Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


recept:ketogen

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

recept:ketogen [2019/08/22 21:19] (aktuális)
admin létrehozva
Sor 1: Sor 1:
 +[[:​recept|<​ Recept]]
 +
 +====== Ketogén receptek ======
 +  * **Szerző:​** Sallai András
 +  * Copyright (c) Sallai András, 2018
 +  * Licenc: GNU Free Documentation License 1.3
 +  * Web: http://​szit.hu
 +
 +===== Bevezetés =====
 +Az alábbi oldal az olyan alacsony szénhidrátos táplálkozáshoz nyújt segítséget,​
 +ahol a cél a ketózis állapot elérése. ​
 +
 +
 +Az alábbi receptekben laktózmentes tejtermékeket adok meg összetevőként,​ mivel
 +a laktózt a szervezet szénhidrátként értelmezi.
 +
 +A legtöbb saláta főételként fogyasztandó. A főtt és sült tojás miden formában fogyasztható, ​
 +korlátozás nélkül. A saláták természetesen fogyaszthatók valamilyen sült hússal is.
 +
 +===== Kezdőknek =====
 +
 +A ketogén étkezés egy életmód. Lehet sok haszna. Felesleges zsírok eltűnése, ​
 +magas vérnyomás normalizálódása,​ stb.
 +
 +Az hogy egy étel jó vagy rossz, magad mérheted a vizeleten keresztül. ​
 +A gyógyszertárakban kapható a "​Ketophan diagnosztikai tesztcsík",​
 +amivel ellenőrizhető a ketontestek jelenléte. Ha ketontestek jelen vannak
 +a vizeletben, akkor nincs gond az elfogyasztott élelmiszerrel. ​
 +
 +A gyorsan felszívódó szénhidrátok elhagyása az első héten komoly
 +problémákat okozhat. Néhány szénhidrát ugyanis erős függőséget ​
 +okoz. Ilyenek a búza és a finomított cukor. Elhagyásuk az első
 +héten fejfájást és más elvonási tünetek megjelenését okozhatja. ​
 +
 +
 +===== Salátafélék =====
 +
 +==== Cikória saláta ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 2 cikória
 +  * 2 fej hagyma
 +  * 2 paradicsom
 +  * 3 dl laktózmentes joghurt
 +  * kevés olivaolaj
 +  * kevés tökmagolaj
 +  * kevés borecet
 +  * só
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A hozzávalókat apróra vágom és összekeverem.
 +
 +==== Húsos cékla ====
 +=== Hozzávalók ===
 +  * 1 nagyobb főtt cékla
 +  * csirkemell megfőzve vagy sütve
 +  * 1 db tojás
 +  * 2 db újhagyma
 +  * 3 ek laktómentes joghurt
 +  * 1 ek citromlé
 +  * só
 +  * bors
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A céklát apró csíkokra, a húst apró kockákra, a hagymát fél vagy centis darabokra vágjuk. ​
 +Az egészet összekeverjük,​ és ízesítjük. ​
 +
 +==== Halsaláta ====
 +=== Hozzávalók ===
 +  * 2 dl laktózmentes tejföl
 +  * 2 db kígyóuborka
 +  * 2 db tonhalas konzerv
 +  * 1 db hagyma
 +  * néhány ek olívaolaj
 +  * 20 szem olivabogyó
 +  * egy kevés borecet
 +  * só
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Apróra vágom az uborkát. Az uborkát összekeverem a tejfellel és a tonhallal. ​
 +Megsózom ízlés szerint.
 +
 +==== Madársaláta ====
 +=== Hozzávalók ===
 +  * egy tál madársaláta
 +  * 3-4 paradicsom
 +  * néhány ek olívaolaj
 +  * borecet
 +  * só
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A paradicsomot apróra vágom, majd összekeverem a többi összetevővel. ​
 +Esetleg tehetünk rá laktózmentes joghurtot, és/vagy tökmagolajat.
