és az nem túl vékony, már most is feltehetjük. Ha széle el kezd barnulni, vegyük ki. 
 +
 +Sütés közben készítsük el a feltétet. Például paradicsom,
 +vékony szeletekre vágott szalonna, sonka, olívabogyó,​ és/vagy amit szeretünk.
 +
 +Tegyük rá feltétet, a maradék sajttal együtt. Tegyük 10
 +percre a sütőbe.
 +
 +{{:​recept:​karfiol_pizza_02.png?​400|}}
 +
 +{{:​recept:​karfiol_pizza.png?​400|}}
 +
 +
 +=== Forrás ===
 +
 +Az eredeti recept egy diétás pizza recept:
 +  * https://​erezdmagadjol.hu/​2014/​02/​dietas-karfiol-pizza/​ (2023)
 +
 +==== Stefánia szelet ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 6 darab tojás - főzéshez
 +  * 3 darab tojás - húshoz
 +  * 1 kg darált hús
 +  * 1 darab vöröshagyma - ízlés szerint
 +  * 4 gerezd fokhagyma - ízlés szerint
 +  * 1 adag petrezselyem - zöld vagy szárított
 +  * 2 darab ketogén zsemle - opcionális
 +  * kevés langyos víz a zsemle áztatásához ​
 +  * 1 ek só
 +  * 1 kk bors
 +  * 1 ek pirospaprika
 +  * 2 teáskanál majoránna
 +
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +6 darab tojást megmossuk, megfőzünk,​ majd hagyjuk kihűlni.
 +
 +A darált húst egy nagyobb tálba teszem.
 +A hagymát és a petrezselymet apróra vágom. Ezeket is a tálba
 +teszem. Ha zsemlét is teszünk bele, áztassuk langyos vízbe.
 +Csavarjuk ki zsemléket, tegyük a tálba. Sóval, borssal és
 +pirospaprikával ízesítem.
 +
 +A sütőt begyújtom. ​
 +
 +Összekeverem,​ vagy akár kézzel összegyúrhatom. ​
 +
 +Sütőbe, sütőpapírra teszem a massza 1/​3-t. ​
 +A tojásoknak csinálok középen helyet.
 +A tojások keskenyebb csúcsa levágható a jobb illeszkedés érdekében.
 +Végig rakom a 6 tojást. A maradék masszával beborítom a tojást.
  
-Az alábbi receptekben laktózmentes tejtermékeket adok meg összetevőként,​ mivel +60-70 percig sütjük.
-a laktózt a szervezet szénhidrátként értelmezi.+
  
-A legtöbb saláta főételként fogyasztandó. A főtt és sült tojás miden formában fogyasztható, ​ 
-korlátozás nélkül. A saláták természetesen fogyaszthatók valamilyen sült hússal is. 
  
-===== Kezdőknek =====+{{:​recept:​stefania_szelet.png?​400|}}
  
-A ketogén étkezés egy életmód. Lehet sok haszna. Felesleges zsírok eltűnése,  +=== Megjegyzés ===
-magas vérnyomás normalizálódása,​ stb.+
  
-Az hogy egy étel jó vagy rosszmagad mérheted a vizeleten keresztül +Amit eddig láttam ketogén Stefánia szeletabban nem szerepelt 
-A gyógyszertárakban kapható a "​Ketophan diagnosztikai tesztcsík"​+zsemleKihagyhatóde én mindenképpen szerettem volna bele 
-amivel ellenőrizhető ​ketontestek jelenléte. Ha ketontestek jelen vannak +zsemlét. Ez zsemle került bele:  
-a vizeletben, akkor nincs gond az elfogyasztott élelmiszerrel+[[recept:​ketogen#​utifumaghej_zsemle|Útifűmaghéj zsemle]].
  
-A gyorsan felszívódó szénhidrátok elhagyása az első héten komoly +Van aki őzgerincformába teszi, amit kivajaz.
-problémákat okozhat. Néhány szénhidrát ugyanis erős függőséget  +
-okoz. Ilyenek a búza és a finomított cukor. Elhagyásuk az első +
-héten fejfájást és más elvonási tünetek megjelenését okozhatja+
  
