Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


recept:altalanos

Ez a dokumentum egy előző változata!


< Recept

Általános receptek

Főétel

Vegyes maradék

Hozzávalók

  • 50 dkg babcsíra
  • 15 dkg hús (disznó, marha, csirke)
  • 1 teáskanál só (finoman)
  • paradicsompüré
  • hagyma
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • teáskanál méz
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 kanál fehérbor
  • 4 evőkanál tyúkleves
  • csípet fehér és fekete bors
  • 4 tojás
  • 2 hagyma
  • fokhagyma zúzva
  • őrölt gyömbér

Elkészítés

Kétszer két tojásból omlettet készítek olajon. Félreteszem.

A húst felkockázom, majd vékony csíkokra vágom (kb. gyufaszál vékonyra). Négy evőkanál olívaolajon 2 percig pirítom. Ez után hozzáadom a paradicsompürét, a mézet, a bort és a szójaszószt. Pirítsuk még fél percig. Öntsük bele a tyúklevest. Tegyük bele a borsot és forraljuk fel. Fél percig még kevergetem, majd félrehúzom.

Wokba 2 evőkanál olívaolajon hagymát, és a fokhagymát pirítom fél percig. Hozzáadom az őrölt gyömbért, elkeverem. Hozzáadom a babcsírát és a sót, még két percig pirítom. A húst a szafttal együtt hozzáadom, és még másfél percig kevergetem.

Ha elkészült az omlettel a tetején tálaljuk.

Cukkini fasírt

Leírás

Az eredeti recept a nosalty.hu weboldalon találtam.

Hozzávalók

  • 1 kg cukkini
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 db tojás
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • bors

A körethez:

  • 80 dkg sárgarépa
  • 7 dkg vaj

Elkészítés

A cukkinit megtisztítom, lereszelem, kevés sót adok hozzá, félreteszem, hagyom levet ereszteni, körülbelül 30 percig.

Ez alatt elkészítem a köretet. A sárgarépát megtisztítom, a vajon pirítom néhány percig, majd kevés vizet öntök hozzá, hogy tovább puhuljon. De nem kell teljesen felpuhítani.

A cukkinit levét kicsavarom alaposan. Hozzáadom a tojást és a fűszereket, a reszelt sajttal, és a zúzott fokhagymával. Jól összekeverem, majd hozzáadom a zsemlemorzsát, de csak annyit amennyit éppen felvesz. Ne legyen túl lágy.

Az cukkinis keveréket őzgerincformába öntöm, majd 45 percig közepes lángon sütöm.

Édesség

Rizskók

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • csésze rizs
  • 4 tojás
  • 4-5 evőkanál méz
  • vaníliarúd
  • citrom héja
  • csipet só

Elkészítés

A rizst sós tejben megfőzőm, majd hagyom kihűlni. Összekeverjük a 4 tojás sárgáját a mézzel, a citromhéjjal, majd hozzákeverjük a rizshez. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verem, majd ezt is a rizshez keverem. Ez után betesszük a sütőbe és megsütjük.

Zabpelyhes tallér

Hozzávalók

  • 15 dkg puha vaj
  • méz (Ha valaki cukorral dolgozik, akkor 6 dkg)
  • tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • fél kk szódabikarbóna
  • fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • vanília (esetleg vaníliás cukor)

Elkészítés

Összekeverem a vajat és a mézet, majd hozzáadom a tojást, elkeverem. Ezek után hozzáadom a maradék alapanyagot, ezt is elkeverem. A zabpelyhet felhasználás előtt tejben vagy joghurtban is áztathatjuk.

Diónyi nagyságú gömböket gyúrunk. Tepsibe tesszük, egymástól 5 cm távolságokra. Nedves kézzel lelapítjuk a tetejét.

10-12 percig sütjük.

