Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


oktatas:linux:avahi

< Linux

Avahi

Az Avahiról

Az Avahi megkönnyíti a szolgáltatások felderítését a helyi hálózatban, mDNS/DNS-SD protokoll segítségével. Ha csatlakoztatunk egy laptopot vagy egy számítógépet a hálózatra, azonnal láthatóvá válnak más emberek nyomtatói, fájlmegosztásai. Kompatibilis a az Apple MacOS X („Bonjour” vagy „Zeroconf”) technológiájával.

Az Avahi elsősorban Linux rendszerek számára készült, így a legtöbb linuxos terjesztésen alapértelmezetten telepszik. Jelenleg nincs Windowsra portolva, de használható BSD rendszereken. Az Avahi a D-Bus eljáráshívást használja, de szolgáltatásai közzé tehetők az /etc/avahi/services fájlban, XML formátumban.

Az Avahi az mDNS névkeresési lehetőségeit használja, amely *.local gazdanevek keresési lehetőséget biztosít az nsswitch használatával.

Az mDNS a multicast DNS rövidítése, míg a DNS-SD a DNS service discovery rövidítése.

Az mDNS esetén a kliensek a 224.0.0.251 multicast címet használják egy-egy gép IP címének kiderítésére. A DNS-SD ugyanezt a technológiát használja, de pluszban a gazdagép szolgáltatásait is megkapjuk. A gazdagép ilyenkor bejelenti, milyen szolgáltatásokat nyújt, és hogyan lehet azt elérni. Ennek eredménye, hogy a gépek kapcsolódhatnak egymás szolgáltatásaihoz anélkül, hogy bármi be kellett volna állítani. Ezt szoktuk Zeroconf megoldásnak hívni, angolosan.

Mindezek mellett, a linuxos szoftvereknek csak kis része használja az mDNS technológiát. Az Apple Bonjour szoftverét annál inkább használják, Skype, iChat, iTunes, iPhoto, stb.

Linuxon például hálózati zenemegosztás hirdetésére használhatjuk.

Az Avahi Debianon

Az Avahi Debian GNU/Linuxon alapértelmezetten a grafikus felületekkel telepszik, egy szimpla konzolos telepítésnél nem kerül fel.

Ha biztonsági szempontból problémásnak látjuk védekezzünk tűzfallal.

Az avahi a gépen avahi-daemon csomag formájában telepszik.

A hálózat felderítését magunk is elvégezhetjük az avahi-utils csomag telepítése után:

apt install avahi-utils

Használatra példa:

avahi-browse --all

Kapcsoló:

  • --all – az összes szolgáltatás
avahi-browse -alr

Kapcsolók:

  • -a – minden szolgáltatást szeretnénk látni
  • -l – a helyi szolgáltatások figyelmen kívül hagyása
  • -r – a talált szolgáltatás automatikus feloldása IP címre

Ha egy másik linuxos gép szolgáltatásait szeretnénk láttatni, akkor azon a gépen is fel kell telepíteni az avahi-utils csomagot.

Források

oktatas/linux/avahi.txt · Utolsó módosítás: 2019/10/16 23:13 szerkesztette: admin