  
Sor 43: Sor 204:
   * 2 fej hagyma   * 2 fej hagyma
   * 2 paradicsom   * 2 paradicsom
-  * 3 dl laktózmentes ​joghurt +  * 3 dl joghurt 
-  * kevés ​olivaolaj+  * kevés ​olívaolaj
   * kevés tökmagolaj   * kevés tökmagolaj
   * kevés borecet   * kevés borecet
Sor 70: Sor 231:
 ==== Halsaláta ==== ==== Halsaláta ====
 === Hozzávalók === === Hozzávalók ===
-  * 2 dl laktózmentes ​tejföl+  * 2 dl tejföl
   * 2 db kígyóuborka   * 2 db kígyóuborka
   * 2 db tonhalas konzerv   * 2 db tonhalas konzerv
   * 1 db hagyma   * 1 db hagyma
   * néhány ek olívaolaj   * néhány ek olívaolaj
-  * 20 szem olivabogyó+  * 20 szem olívabogyó
   * egy kevés borecet   * egy kevés borecet
   * só   * só
Sor 93: Sor 254:
  
 A paradicsomot apróra vágom, majd összekeverem a többi összetevővel. ​ A paradicsomot apróra vágom, majd összekeverem a többi összetevővel. ​
-Esetleg tehetünk rá laktózmentes ​joghurtot, és/vagy tökmagolajat.+Esetleg tehetünk rá joghurtot, és/vagy tökmagolajat.
  
 ==== Sárgarépa saláta ==== ==== Sárgarépa saláta ====
 +
 +<note important>​
 +Van akinek a sárgarépa nem fér bele az étrendbe.
 +</​note>​
 +
 === Hozzávalók === === Hozzávalók ===
   * 60-70 dkg sárgarépa   * 60-70 dkg sárgarépa
Sor 109: Sor 275:
  
 ==== Mustármagos sárgarépa saláta ==== ==== Mustármagos sárgarépa saláta ====
 +
 === Hozzávalók === === Hozzávalók ===
   * 50 dkg sárgarépa   * 50 dkg sárgarépa
Sor 118: Sor 285:
   * 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg   * 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
   * só   * só
-  * laktózmentes ​joghurt+  * joghurt
  
 Esetleg: Esetleg:
Sor 128: Sor 295:
 === Elkészítés === === Elkészítés ===
  
-Az olajra ​tűzhelyre teszem a mustármagot. Ez azonnal pattogni kezd, ekkor lefedem.+Az olajon ​tűzhelyre teszem a mustármagot. Ez azonnal pattogni kezd, ekkor lefedem.
 Nagyon gyorsan megpirul. ​ Nagyon gyorsan megpirul. ​
  
Sor 139: Sor 306:
 A joghurtba keverjük a citromlevet,​ a szegfűszeget,​ a sót és a mentalevelet (ha van).  A joghurtba keverjük a citromlevet,​ a szegfűszeget,​ a sót és a mentalevelet (ha van). 
 A kihűlt sárgarépára öntjük. ​ A kihűlt sárgarépára öntjük. ​
-===== Édességek ===== 
- 
-==== Narancsos joghurt ==== 
-=== Hozzávalók === 
- 
-  * 3 narancs 
-  * 4 dl laktózmentes joghurt 
-  * 6 ek eritriol 
- 
-=== Elkészítés === 
-A narancsot kisebb darabokra vágom és összekeverem a hozzávalókkal. 
- 
-==== Édes-túró ==== 
- 
-=== Hozzávalók === 
-  * laktózmentes túró 
-  * néhány evőkanál laktózmentes tejföl 
-  * eritriol 
- 
-=== Elkészítés === 
- 
-A hozzávalókat összekeverem. ​ 
- 
- 
-==== Édes-mák ==== 
- 
-=== Hozzávalók === 
-  * darált mák 
-  * laktózmentes tej 
-  * eritriol 
- 
-=== Elkészítés === 
- 
-A darált mákba belekeverem a eritriolt és a tejet. A tejből éppen annyit tegyünk, hogy  
-a mák ne váljon folyóssá, de mák minden része felvegye a tejet. Ízlés szerint tehetünk 
-a mákba még reszelt citromhéját. ​ 
- 
- 
-==== Kakaó ==== 
- 
-=== Hozzávalók === 
-  * néhány deci laktózmentes tej 
-  * néhány kanál kakaó 
-  * eritriol 
- 
-=== Elkészítés === 
- 
-A kakaóba öntsünk egy-két kanál tejet, majd a tejben egy kanállal kenjük el a kakaót, a tejben. ​ 
-Ha kakaó felvette a tejet, akkor újra töltsünk egy kevés tejet a kakaóhoz és kenjük el.  
-A fentieket addig ismételjük,​ amíg szép lassan a kakaó folyékony nem lesz. Öntsük bele az eritriolt is, 
-majd a maradék tejet. Az egészet jól keverjük el. A folyamat mixelővel gyorsítható. ​ 
- 
-Igény szerint fel is melegíthető a kakaó. 
- 
-==== Lenmag kókusszal ==== 
- 
-=== Hozzávalók === 
-  * 5 ek lenmag 
-  * 3 ek kókuszreszelék 
-  * kevés laktózmentes tej 
-  * 1 ek eritriol 
-  * 1 tk őrölt fahéj 
- 
-=== Elkészítés === 
- 
-Kávédarálóval,​ vagy egyéb alkalmatossággal megőrlöm a lenmagot, az eritriolt és a kókuszreszeléket. ​ 
-Hozzáadom a fahéjt. ​ 
-Annyi tejet öntök bele folyamatos kevergetés mellett, hogy krémes legyen. 
- 
-==== Zselatin tejjel ==== 
- 
-=== Hozzávalók === 
-  * 6 evőkanál zselatin 
-  * 3 dl tej 
-  * édesítő ízlés szerint 
-  * 1 ek őrölt fahéj vagy kakaó 
- 
- 
- 
- 
-=== Elkészítés === 
- 
-Tegyük a főzőedénybe a zselatint, az édesítőt,​ a fahéjt. ​ 
-Keverjük össze, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, így 
-nem lesz darabos. Végül öntsük bele az összes tejet. ​ 
- 
-Tegyük fel tűzhelyre az edényt, kevergessük folyamatosan. Melegítsük forráspontig. ​ 
-Ekkor vegyük le azonnal, mert a zselatin elveszti zselésítő képességét,​ ha el kezdjük 
-főzni. ​ 
- 
-Hagyjuk kihűlni. ​ 
- 
  