 +
 +==== Sárgarépa saláta ====
 +=== Hozzávalók ===
 +  * 60-70 dkg sárgarépa
 +  * 2 citrom leve
 +  * 1 dl olívaolaj (vagy napraforgó)
 +  * só
 +  * eritrit (édesítő) ízlés szerint
 +  * 1,5 dl tejföl
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A sárgarépát megmosom, majd hosszú csíkokra reszelem. Belekeverem a citromlevét az olívaolajat,​ sót,
 +eritritet. A tejföl ízlés szerint teszek hozzá. Nélküle is kiváló.
 +
 +==== Mustármagos sárgarépa saláta ====
 +=== Hozzávalók ===
 +  * 50 dkg sárgarépa
 +  * 1 citrom leve (helyette borecet is megteszi)
 +  * 1 ek olívaolaj
 +  * 1 tk mustármag
 +  * 1/2 zöld paprika
 +  * 3 teáskanál édesítő
 +  * 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
 +  * só
 +  * laktózmentes joghurt
 +
 +Esetleg:
 +  * borsmenta levél felaprítva a joghurthoz
 +  * a paprika mellé medvehagyma vagy fokhagyma
 +  * 1 kv curry
 +  * ördöggyökér
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Az olajra tűzhelyre teszem a mustármagot. Ez azonnal pattogni kezd, ekkor lefedem.
 +Nagyon gyorsan megpirul. ​
 +
 +Hozzáadjuk a paprikát (ha van fokhagyma, medvehagyma,​ ördöggyökér,​ curry).
 +Folyamatosan kevergetjük. ​
 +
 +Ha felolvad az édesítő beletesszük a répát. Jól elkeverjük. Állandó kevergetés mellett 3-4 percig pároljuk. ​
 +Egy tálban hagyjuk kihűlni. ​
 +
 +A joghurtba keverjük a citromlevet,​ a szegfűszeget,​ a sót és a mentalevelet (ha van). 
 +A kihűlt sárgarépára öntjük. ​
 +===== Édességek =====
 +
 +==== Narancsos joghurt ====
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 3 narancs
 +  * 4 dl laktózmentes joghurt
 +  * 6 ek eritriol
 +
 +=== Elkészítés ===
 +A narancsot kisebb darabokra vágom és összekeverem a hozzávalókkal.
 +
 +==== Édes-túró ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +  * laktózmentes túró
 +  * néhány evőkanál laktózmentes tejföl
 +  * eritriol
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A hozzávalókat összekeverem. ​
 +
 +
 +==== Édes-mák ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +  * darált mák
 +  * laktózmentes tej
 +  * eritriol
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A darált mákba belekeverem a eritriolt és a tejet. A tejből éppen annyit tegyünk, hogy 
 +a mák ne váljon folyóssá, de mák minden része felvegye a tejet. Ízlés szerint tehetünk
 +a mákba még reszelt citromhéját. ​
 +
 +
 +==== Kakaó ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +  * néhány deci laktózmentes tej
 +  * néhány kanál kakaó
 +  * eritriol
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A kakaóba öntsünk egy-két kanál tejet, majd a tejben egy kanállal kenjük el a kakaót, a tejben. ​
 +Ha kakaó felvette a tejet, akkor újra töltsünk egy kevés tejet a kakaóhoz és kenjük el. 
 +A fentieket addig ismételjük,​ amíg szép lassan a kakaó folyékony nem lesz. Öntsük bele az eritriolt is,
 +majd a maradék tejet. Az egészet jól keverjük el. A folyamat mixelővel gyorsítható. ​
 +
 +Igény szerint fel is melegíthető a kakaó.
 +
 +==== Lenmag kókusszal ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +  * 5 ek lenmag
 +  * 3 ek kókuszreszelék
 +  * kevés laktózmentes tej
 +  * 1 ek eritriol
 +  * 1 tk őrölt fahéj
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Kávédarálóval,​ vagy egyéb alkalmatossággal megőrlöm a lenmagot, az eritriolt és a kókuszreszeléket. ​
 +Hozzáadom a fahéjt. ​
 +Annyi tejet öntök bele folyamatos kevergetés mellett, hogy krémes legyen.