Meggyes lepény

Hozzávalók

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 3 evőkanál méz
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • citromhéj vagy citromolaj
  • 3 dl tejföl
  • 3 dl kefir
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 üveg magozott meggy
  • 1 marék összetört dió
  • só két csipet (ízlés szerint)

Elkészítés

A dió kivételével összekeverek a lisztet, a mézet, a szódabikarbónát, a citromhéjat, sót. Ha jól össze van keverve belekeverem a tejfölt. A kefirt folyamatosan adagoljunk annyit, hogy krémes anyagot kapjunk. Keverjük bele a meggyet. Tegyük tepsibe (lehet sütőpapírba). Az összetört diót szórjuk a tetejére. Süssük körülbelül 30 percig.

Zsírban sültek

Palacsinta

Hozzávalók

  • 1/2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  • csipet só
  • fél vaníliarúd
  • 1/2 csésze tej
  • 1 evőkanál víz
  • 1 kiskanál méz
  • 1 tojás (elhagyható)

Elkészítés

A hozzávalókból tésztát keverünk, majd vékony palacsintákat sütünk belőle.

Fánk

Hozzávalók

  • 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 1/4 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/4 kávéskanál sűtőpor
  • 1 csipet só

Elkészítés

Az alapanyagokat tésztává gyúrom, maj egy kerek pohárral kiszaggatom. A közepébe fakanállal egy lyukat készítünk. Forró olajon kisütjük.

Ízesítéshez hozzávalók

  • 2 adatg méz
  • 2 narancs
  • ízlés szerint zselatin

Ízesítés elkészítése

A narancsot feldarabolom, és összeturmixolom a mézzel. Ha zselatint is teszünk bele kicsit sűrűbb lesz és kenhető.

Lángos

Hozzávalók

9 darab lángoshoz:

  • 0,5 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag)
  • kevés cukor
  • 3 kisebb burgonya

Elkészítés

A burgonyát hámozás után lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Feltesszük főni sós vízben. Ha megpuhult a vizet nem öntjük le, azzal együtt hagyjuk hűlni amíg langyos nem lesz. A burgonyához adott víz mennyisége szabályozza, hogy milyen állaga lesz a tésztának. A lisztet beletesszük egy tálba, egy kevés sót teszek bele. Beleteszem a cukrot. Belemorzsolom az élesztőt. A burgonyát és a vizet ráöntöm, majd félreteszem, hogy az élesztő felfusson.

Ha az élesztő megkelt az egészet összedolgozzuk. Ha a tészta túl kemény akkor teszünk, hozzá még egy kis langyos vizet. A tésztát félóráig kelni hagyjuk meleg helyen. Fél óra után jól átdolgozzuk, majd 10 percig pihenni hagyjuk, ezt még kétszer megismételjük. Szaggatjuk és forró olajban kisütjük. Fokhagyma a lángoshoz

A fokhagymát apró lyukú reszelőn lereszelem, majd olajba teszem állni.

Tócsni (lepcsánk, lepcsánka, röszti)

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • olaj
  • bors

Van aki 50 dkg burgonyához 3 tojást teszt, 2 evőkanál lisztet. Van aki tesz még bele fokhagymát, hagymát, majorannát.

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. Hozzáadom a két tojást, sót, borst és a lisztet, majd összekeverem. Izlés szerint szokás még hozzáadni reszelt vöröshagymát és/vagy fokhagymát. A forró olajban egy evőkanállal teszünk, majd laposra szétnyomkodjuk. Aranybarnára sütjük és szalvétára kiszedjük.

Dödölle (Ganca)

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt
  • 3 fej hagyma
  • olaj
  • bors

Elkészítés

A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és annyi sós vízben főzzük amennyi éppen ellepi, kb. 20 percig. A hagymát apróra vágom és olajon megpirítom. A megfőtt burgonyát a levében összetöröm. Kis tűzön apránként hozzáadom a lisztet, folyamatos kevergetés mellett, vigyázva ne égjen le. Néhány perc után egy olajos kanállal a hagymás olajba szaggatom a burgonyás lisztet. A hagymás olajban megpirítjuk és forrón tálaljuk.