  
Sor 238: Sor 313:
  
 === Hozzávalók === === Hozzávalók ===
 +
   * zöld erős paprika -- lehet kisebb normál zöldpaprika   * zöld erős paprika -- lehet kisebb normál zöldpaprika
-  * feta jellegű ​laktózmentes ​krémfehér sajt +  * feta jellegű krémfehér sajt 
-  * néhány ek laktózmentes ​tejföl --ízlés szerint lehet több is+  * néhány ek tejföl -- ízlés szerint lehet több is
   * só   * só
   * vajretek   * vajretek
Sor 254: Sor 330:
  
 ==== Zöldségkör ==== ==== Zöldségkör ====
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +A hagyma szénhidrát tartalmával vigyázzunk.
 +
  
 === Hozzávalók === === Hozzávalók ===
-  * 2 dl laktózmentes ​tejföl +  * 2 dl tejföl 
-  * 50 dkg laktózmentes ​túró+  * 50 dkg túró
   * 3 zöldpaprika   * 3 zöldpaprika
   * 2 fej hagyma   * 2 fej hagyma
Sor 275: Sor 356:
  
 ==== Sült-tojás ==== ==== Sült-tojás ====
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +Sült-tojást mindenki tud készíteni. Igaz? Ez itt csak ötletadó.
 +
 === Hozzávalók === === Hozzávalók ===
 +
   * néhány tojás   * néhány tojás
   * só   * só
   * szalonna   * szalonna
 +
 +
 === Elkészítés === === Elkészítés ===
 +
 A bevagdosott,​ vagy apróra vágott szalonnát megsütöm egy serpenyőben,​ majd a megsózott tojásokat ráöntöm a szalonnára,​ majd tetszőleges ideig sütöm. A bevagdosott,​ vagy apróra vágott szalonnát megsütöm egy serpenyőben,​ majd a megsózott tojásokat ráöntöm a szalonnára,​ majd tetszőleges ideig sütöm.
  
Sor 316: Sor 405:
  
 === Elkészítés === === Elkészítés ===
-Az zöldségeket apróra vágom.+zöldségeket apróra vágom.
 A kókuszolajon közel üvegesre pirítom a hagymát. ​ A kókuszolajon közel üvegesre pirítom a hagymát. ​
 A húst addig sütöm, amíg el nem kezd fehéredni. ​ A húst addig sütöm, amíg el nem kezd fehéredni. ​
Sor 326: Sor 415:
  
   * 2-3 nagyobb cékla   * 2-3 nagyobb cékla
-  * 2 tonhalkonzerv ​+  * 2 tonhalkonzerv ​(a tonhal helyett érdemes valami apró hal fajtát választani)
   * 3 kisebb vöröshagyma   * 3 kisebb vöröshagyma
   * 30-40 db olajbogyó   * 30-40 db olajbogyó
Sor 338: Sor 427:
  
