Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


oktatas:web:html_pokol

< Web

A HTML pokol

  • Szerző: Sallai András
  • Copyright © Sallai András, 2015, 2016
  • Licenc: GNU Free Documentation License 1.3

Ha a következőket látod egy weboldalon, akkor a kinézet pokoli

Villogó szöveg

A villogó szöveg lehetetlenné teszi, hogy bármi másra figyelni tudj a weboldalon. A böngésző emberek 87%-nak az agyát fixálja egy zárt állapotban. Ez nem jó dolog. Ha visszaélsz a villogó kinézetű tartalommal, megérdemled a bukást.

Indokolatlan animáció

Az animációra is érvényes az ami a villogó szövegre, plusz hozzájön a grafikus tartalom letöltésének hosszabb ideje.

A marquees elem

Ha azt hisszük, hogy legrosszabb a villogó szöveg és az animáció, akkor nem találkoztunk még az <merquees> redmondi találmánnyal. Lehetővé teszi az animált görgetést, amely Arra érzékeny embereknél hányingert és görcsöket is okozhat.

Rikító háttér

A szem számára a rikító háttér rosszabb mint az előzőek.

Olvashatatlan szöveg/háttér kombináció

Néhány bohóc azt hiszi, a szöveg jobban néz ki, ha színes, szagos, csattogó terület veszi körbe. Az ember szemét égeti, ha nem lehet elolvasni a szöveget a háttér miatt. A világos szöveget sötétebb háttéren, a sötétebb szöveget világosabb háttéren kell megjeleníteni.

A Brushscript fontok használata

A fejezetcímeket sokszor oldják meg egy Brushscript fonttal elkészített felirattal. A böngésző ember meg alig várja, hogy letöltődjön.

A legjobb nézet ...

A böngésző emberek számára használhatatlan weboldalakat néhányan azzal mentegetik, hogy a legjobb nézet x, y felbontásban van. Meg adott böngészőre van optimalizálva. Ez, a mellett, hogy ízléstelen, tanúbizonyságot tesz a webmester tudatlanságára, minthogy nincs tisztában azzal, hogy a HTML egy böngészőfüggetlen szabvány, és így is kell használni.

Méretezd át a böngésződ ... utasítások

Weboldalak amelyek mintha arra akarnának buzdítani, hogy vegyek másmilyen monitort, vegyek nagyobbat, stb. De ez még csak a jéghegy csúcsa, de előfordul, hogy a weboldal készítője nem számol azzal, hogy amíg az ő képernyőjén 1 pixel 8 képpontból áll, lehet egészen más érték is. Nem beszélve a gördítősávról, ami a szűkös hely miatt megjelenik és újabb pixeleket foglal el.

Fix nagyméretű táblázatok

Néhányan a táblázatot úgy állítják össze, hogy nagyméretű és átméretezés nélkül nem látjuk az egészet. Hol élnek ezek az emberek?

Szükségtelen szegélyek közötti távolságok

Fix szélességgel létrehozott, sok üres hellyel megjelenített tartalom, annak a jele, hogy egy olyan kiadványszerkesztő dolgozott a weboldal tervezésében, aki nem fogja fel, hogy létezik folyékony és/vagy rugalmas elrendezésű oldal.

A <small> vagy a <font size=> indokolatlan használata

Miért akarunk olvashatatlanul kis betűket létrehozni?

JavaScript huszárok

Ha egy oldalon több a JavaScript mint a tartalom, akkor az az oldal kukába való.

Felnyíló ablakok

A legirritálóbb, amikor felugrik egy ablak, és nem hagy bezárni egy ablakot.

Sok ember böngészik képek nélkül. Ők ki vannak zárva ezekből az oldalakból.

Automatikusan elinduló hang vagy videóanyag

Ez mindennek a teteje. Ennél bosszantóbb weboldalakt ritkán lát az ember.

MIDI, Flash, Shockwave más utálatos dolgok a háttérben

A betöltésük egy örökkévalóságig tart. Nem hordozhatók, szabadalmaztatott formátumokat használnak. Az embernek nincs kedve visszamenni az ilyen oldalra.

Néhány webmester előszeretettel változtatja meg az alapértelmezett szimpla link, látogatott link és aktív linkek színeit. Az ember meg ott találgatja, hogy most akkor vajon melyik mi.

Forrás

oktatas/web/html_pokol.txt · Utolsó módosítás: 2019/08/22 20:56 szerkesztette: admin