Eszközök a webhelyen


pszichológia

< Mellékes

Pszichológia

Gondolatok a hipnózisról

Hipnózis

A hipnózis során, tulajdonképpen a páciens személyes tudattalan tartalmainak „árnyek” részét ragadjuk meg. Az interakció alatt ezt hozzuk a felszínre és nem teszünk mást mint ezt a korábbi - tudattalanba süllyedt negatív - élményt a felszínre emelve korlátozzuk a logikus gondolkodást. Vagyis újból öntudatlan állapotba hozzuk. Az öntudatlanságnak beszélhetünk a fokozatairól, ami esetünkben meghatározza a hipnotikus állapot mélységét. Öntudatlan állapotba kerülünk kisebb fájdalmak megélésekor - ha csak néhány pillanatra is -, ha megijedünk, vagy félünk valamitől, kétségbeesünk, esetleg eszméletünket veszítjük. A hipnotizőr általában akkor ér el eredményt, ha az interakció során olyan élmények megteremtésével próbálkozik amelyek a személyes tudattalanban jelen vannak, és a tudatküszöbhöz közel állnak. Ezzel magyarázhatok a hipnotizálhatóságbeli különbségek. Ha véletlenül eltaláljuk ezeket az élményeket a transz állapot azonnal létrejöhet.

Az ilyen beavatkozások tehát minden esetben érintik a személyes tudattalan tartalmainak „árnyék” részét. Így az érintett rész szinte minden esetben feldolgozatlan marad, ami súlyos pszichopatológiai problémákat vonhat maga után!

Terápiás hatások

A hipnózis hatása nyilvánvaló, terápiás értéke azonban megkérdőjelezhető mivel szuggesztión alapszik. A páciens „akarata” ellen „programozunk”. Éppen ezért a hatás nem is végleges. Ezért visszaesők a hipnoterápiával gyógyított páciensek. Megfelelő hatást csak beláttatással lehet elérni.

Tehát a hipnózis a gyógyaszatban is arról szól, hogy egy embert - durván szólva - „megerőszakoljuk”.

Irodalom

  • Buda Béla: Pszichoterápia
  • C.G. Jung összes műve

Mágia

A mágia olyan manipulatív tevékenység - az élet bármely területen - ahol a gondolat felhasználása legfőbb eszköz.

A mágiát szokták fehér, fekete, és szürke mágiaként osztályozni, de ez helytelen. A mágiában nincsenek olyan eszközöz, amelyek jobbak vagy rosszabbak. A mágia nem jó vagy rossz. A mágus lehet jó vagy rossz. A mágusokat ezek alapján osztályozhatjuk:

  • fehér
  • fekete
  • szürke

A besorolás tehát a mágiát végző személy céljai alapján tehetjük meg.

Mint azt fentebb írtam, a mágiát elsősorban gondolattal végezzük, azonban különböző eszközök hatását erősíthetik. Mivel minden ember gondolkodik, ezért minden ember nap mint nap mágikus tevékenységet végez, még ha azt nem is tudja. Az átlag ember a mindennapi mágiájában, gondolataiban persze nem használ segédeszközöket, így a gondolatainak hatása nem jelentkezik azonnal. Nem beszélve arról, hogy egy embernek minden pillanatban változnak a gondolatai.

A kvantumfizika már leírja ezeket a jelenségeket, de kutatóik általában nem foglalkoznak pszichikus tevékenységekkel ezért „senki” nem lát összefüggéseket. Persze kivételek mindig vannak.

Ez a weboldal sütiket használ statisztikai céllal. Ha használod a weboldalt, elfogadod, hogy a számítógépeden sütiket tárolunk.Több információ
pszichológia.txt · Utolsó módosítás: 2017/10/02 19:30 (külső szerkesztés)