 === Elkészítés === === Elkészítés ===
- 
  
 A céklát apróra vágom (sült krumpli méret), majd megfőzöm. ​ A céklát apróra vágom (sült krumpli méret), majd megfőzöm. ​
-6 tojást keményre főzöm. ​ +6 tojást keményre főzöm. A vöröshagymát szintén apróra, ​ 
-A vöröshagymát szintén apróra, az olajbogyót 2-3 darabra vágom. ​+az olajbogyót 2-3 darabra vágom. ​ 
 A joghurtba belekeverem a darált mustárt, a citromlevét, ​ A joghurtba belekeverem a darált mustárt, a citromlevét, ​
-hozzáadom a sót és a borost. +hozzáadom a sót és a borsot. Összekeverem a főtt céklát 
-Összekeverem a főtt céklát a tonhallal, és a vöröshagymával és az +a tonhallal, és a vöröshagymával és az olajbogyóval,​ majd 
-olajbogyóval,​ majd hozzáadom ​az ízesített joghurtot. Jól  +hozzáadom az ízesített joghurtot. Jól elkeverem.
-elkeverem.+
  
 A tojást vékony szeletekre vágom, és a kiszedett tonhalas cékla mellé tálalom. A tojást vékony szeletekre vágom, és a kiszedett tonhalas cékla mellé tálalom.
 +
 +==== Sült csirke fokhagymásan ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 500-1000 g csirkemell
 +  * 100 g vaj
 +  * 4 gerezd fokhagyma
 +  * 1-2 db brokkoli
 +  * 300-450 g zöldborsó
 +  * néhány bazsalikom levél
 +  * só 
 +  * bors
 +  * 150 g vaj
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A csirkét megmosom kis csíkokra vágom, sózom borsozom. ​
 +50 g vajon wokban süssük a húst puhára. Ha aranybarnára sült, ​
 +szedjük ki, fedjük le.
 +
 +Törjük össze, vagy reszeljük le a fokhagymát.
 +A maradék vajat is tegyük a serpenyőbe,​ tegyük bele a 
 +fokhagymát,​ egy fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a 
 +zöldségeket,​ sózzuk meg, majd kevergetés mellett puhára sütjük.
 +
 +A húst visszaöntjük a serpenyőbe,​ felmelegítjük.
 +
 +Bazsalikom levéllel tálaljuk.
 +
 +=== Forrás ===
 +
 +Az eredeti recept:
 +
 +  * [[https://​diet.hu/​keto-dietas-recept-fokhagymas-vajas-csirke-zoldsegekkel/​|https://​diet.hu/​]] (2023)
 +
 +
 +==== Kendermagos palacsinta ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +8 darab palacsintához:​
 +
 +  * 6 tojás
 +  * 160 g hántolt kendermag
 +  * 150 g mascarpone
 +  * 1 ev xilit
 +  * 50-60 ml szódavíz
 +  * kókuszzsír
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A kendermagot aprítoba teszem két tojással. Aprítom. Bele teszem a tojást, a mascarpone sajtot, egy csipet sót és az édesítőt. 20 percet pihentetem. Hozzáadom a szódavizet,​ majd kevés kókuszzsíron kisütöm.
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +Az eredeti recept 140 g mascarpone sajtot tartalmaz, nekem kicsit megcsúszott. Mivel így is kicsit száraz hatása volt, legközelebb több sajtot teszünk bele. De lehet jobb eredményt kapunk, ha kivárjuk az eredeti recept szerinti több órás pihentetést sütés előtt. Íze alapján, az eddig legjobb keto-palacsinta.
 +
 +Mivel nem vártuk ki az eredeti receptben található több órás pihentetést,​ kevesebb szódavizet tehetünk bele, így 10 helyett csak 8 palacsinta jön ki. De szeretjük, ha kicsit vastagabb.
 +
 +Az eredeti recept 2023-ban elérhető "​Viktoria Szemere"​ csatornájáról:​
 +  * https://​www.youtube.com/​@viktoriaszemere8563
 +    * https://​www.youtube.com/​watch?​v=B8NeGQPUWGA
 +
 +=== Túrós töltelék ===
 +
 +Hozzávalók:​
 +  * 250 g félzsíros túró
 +  * 175 g tejföl
 +  * eritrit
 +  * vanília
 +  * kevés citromlé és/vagy citromhéj
 +  * esetleg málna
  