Palacsinta töltelékek

Diótöltelék

Hozzávalók

  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1,5 dl tej
  • kb. 6 evőkanál méz

Elkészítés

A mazsolát a tejbe teszem, majd fedő alatt néhány percig főzöm, addigra a mazsolaszemek megduzzadnak. Leveszem a tűzről, állni hagyom, amikor kb. 40-fokos(kezünket bele tudnánk tenni (langyos)) a mézet beletesszük, elkeverjük. Összekeverjük a darált dióval.

Almás töltelék

Hozzávalók

  • 4 db jóízű, aromás alma,
  • 1 teáskanál citromlé,
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
  • az alma édességétől függően 3-6 kanál méz

Elkészítés

Az almát meghámozom és kicsumázom, majd lereszelem. A citromlével összekeverve kis lángon, fedő nélkül addig párolom, amíg szárazzá válik. Langyos állapotban beleteszem a mézet, a fahéjat és jól összekeverem.

Kenyér

Élesztős kenyér

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • kis kanál méz
  • 2 evőkanál olaj
  • kb. 7dl víz
  • só ízlés szerint

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverem a vízzel. A vízből annyit adagolok, amennyit felvesz. 10 percig dagasztom. 45 percre meleg helyre teszem, azaz kelesztem. Átvajazom a „tepsit”, amiben sütni fogom. Megint átgyúrom, tepsibe teszem, majd megint félre teszem 45 percre, közben a sütőt felfűtöm. A sütőben kb. 30 percig sütöm. Esetleg az utolsó percekben vízzel átkenem a tetejét.

Élesztős kenyér újra

Bevezető

Mostanában élesztős kenyeret készítek, többféle lisztből.

A liszt mennyiségével nem nagyon szoktam törődni, valójában csak öntögetem össze, hogy körülbelül 1 kg-s kenyér legyen.

A dagasztáshoz mostanában egy 32 cm átmérőjű műanyag tálat használok, amit direkt erre a célra vettem. A mézet mostanában elfelejtettem beletenni. A méz a kelesztéshez kellene, de az élesztős kenyér e nélkül is meg kell, nem is akár hogyan.

Rozsliszt és tönkölyliszt néha hiányzik az összeállításból, finomlisztet azonban magában nem szoktam sütni, mindig ügyelek, hogy legyen itthon valamilyen teljes őrlésű is. Ha szimpla teljes őrlésű és finomlisztből állítom össze a kenyeret, akkor fele-fele arányban keverem, esetleg kevesebb finom lisztet teszek bele. Szerintem a lisztet ízlés szerint lehet keverni.

Mostanában 2,25 dkg élesztő helyett egy egészet (5 dkg) beleteszek, de nem teszteltem, hogy a kelés nagyobb, vagy kisebb lesz-e ezen oknál fogva.

A sütésnél a tepsibe régebben tettem vajat, ma már csak lisztet szoktam a letapadás ellen.

Hozzávalók

  • liszt
    • 0,25 kg finomliszt
    • 0,25 kg teljes őrlésű liszt
    • 0,25 kg teljes őrlésű tönkölyliszt
    • 0,25 kg teljes őrlésű rozsliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olaj (néha oliva, néha napraforgó)
  • körülbelül 7 dl langyos víz
  • 1 púpos kanál só ízlés szerint

Elkészítés

A tálba összeöntöm a liszteket és a sót. Egy fakanállal jól elkeverem. Az élesztőt rámorzsolom a lisztre, miközben néha megkeverem. Újra jól elkeverem. Ha maradnak kisebb élesztő darabok nem törődöm vele. Beleteszem az olajat, néha többet is mint két kanál. A vízből beleöntök fél litert vagy lassan adagolom hozzá és fakanállal tovább kevergetem. Folyamatosan egyetlen masszává alakul. Ha már nagyjából egyben van, akkor fakanalat leteszem és folyamatosan finomliszttel szórva elkezdtem kézzel dagasztani. Körülbelül 5 percig dagasztom, ha valaki tovább dagasztja az nem árt meg neki.