 +
 +==== Zselatin tejjel ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +  * 6 evőkanál zselatin
 +  * 3 dl tej
 +  * édesítő ízlés szerint
 +  * 1 ek őrölt fahéj vagy kakaó
 +
 +
 +
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Tegyük a főzőedénybe a zselatint, az édesítőt,​ a fahéjt. ​
 +Keverjük össze, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, így
 +nem lesz darabos. Végül öntsük bele az összes tejet. ​
 +
 +Tegyük fel tűzhelyre az edényt, kevergessük folyamatosan. Melegítsük forráspontig. ​
 +Ekkor vegyük le azonnal, mert a zselatin elveszti zselésítő képességét,​ ha el kezdjük
 +főzni. ​
 +
 +Hagyjuk kihűlni. ​
 +
 +
 +
 +===== Egyéb ételfélék =====
 +
 +==== Sajtos paprika ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +  * zöld erős paprika -- lehet kisebb normál zöldpaprika
 +  * feta jellegű laktózmentes krémfehér sajt
 +  * néhány ek laktózmentes tejföl --ízlés szerint lehet több is
 +  * só
 +  * vajretek
 +
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A sajtot és a tejfölt összekeverem,​ megsózom. A paprika száras végét
 +levágom, a belsejét kitisztítom,​ majd megtöltöm a sajttal. ​
 +
 +A vajretket vékony szeletekre vágom. A retekkel együtt fogyasztjuk a 
 +töltött paprikát.
 +
 +==== Zöldségkör ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +  * 2 dl laktózmentes tejföl
 +  * 50 dkg laktózmentes túró
 +  * 3 zöldpaprika
 +  * 2 fej hagyma
 +  * 4 fej gomba (csiperke, laska)
 +  * 1 kígyóuborka
 +  * 2 fej retek
 +  * só
 +
 +{{:​20161127_134111.jpg?​200|}}
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A zöldpaprikát,​ hagymát, gombát, uborkát és retket körülbelül kukoricaszem nagyságú darabokra vágjuk egy deszkán, közben egy edénybe tesszük. ​ Rátesszük a túrót és az uborkát, ízlés szerint sózzuk, esetleg borsozzuk. Az összetevőket jól összekeverjük. Kész. ​
 +
 +A zöldségekből az egyes összetevők elhagyhatók vagy másokkal helyettesíthetők. ​
 +Fogyasztható magában, kenyérrel és/vagy paradicsommal.
 +
 +==== Sült-tojás ====
 +=== Hozzávalók ===
 +  * néhány tojás
 +  * só
 +  * szalonna
 +=== Elkészítés ===
 +A bevagdosott,​ vagy apróra vágott szalonnát megsütöm egy serpenyőben,​ majd a megsózott tojásokat ráöntöm a szalonnára,​ majd tetszőleges ideig sütöm.
 +
 +==== Sült-zöldség wokban ====
 +=== Hozzávalók ===
 +  * olivaolaj
 +  * só
 +  * egy fej karfiol
 +  * egy fej brokkoli ​
 +  * néhány sárgarépa
 +  * néhány fehérrépa
 +  * 1-2 fej zeller
 +  * 2 fej karalábé
 +  * oregánó
 +  * bazslikom
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +A zöldségeket néhány centis darabokra vágom. Egy wokba olívaolajat teszek tűzhelyen.
 +Az apróra vágott zöldségeket beleteszem a wokba. Kevergetés mellett sütögetem,​ sóval,
 +borssal, oregánóval és bazsalikommal ízesítem.
 +A sütés, ízléstől függően tarthat addig amíg a zöldségek össze nem esnek, de van 
 +aki úgy szereti, hogy hamarabb leveszi a tűzről, így ropogosabb marad. ​
 +
 +==== Cukkinis csirkemell ====
 +=== Hozzávalók ===
 +  * kókuszolaj
 +  * só
 +  * bors
 +  * csirkemell
 +  * gomba
 +  * cukkini
 +  * hagyma
 +  * kaliforniai paprika
 +  * paradicsom
 +
 +=== Elkészítés ===
 +Az zöldségeket apróra vágom.