 ===== Levesek ===== ===== Levesek =====
Sor 371: Sor 532:
 A levesbe teszem a zöldségeket,​ a borssal, a petrezselyem zöldjével. ​ A levesbe teszem a zöldségeket,​ a borssal, a petrezselyem zöldjével. ​
 Borssal és sóval tovább ízesítem. A zöldségeket puhára főzöm. Borssal és sóval tovább ízesítem. A zöldségeket puhára főzöm.
 +
 +==== Spenótleves főzés nélkül ====
 +=== Leírás ===
 +
 +Az eredeti recept **Anthony William**, 2017-ben megjelent ​
 +**Medical Médium Thyroid Healing** című könyvében található. ​
 +Nem gondoltam, hogy ilyen finom lehet. Többször ​
 +megcsináltam,​ fokhagyma nélkül is kiváló. ​
 +
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 250 gramm spenót
 +  * 1 db szárzeller
 +  * 1 db narancs
 +  * 3-4 normál paradicsom, vagy több apró fürtös
 +  * 3-4 bazsalikomlevél
 +  * 1-2 fokhagyma
 +  * 1 avokádó
 +
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Vágjuk apróra a paradicsomot és a megpucolt narancsot, ​
 +a szárzellert és a fokhagymát.
 +Turmixoljuk krémesre a spenóttal és a bazsalikomlevéllel. ​
 +
 +
 +Uborkatésztával tálaljuk. Az uborkatésztához lehet kapni,
 +kézi zöldségcsíkozót. A legegyszerűbb,​ olyan mint egy zöldséghámozó,​ de
 +keresztbe is vannak vágóélek.
 +
 +
 ===== Főzelékek ===== ===== Főzelékek =====
  
Sor 390: Sor 584:
 Tegyünk egy edénybe kb. annyi parajt ami a főzőedényünket apróra vágás után nagyjából félig megtölti. Mossuk meg, majd vágjuk (vagy turmixoljuk) apróra a parajt. Ügyeljünk arra, hogy minél apróbb legyen! Egy nagyobb edényben pirítsuk meg olajon. Reszeljünk bele néhány gerezd fokhagymát,​ tegyük bele a zellert is. Folyamatosan kevergessük. Kis pirítás után adjunk hozzá vizet és/vagy tejet, amennyitől jól keverhető lesz. 2 dl tejfölt keverjünk egy edényben zúzott vagy reszelt fokhagymával és zellerrel. Adjuk hozzá a parajhoz. Ízlés szerint sózzuk meg. Kevergessük még néhány percig. A habaráshoz tejföl helyet használhatunk kefirt vagy tejszínt. Tejszín esetén fokhagyma lehet kevesebb. Tegyünk egy edénybe kb. annyi parajt ami a főzőedényünket apróra vágás után nagyjából félig megtölti. Mossuk meg, majd vágjuk (vagy turmixoljuk) apróra a parajt. Ügyeljünk arra, hogy minél apróbb legyen! Egy nagyobb edényben pirítsuk meg olajon. Reszeljünk bele néhány gerezd fokhagymát,​ tegyük bele a zellert is. Folyamatosan kevergessük. Kis pirítás után adjunk hozzá vizet és/vagy tejet, amennyitől jól keverhető lesz. 2 dl tejfölt keverjünk egy edényben zúzott vagy reszelt fokhagymával és zellerrel. Adjuk hozzá a parajhoz. Ízlés szerint sózzuk meg. Kevergessük még néhány percig. A habaráshoz tejföl helyet használhatunk kefirt vagy tejszínt. Tejszín esetén fokhagyma lehet kevesebb.
  
