Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


oktatas:linux:grafikus_feluelet:leallitas-ujrainditas

< Grafikus felület

Leállítás, újraindítás

Grafikus felület nélkül a felhasználó nem tudja leállítani a számítógépet, mert nincs hozzá joga. Persze ha gép előtt ül, akkor még mindig megnyomhatja a Ctrl + Alt + Del billentyűkombinációt, amit a Debian GNU/Linux alapértelmezetten újraindul.

Ha grafikus felületen dolgozunk, akkor a felhasználó is le tudja állítani a számítógépet, persze van kivétel. Ha más is be van jelentkezve bármilyen virtuális konzolon. Ekkor a rendszer kéri a rendszergazda jelszavát. Ez a működés normális.

Előfordulhat, hogy szeretnénk beállítani, hogy a felhasználó képes legyen bármikor leállítani a gépet. Akkor is ha például ott maradt egy konzol. Ehhez tudnunk kell, hol és milyen rendszer tárolja ezeket a jogosultságokat.

Az asztali környezetek a PolicyKit rendszerrel működnek. Ezeknek az alapbeállításai a következő helyen vannak:

/usr/share/polkit-1/actions

Itt XML fájlokban vannak tárolva a beállítások. Itt található fájlokban megkereshetjük az alapértelmezett beállításokat.

Nekünk a org.freedesktop.consolekit.policy fájlra van szükségünk.

A beállításokat felülírni természetesen nem itt kell! Helyette a szokásos /etc könyvtárban. Bár itt nem XML fájlokat kell írni. A konfigurációs fájlok az INI fájlokhoz hasonlóak. Helyük:

/etc/polkit-1

Hozzuk létre a következő állományt:

/etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/00-leallitas.pkla

Tartalma ez legyen:

[JozsiLeallitas]
Identity=unix-user:jozsi
Action=org.freedesktop.consolekit.system.stop-multiple-users
ResultAny=no
ResultInactive=no
ResultActive=yes

A „jozsi” nevű felhasználónak jogot adtunk a leállításra, abban az esetben is, amikor más felhasználó is be van jelentkezve.

Ha az újraindítás is így szeretnénk beállítani, akkor hozzunk létre még egy ugyanilyen bejegyzést, de a Action sor értéke ez legyen:

Action=org.freedesktop.consolekit.system.restart-multiple-users
oktatas/linux/grafikus_feluelet/leallitas-ujrainditas.txt · Utolsó módosítás: 2019/10/05 21:53 szerkesztette: admin