Letakarom a tálat egy konyharuhával, úgy hogy ne érje a tésztát. Felteszem a konyhaszekrény tetejére, mert fent melegebb van. 45 percig hagyom kelni.

Közben belisztezem a tepsit finomliszttel. Ez után újradagasztom néhány percig. A tepsibe teszem és újra kelesztem 45 percig. A tepsinek alacsony az oldala, ezért nem teszem rá a konyharuhát a tésztára, mert szöszös lesz a tészta. Helyette a tálat szoktam ráborítani. A kelesztést megint a szekrénytetején végzem. A másodszori kelesztést is lehet a tálban, ha valakinek úgy tetszik.

A 45 perc lejárta előtt 10 perccel bekapcsolom a sütőt. Beteszem a megkelt tésztát a sütőbe és körülbelül 40-50 percet sütöm. Mindig hagyom, hogy a teteje elkezdjen sülni (a színe elkezd sötétebb lenni). A sütés első 15-20 perce teljes lángon, utána körülbelül a felére veszem a sütőt. Ha megsült, a kenyér alját megtisztítom a liszttől.

A sütés után hagyom kihűlni a kenyeret. A tárolása csak konyharuhában történik, fa kenyértartóban. Így akár egy hétig is eláll. A nejlonban nem lélegzik a kenyér és tönkremegy! A jól sikerült kenyér, nekem ötnaposan a legjobb ízű.

Kovász

Hozzávalók

  teljes kiőrlésű rozs/búzaliszt
  meleg víz (kb. 40 fokos)
  méz

Elkészítés

Ha most készítjük először a kovászt a kenyérsütéshez, egy héttel előbb el kell kezdeni készíteni. Veszek egy nagyobb „befőztes” üveget. Beleteszek 4 evőkanál lisztet, 4 evőkanál melegvízet (legyen tejföl sűrűségű a keverék), és 1 evőkanál mézet. Meleg helyen (kb. 23 fokon) tartom 3 napig, egy konyharuhával letakarva. A harmadik napon etetni kell a kovászt. Adok hozzá megint 4 evőkanál lisztet és 4 evőkanál meleg vízet (maradjon tejföl sűrűségű anyag), ez az etetés. 2 nap múlva megint megetetem, a mennyiség lehet azonos. Ezek után még egy napot várok és megint etetek és akár használhatom is. Ha a kovász elkészült, lezárhatjuk a tetejét és hűtőben is tárolható. A kenyér tésztájából mindig vissza szoktuk pótolni a kivett részt, ha ez kevés akkor etetjük.

Kovászos kenyér

Hozzávlalók

  • 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet rozsliszt, vagy a kettő keveréke)
  • mele gvíz (40 fok körül)
  • kevés méz
  • néhény csipet só
  • kovász

A képen látható kenyér tisztán rozsliszt. Ha nem vagy hozzászokva a teljes kiőrlésű kenyérhez, akkor legyen 20% teljes kiőrlésű, a többi fehér. Ezt az ízt szokni kell.

Elkészítés

Ez a kenyér nem tartalmaz cukrot, élesztőt. Az élesztőt helyettesíti a kovász, a cukrot a méz. Vegyük elő a kovászt, majd vegyünk ki belőle kb. 12 dkg-ot. Az alapszabály szerint a kenyér 30%-át alkotja a kovász, de sütöttem már olyan kenyeret is ahol csak néhány százalék volt a kovász. Tehát a 30%-tól el lehet térni. Fontos, hogy a kovász hiányzó részét vissza kell pótolni a kenyértésztából.