 +===== Ital =====
 +==== Golyóálló kávé ====
 +
 +=== Leírás ===
 +
 +Angolul **Bulletproof**. Az eredeti recept szerint **MCT** olaj szükséges hozzá, ami **pálmaolaj** és **kókuszolajból** áll. Nincs MCT olajom, így csak szimpla kókuszolajat használtam. A kókuszolajról annyit, hogy nálam ez meg van dermedve. Az eredeti recept nem tartalmaz **tejszínt** és **fahéjat**. A leírások 3-4 dl kávéhoz írnak 1 evőkanál vajat és 1 evőkanál kókuszolajat,​ de nekem nem kellett ennyi. Ha viszont kevesebb a mennyiség a turmixolás nehezebb lehet, de a tejszínes bővítés után nem volt probléma.
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 0,5 kávé
 +  * 1 tk vaj
 +  * 1 tk kókuszolaj
 +  * 1-2 dl tejszín
 +  * őrölt fahéj
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A hozzávalókat turmixgépbe öntjük, 30-40 másodpercet turmixoljuk;​ kész.
 +
 +
 +===== Krémes édesség =====
 +
 +==== Csoki avokádós tejszínből ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 2 db avokádó
 +  * 1 ek kakaópor (ízlés szerint mehet bele 2-3 ek is)
 +  * 3 dkg kókuszolaj
 +  * 2 ek vaj
 +  * édesítő (eritrit vagy xilit, pici stivia)
 +  * vanília
 +  * 1 csipet só
 +  * 2 bögre tejszín (1 bögre helyett lehet nyers tej, vagy növényi tej)
 +  * dió
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Mindent aprítóba vagy turmixba teszek. A diókat kicsit törve. Összeturmixolom. ​
 +Dió a tetejére is kerülhet díszítésnek.
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +A tejszín helyett használhatunk mascarpone sajtot vagy 2 tojást. Adhatunk hozzá valamilyen aromát, bio narancs héját. ​
 +
 +===== Zsemle =====
 +
 +==== Útifűmaghéj zsemle ====
 +
 +=== Leírás ===
 +
 +Ezt a receptet több helyen is megtaláltam. Mostanában 11 g szezámmag helyett 17 g-t szoktam beletenni. Összességében bármelyik összetevőből tehetek többet, de a tojás és krémsajt mennyiségét jó a magok mennyiségéhez igazítani.
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 35 g útifűmaghéj
 +  * 16 g lenmag egészben
 +  * 7 g chia mag
 +  * 11 g szezámmag
 +  * 2-3 csipet só
 +  * 2 tk sütőpor
 +  * 4 tojás
 +  * 125 g krémsajt (pl. mascarpone)
 +
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A tojás és a sajt kivételével mindent összekeverünk egészben. ​
 +Beletesszük sajtot és a tojást, jól elkeverjük. ​
 +
 +A sütőt előmelegítem.
 +
 +10 percet állni hagyjuk. ​
 +
 +Sütőpapírt teszek egy tepsibe. ​
 +
 +Vizes kézzel, 6 darab lapos gombócot teszek a tepsibe.
 +
 +35 percig sütjük (sütőtől függően 30-45 perc), amíg egy fogpiszkálót beleszúrva,​ látszik, hogy nem ragad.
 +
 +{{:​recept:​zsemle_01.png?​400|}}
 +
 +{{:​recept:​zsemle_02.png?​400|}}
 +
 +==== Bambuszrostos kendermagos zsemle ====
 +
 +=== Leírás ===
 +
 +Az eredeti recept Sz. [[https://​www.youtube.com/​@viktoriaszemere8563|Viktória Youtube]] csatornájáról van.
 +Az eredeti receptben chia mag helyett tökmag van, de nekem most ez volt kéznél.
 +
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 30 g bambuszrost liszt
 +  * 20 g hántolt kendermag
 +  * 125 g krémsajt (pl. mascarpone)
 +  * 10 g chia mag
 +  * 10 g szezámmag
 +  * 2 kk sütőpor
 +  * 25 g útifűmaghéj (4 ek)
 +  * 150 ml víz
 +  * 1 kk só
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Aprítóba teszem a kendermagot,​ (ha tökmagot használok azt) 1 tojással.
 +
 +Egy tálba öntöm. Hozzáadom a többi alapanyagot. Jól elkeverjük.
 +
 +A sütőt előmelegítjük. A tésztát 15 percen keresztül pihentetjük.
 +
 +Vizes kézzel kis 6 darab gombócot készítek.
 +
 +30 percig (nálam 30 perc) sütjük.
 +
 +
 +===== Sós, sajtos, túrós sütik =====
 +==== Sajtos pogácsa ====
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 50 g bambuszrost liszt
 +  * 2 ek útifűmaghéj
 +  * 25 g lenmagliszt v. darált lenmag
 +  * 25 g mandulaliszt
 +  * 2 tojás
 +  * 25 g cheddar sajt
 +  * 25 g mascarpone sajt
 +  * 170 g krémsajt
 +  * 1/3 tk só
 +  * 7 g porélesztő
 +  ​
 +Tetejére:
 +  * ízlés szerint magok a tetejére (pl. szezámmag)
 +  * reszelt sajt
 +  * 1 felvert tojás a kenéshez