 +A kókuszolajon közel üvegesre pirítom a hagymát. ​
 +A húst addig sütöm, amíg el nem kezd fehéredni. ​
 +A zöldségeket hozzáadom, és átsütöm.
 +
 +==== Cékla tonhallal ====
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +
 +  * 2-3 nagyobb cékla
 +  * 2 tonhalkonzerv ​
 +  * 3 kisebb vöröshagyma
 +  * 30-40 db olajbogyó
 +  * 1,5 dl joghurt
 +  * 0,5 evőkanál darált mustármag
 +  * fél citrom leve
 +  * 6 tojás
 +  * só
 +  * bors
 +  * 1 ek kapor
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +
 +A céklát apróra vágom (sült krumpli méret), majd megfőzöm. ​
 +6 tojást keményre főzöm. ​
 +A vöröshagymát szintén apróra, az olajbogyót 2-3 darabra vágom. ​
 +A joghurtba belekeverem a darált mustárt, a citromlevét, ​
 +hozzáadom a sót és a borost.
 +Összekeverem a főtt céklát a tonhallal, és a vöröshagymával és az
 +olajbogyóval,​ majd hozzáadom a az ízesített joghurtot. Jól 
 +elkeverem.
 +
 +A tojást vékony szeletekre vágom, és a kiszedett tonhalas cékla mellé tálalom.
 +
 +===== Levesek =====
 +==== Húsleves ====
 +=== Hozzávalók ===
 +
 +  * 1 nagyobb fej zeller
 +  * 3-4 db sárgarépa
 +  * 3-4 db fehérrépa
 +  * 2 karalábé
 +  * valamilyen hús
 +  * 1-2 db vöröshagyma
 +  * 15 gerezd fokhagyma
 +  * petrezselyem zöldje
 +  * só
 +  * bors
 +=== Elkészítés ===
 +
 +Puhára főzöm a húst, néhány gerezd fokhagymával,​ sóval. ​
 +
 +A levesbe teszem a zöldségeket,​ a borssal, a petrezselyem zöldjével. ​
 +Borssal és sóval tovább ízesítem. A zöldségeket puhára főzöm.
 +===== Főzelékek =====
 +
 +==== Parajfőzelék ====
 +
 +=== Hozzávalók ===
 +  * paraj
 +  * 2 dl tejföl (vagy kefír, vagy tejszín)
 +  * 10-30 dkg turmixolt zeller ​
 +  * olaj (pl. kókuszolaj,​ de lehet zsír is)
 +  * só
 +  * víz és/vagy tej
 +  * néhány gerezd fokhagyma
 +
 +
 +=== Elkészítés ===
 +
 +
 +Tegyünk egy edénybe kb. annyi parajt ami a főzőedényünket apróra vágás után nagyjából félig megtölti. Mossuk meg, majd vágjuk (vagy turmixoljuk) apróra a parajt. Ügyeljünk arra, hogy minél apróbb legyen! Egy nagyobb edényben pirítsuk meg olajon. Reszeljünk bele néhány gerezd fokhagymát,​ tegyük bele a zellert is. Folyamatosan kevergessük. Kis pirítás után adjunk hozzá vizet és/vagy tejet, amennyitől jól keverhető lesz. 2 dl tejfölt keverjünk egy edényben zúzott vagy reszelt fokhagymával és zellerrel. Adjuk hozzá a parajhoz. Ízlés szerint sózzuk meg. Kevergessük még néhány percig. A habaráshoz tejföl helyet használhatunk kefirt vagy tejszínt. Tejszín esetén fokhagyma lehet kevesebb.
 +
 +
  
recept/ketogen.txt · Utolsó módosítás: 2019/08/22 21:19 szerkesztette: admin