A kovászt keverjük össze 40 dkg liszttel és a meleg vízzel. Jól keverjük össze, nem baj ha tejfölszerű anyag, egyelőre még nem gyúrjuk. Ha összekevertük tegyük félre meleg helyre 8 órára, hagyjuk megkelni. (A kovásszal lassan megy a kellesztés.)

8 óra múlva vegyünk ki 12 dkg részt a tésztából és tegyük vissza a kovászba, keverjük meg. A tésztához adjuk hozzá maradék liszt nagy részét, kb. 55 dkg, a maradék 5 dkg-ot tartsuk meg lisztezéshez. Tegyük bele a sót. Keverjünk bele még annyi vizet amennyit felvesz, majd kezdjük el gyúrni. Gyúrás közben folyamatosan lisztezzük a maradék liszttel a gyúrófelületet, hogy ne ragadjon. 10 percig dagasztom.

Ez után tetszés szerinti formára és darabokra szedem szét. Egyéb ötlet híján szakítsuk ketté a tésztát és alakítsunk belőle két kerek és lapos tésztadarabot. Hagyjuk megkelni újból.

Újabb 8 órát hagyjuk kelni. (az első sütésnél én itt csak 2 órát vártam.) Melegítsük elő a sütőt. Lisztezzük ki az edényt amiben ki akarjuk sütni a kenyeret (nekem ez két jénai tál). Tegyük a sütőbe, közepes teljesítménnyel kb. 60 percet süssük.

Főzelékek

Csalánfőzelék

Hozzávalók

  • csalán
  • tejföl (vagy kefír, vagy tejszín)
  • 2 evőkanál liszt
  • olaj
  • víz és/vagy tej
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

Szedjünk kb. annyi csalánt ami a főzőedényünket apróra vágás után nagyjából félig megtölti. Mossuk meg, majd vágjuk (vagy turmixoljuk) apróra a csalánt. Ügyeljünk arra, hogy minél apróbb legyen! Egy nagyobb edényben pirítsuk meg olajon. Reszeljünk bele néhány gerezd fokhagymát, tegyük bele a zsemlemorzsát. Folyamatosan kevergessük. Kis pirítás után adjunk hozzá vizet és/vagy tejet, amennyitől jól keverhető lesz. 2 dl tejfölt keverjünk egy edényben liszttel. Adjuk hozzá a csalánhoz. Ízlés szerint sózzuk meg. Kevergessük még néhány percig. A habaráshoz tejföl helyet használhatunk kefirt vagy tejszínt. Tejszín esetén fokhagyma lehet kevesebb.

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók

  • hagyma
  • olaj
  • 1 adag zöldbab
  • tej (néhány deci)
  • tejszín
  • 4 kanál teljes kiőrlésű liszt (akinek sima liszt tetszik ám legyen)
  • petrezselyem-zöldje
  • 10 gerezd fokhagyma
  • fűszer
    • bors
    • oragánó
    • bazsalikom
    • tárkony
    • gyömbér

Elkészítés

A hagymát felteszem az olajban. Átsütöm. Hozzáadom a zöldbabot. Tovább sütögetem. Ráteszem a fűszereket. Jól elkeverem, sütögetem néhány percig. Hozzáadok a fele fokhagymát. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. 20-25 percig főzöm, és közben hozzáadom a fele tejet. A másik felét összekeverem a liszttel. Ezt is hozzáöntöm a tejszínnel együtt. A végén hozzáadom a petrezselyem-zöldjét és a maradék fokhagymát. Még 5 percig főzöm.

Borsófőzelék

Hozzávalók

  • 0.5 kg zöldborsó
  • 1 adag petrezselyem
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • oregánó
  • bazsalikom
  • gyömbér
  • 1 evőkanál méz
  • 5 dl tej

Elkészítés

A borsót megmosom, annyi vízben ami elfedi főzni kezdem. A tej és liszt kivételével mindent beleteszek. Addig főzőm amíg puha nem lesz, illetve a víz elfogy alatta.