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Keverjük össze a hozzávalókat. Gyúrjuk át. 
 +
 +Készítsünk kis hengereket. Kenjük be a felvert tojással, ​
 +tegyünk rá sajtot, szezámmagot.
 +
 +
 +===== Torta =====
 +
 +==== Málnás sajttorta ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +Tortaalap:
 +
 +  * 6 db tojás
 +  * 125 g étcsokoládé (legalább 70% kakaó tartalommal)
 +  * 1 tk sütőpor
 +  * 1 csipet só
 +  * 1/2 csésze xilit (vagy más édesítő)
 +
 +Tortakrém:
 +  * 400 g krémsajt
 +  * 250 g mascarapone
 +  * 1/2 csésze porított édesítő
 +  * 300 g málna
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Válasszuk szét a tojás fehérjét és sárgáját.
 +
 +A tojás fehérjébe tegyük bele sütőport és az édesítőt. Verjük habosra.
 +
 +Melegítsük elő a sütőt.
 +
 +A csokoládét olvasszuk meg, keverjük össze tojás sárgájával. Ha nagyon sűrű lett, keverjünk
 +bele tojásfehérjét. Ha elég laza állaga lett, keverjük az egészet a tojásfehérjéhez. Vigyázzunk ne törjön szét a fehérje.
 +
 +Egy torta formát vajazzunk ki, majd öntsük bele krémet. Süssük körülbelül 30 percig. ​
 +
 +Hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.
 +
 +Összekeverjük a krémsajtot a mascarpone sajttal, vanília őrleménnyel. Forgassuk bele a málnát.
 +
 +A tetejére díszítésnek tegyünk maradék málnát és/vagy áfonyát.
 +
 +
 +{{:​recept:​malna_torta.png?​400|}}
 +
 +=== Forrás ===
 +
 +Az eredeti recept Vikitől:
 +  * https://​cookpad.com/​hu/​receptek/​14400280-liszt-es-cukormentes-malna-torta-keto-barat (2023)
 +
 +
 +
 +===== Sütemény =====
 +
 +==== Túrós ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 250 g túró
 +  * 3 tojás
 +  * 150 g tejföl
 +  * 35 g mandulaliszt
 +  * 17 g bambuszrostliszt
 +  * 60 g vaj
 +  * fél csomag sütőport
 +  * 50 g azaz 3 ek xilit (ízlés szerint)
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A vajat megolvasztom. A sütőt begyújtom.
 +
 +A hozzávalókat összekeverem az édesítő kivételével,​ miközben olvad a vaj. 
 +Ha jól elkevertük a megolvadt vajat is hozzáadjuk,​ elkeverjük.
 +
 +Végül tegyük bele xilit vagy más édesítőt.
 +
 +180 ˚C sütőbe tesszük. Sütőtől függően 25-40 percig sütjük.
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +A fent megadott mennyiségből duplájából szoktam készíteni,​ mert egy normál sütőben ez nagyon vékony lesz.
 +
 +Az eredeti recept R. B. receptje egy fórumon. Az eredeti receptben kókuszliszt van, az sem rossz, de nekem nem jött be a kókuszliszt íz, pedig szeretem például a kókuszgolyót.
 +
 +Mivel a bambuszrostliszt tömege jóval kisebb, ezért fele mennyiséget tettem, de így nagyon híg lett.
 +
 +{{:​recept:​edes_turos_suti.png?​400|}}
 +
 +{{:​recept:​edes_turos_suti_2.png?​400|}}
 +
 +Az eredmény viszont nem kicsit, nagyon-nagyon finom! Harmadnap sem szárad ki, ha maradna.
 +
 +Próbáltam már mandulalisztet adni sós süteményeknél,​ de ott nem jött be. Ezzel az édes túróssal ​
 +viszont harmóniában van, a kevés bambuszrostliszttel együtt.
 +
 +Tervben van kipróbálni a bambuszrostliszt mennyiségét kicsit növelni és arányosan kevesebb mandulaliszt. Remélem nem rontja el.
 +
 +==== Mákos-almás süti ====
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +Ha egyszerre ennénk meg, akkor az lehet sok a szénhidrát egy ketogén étrendhez. ​
 +De nyilván mások is kapnak belőle. :)
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 20 dkg mák
 +  * 10 dkg kókuszreszelék ​ * 
 +  * 3 ek kókuszolaj
 +  * 2 db alma
 +  * 4 tojás
 +  * 12 tk xilit vagy más édességpótló
 +  * 2 tk fahéj
 +  * 2 tk sütőpor
 +  * 1 dl víz
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A tojást szétválasztom sárgájára és fehérjére.
 +
 +A darált mákba keverem a kókuszolajat,​ a tojás sárgáját,​ a kókuszreszeléket és a sütőport. ​
 +
 +A két almát megpucolom és nagy lyukú reszelőn lereszelem, fahéjjal és xilittel ízesítem. Hozzáadom a mákos keverékhez. Jó elkeverjük,​ hozzáadunk annyi vizet ami krémesebbé teszi.
 +
 +A sütőt előmelegítjük 180° körüli hőmérsékletre.
 +