Beleteszem a lisztet. Kevés tejet öntök fokozatosan, a lisztet elkevergetve. Végül beleöntöm az összes tejet, majd főzöm még 1-2 percig.

Salátafélék

Töltött uborka

Hozzávalók

  • 2 kígyóuborka
  • 1 édes-savanyú uborka
  • 1 doboz szardínia (aprított tonhallal nagyon jó)
  • 10 dkg majonéz
  • néhány csepp citromlé
  • 1 kemény tojás
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kis fej hagyma
  • bors

Elkészítés

A hagymát apróra felvágom. A tojást keményre főzzük, majd apró kockára vágjuk. Az uborkát meghámozzuk (Ízlés szerint ez elmaradhat). Kimélyítjük, majd 10 cm-es hosszúra felvágjuk. A halról leöntjük az olajat, ha nem aprított, akkor felvágjuk, majd citromlevet csepegtetünk rájuk. Az apróra vágott édes-savanyú uborkát, a tojást, a mézet, a mustárt, majonézt, a hagymát és a halat összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd megtöltjük vele az uborka darabokat.

Sárgarépa-saláta

Hozzávalók

  • 5 nagy sárgarépa
  • 1 savanykás alma
  • 1 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál tejszín
  • bors

Elkészítés

Lereszeljük a megtisztított sárgarépát és az almát (az alma ízlés szerint lehet hámozatlan). Apróra vágom a hagymát, majd összekverem a mézzel, tejszínnel, az olajjal, sárgarépával és az almával.

Mozzarella-saláta

Hozzávalók

  • 2 csomag mozzarella
  • 4dl tejföl
  • 1 db csípőspaprika
  • fél citrom
  • citromhéja
  • kis csokor citromfű
  • bors

Elkészítés

A mozzarellát 1 cm-es szeletekre vágom. A mozzarella szeleteket egy tányérra tesszük egymás mellé.

A tejfölt összekeverem a citrom levél, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük egyenletesen a mozzarellára. A paprikát apró csíkokra vágom, azokat még apróbbra vágom, majd a citromhéjjal együtt a mozzarellára szórom. Hidegen állni hagyom.

Franciasaláta

Hozzávalók

  • 4 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • kiskanál citromlé
  • kiskanál mustár
  • kiskanál méz
  • csipetnyi só
  • csipetnyi bors
  • 3 alma
  • 5 savanyú uborka
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg vagy 4 db sárgarépa felkockázva
  • 10 dkg vagy 2 db zöldség felkockázva
  • esetleg 10 dkg vagy 2 db burgonya felkockázva

Elkészítés

A zöldborsót, a sárgarépát és a zöldséget puhára főzöm, vagy párolom. Hagyom kihűlni.

Apró kockára vágom az uborkát és az almát.

Mártásnak összekeverem a többi alapanyagot, majd a végén az egészet egybeöntöm, összekeverem.

Zöldségkör

Hozzávalók

  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg túró
  • 3 zöldpaprika
  • 2 fej hagyma
  • 4 fej gomba (csiperke, laska)
  • 1 kígyóuborka
  • 2 fej retek

Elkészítés

A zöldpaprikát, hagymát, gombát, uborkát és retket körülbelül kukoricaszem nagyságú darabokra vágjuk egy deszkán, közben egy edénybe tesszük. Rátesszük a túrót és az uborkát, ízlés szerint sózzuk, esetleg borsozzuk. Az összetevőket jól összekeverjük. Kész.

A zöldségekből az egyes összetevők elhagyhatók vagy másokkal helyettesíthetők. Fogyasztható magában, kenyérrel és/vagy paradicsommal.

Kapribogyós saláta

Hozzávalók

  • kapribogyó darabolva
  • olívaolaj
  • vörösborecet (kevés)
  • koktélparadicsom
  • őrölt kömény, (csipet)
  • saláta darabolva
    • esetleg
      • madár saláta
      • jégsaláta
      • más leveles növény
  • ízlés szerint zúzott fokhagyma

Elkészítés

A koktélparadicsomot kis cikkekre vágom. Ráteszem a salátát és a többi hozzávalót. Jól összekeverem.

Megjegyzés: Az elkészítéshez használható még: endívia, radicchio, rucola, cékla, spenót, jégsaláta

Halsaláta

Hozzávalók

  • 2 dl tejföl (ketogén diéta esetén: laktóz mentes)
  • 2 db kígyóuborka
  • 2 db tonhalas konzerv

Elkészítés

Apróra vágom az uborkát. Az uborkát összekeverem a tejfellel és a tonhallal. Megsózom ízlés szerint.

Levesek

Rántott leves

Hozzávalók

  • másfél evőkanál olaj
  • 2 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (vagy búzaliszt)
  • fél kávéskanál köménymag
  • 1 vöröshamgyma
  • pirospaprika
  • teljes kiőrlésű száraz kenyér

Elkészítés

Rántást készítek: Egy kb. 2 literes edényben az olajat összekeverem a liszttel, a tűzön addig kevergetem, amíg kicsit sötétebb színe nem lesz. A rántásba beleteszem a köménymagot, 1-2 percig pirítom. Az edényt hideg vízzel felengedem. Vigyázzunk, amikor felforrt kifuthat, gyengébb tűzön folytassuk. Tegyük bele a hagymát. 10 percig főzzük. Tegyük bele a paprikát, majd még 5 percig főzzük. Pirítsuk meg a száraz-kenyeret. A pirított száraz-kenyeret külön tálaljuk.

Turmixok

Banán-spenót-alma

Hozzávalók

  • 1 banán
  • 4 alma
  • spenót (2 marék)
  • 2 csésze víz
  • fél citrom

Avokádós-alma

Hozzávalók

  • 1 nagy avokádó
  • 2 savanykás alma
  • 1/4 fej káposzta
  • citromlé
  • bors

Egyéb

Mustár készítése

Hozzávalók

  • 30 dkg mustárliszt
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl ecet
  • 1 g örőlt fahéj
  • 0,5 g örőlt szegfűszeg
  • 2,5 g só
  • 2 dkg zúzott fokhagyma
  • kevés méz
  • Esetleg: reszelt vöröshagyma, citromlé, chili, torma, fokhagyma, kakukkfű, koriander, őrölt petrezselyem, stb.

Elkészítés

A mustárlisztet, a fehérbort és az ecetet összekeverem és 2 órát állni hagyom. Hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, sót, fokhagymát és a mézet. Ügyeljünk arra, hogy a végeredmény jól kenhető pép legyen. Összekeverjük és üvegekbe tesszük. A fehérmustár magja önmagában jó tartósítószer, így nem szükséges egyéb tartosító.

Majonéz

Hozzávalók

  • 2 tojás sárgája
  • 1,5 dl. olivaolja (vagy napraforgó)
  • teáskanál mustár
  • csipet fehérbors
  • két evőkanál citromlé

Elkészítés

Összedolgozzuk a tojás sárgáját és a mustárt. Ezek után beledolgozzuk az olajat is. Ha kézzel csinálom az tojásosmustár kevergetése mellett, az olajat belecsepegtetem. Hozzáadjuk a sót, citromlevet, borsot és a mustárt, majd simára keverjük.

Ketchup készítés

Megjegyzés

Kis mennyiségű ketchup készítése, ha gyorsan kell, és szeretnénk kerülni a bolti cukros ketchupot.

Hozzávalók

  • 6 paradicsom vagy 6 paradicsompüré konzerv
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 alma
  • 1 zöld paprika
  • oregano
  • bazsalikom
  • őrölt bors
  • méz és/vagy ecet ízlés szerint

Elkészítés

Mindent felaprítunk, majd összemixeljük.

Linkek

recept/altalanos.1587795680.txt.gz · Utolsó módosítás: 2020/04/25 08:21 szerkesztette: admin