 +A tojásfehérjéhez hozzáadom a 12 ek xilitet, majd keményre verjük.
 +
 +A keményre vert tojásfehérjét óvatosan összekeverem a mákos keverékkel. ​
 +
 +40-45 percig sütjük.
 +
 +==== Gyümölcsös süti ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 50 g bambuszrost liszt
 +  * 50 g darált dió/​mogyoró/​mandula
 +  * 250 g zsíros túró
 +  * 5 db tojás
 +  * 1 kk konjakliszt/​útifűmaghéj
 +  * 1 csomag sütőpor
 +  * 40 g xilit
 +
 +=== Ekészítés ===
 +
 +Elkeverem a lisztet, a diót, konjaklisztet,​ sütőport és a xilitet.
 +Hozzáadom a túrót, a tojást, úja jól elkeverem.
 +
 +Joghurttal lágyíthatok rajta.
 +
 +A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tartalmat.
 +A gyümölcsöket a tetejére tesszük.
 +
 +30 percig sütjük.
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +Forrás: ​
 +  * https://​cookpad.com/​hu/​receptek/​16952862-gyors-keto-low-carb-gyumolcsos-suti-lepenyke
 +
 +
 +===== Golyók =====
 +
 +==== Rafi ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 250 g mascarpone
 +  * 150 g kókuszreszelék
 +  * 50 g eritrit
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Összekeverjük a hozzávalókat. Kézzel jól elgyúrjuk. ​
 +
 +Készítsünk golyókat. ​
 +
 +Tálalásig tegyük hűtőbe.
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +Az eredeti recept szerint kókuszliszt is jó. Próbáltam:​ nem jó. Eredeti neve kókuszgolyó.
 +
 +Próbáltam a kész golyókat újra kókuszban hempergetve. Túl sok kókuszízt add hozz. Mandulát is tettem bele, nekem nem jött be; ízlés szerint. ​
 +
 +Eredeti recept:
 +
 +  * https://​cookpad.com/​hu/​receptek/​12757260-ketogen-kokuszgolyo (2024)
 +
 +
 +==== Aranygaluska ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 300 g túró
 +  * 8 ek mandulaliszt (őrlemény)
 +  * 1 csomag sütőpor
 +  * 3-5 ek xilit
 +  * 150 g mascarpone
 +  * 1 tojás
 +  * 200 g dió
 +
 +
 +Öntet:
 +  * 1 db tojás sárgája
 +  * 1 dl tejszín
 +  * 1 dl víz
 +  * 3 ek xilit
 +  * 1 kk konjak liszt
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +
 +A sütőt előmelegítem.
 +
 +A diót aprítóba teszem, aprítom. 1-2 ek xilitet teszek bele. Félreteszem.
 +
 +Összekeverem a többi hozzávalót. Kézzel jól átgyúrom. Vizes kézzel kis golyókat készítek, amit meghempergetek a dióban. A sütőbe teszem egy papírra. Sütőbe tesszük. 30 percig sütjük.
 +
 +Elkészítjük az öntetet. Az öntetet aprítóba (vagy más keverőbe) tesszük és jól elkeverjük,​ amíg sűrű lesz (1-2 perc).
 +
 +
 +
 +{{:​recept:​aranygaluska_01_kicsi.png?​400|}}
 +
 +{{:​recept:​aranygaluska_02_kicsi.png?​400|}}
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +A képen látható aranygaluska 40 percig sült, legközelebb 30 percig sütöm.
 +
 +===== Köretek =====
 +
 +==== Zellerpüré ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 1 nagy zeller
 +  * 1 db sárgarépa
 +  * 150 ml víz
 +  * 2 ek kókuszzsír
 +  * 50 g zsír
 +  * só
 +  * bors
 +
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A zöldségeket apróbb kockára vágjuk. Wokban kezdjük el sütni. Amikor kicsit összeesik beleöntjük a vizet, a sót és a borost. Puhára pároljuk. Ha puha hagyjuk elpárologni a vizet. Egy edényben összekeverjük a vajjal. Botturmixal pépesre keverjük.
 +
 +=== Megjegyzés ===
 +
 +Az eredeti recept:
 +  * https://​cookpad.com/​hu/​receptek/​14990529-ketogen-zeller-pure
 +
 +Egy másik receptben sárgarépa helyett hagyma és fokhagyma kerül bele. Vaj helyett 150 ml tejszín.
 +
 +Szerintem kicsit édes lett a vajtól és a sárgarépától. Legközelebb hagyma, fokhagyma és tejszínnel csinálom.
 +
 +
 +
 +
 +
 +===== Linkek =====
 +
 +  * https://​cookpad.com/​hu/​kereses/​ketog%C3%A9n
 +  * https://​diet.hu/​category/​keto-dieta-receptek/​
 +  * https://​ketogenterapia.hu/​ketogen-receptek/​
  
 +  * https://​feelgoodpal.com/​hu/​blog/​keto-flour/​
 +  * https://​www.dietdoctor.com/​low-carb/​keto/​recipes
  
 +  * https://​www.nature.com/​articles/​ejcn2013116
 +  * https://​www.ncbi.nlm.nih.gov/​pmc/​articles/​PMC10385501/​
recept/ketogen.1566501551.txt.gz · Utolsó módosítás: 2019/08/22 21:19 szerkesztette: admin