Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


joga:etkezes

Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.

Összehasonlító nézet linkje

joga:etkezes [2019/08/14 12:46] (aktuális)
admin létrehozva
Sor 1: Sor 1:
 +[[:​Jóga|<​ Jóga]]
 +
 +====== Étkezés ======
 +  * **Szerző:​** Sallai András
 +  * Copyright (c) Sallai András, 2012, 2019
 +  * [[https://​creativecommons.org/​licenses/​by-sa/​4.0/​|CC Attribution-Share Alike 4.0 International]]
 +  * Web: http://​szit.hu
 +===== Az étkezésről =====
 +
 +
 +A fűszertelen étkezés a jogik/​joginik táplálkozási szokásaihoz tartozik. Az étel alapos megrágása viszont minden ember számára ajánlott.
 +
 +===== Ételek =====
 +Az ételek ne legyenek túl fűszeresek. A legjobb a fűszerek, cukor, fehér liszt alapú tápanyagok teljes elhagyása. ​
 +
 +Tévhit, hogy csak nyersen táplálkozni egészségtelen. Talán pont fordítva van. Ne akarjunk mindent megfőzni, ​
 +megsütni. Amit lehet fogyasszunk nyersen. ​
 +
 +Nem kell, hogy "​bio"​ legyen az amit elfogyasztunk. De inkább teljes kiőrlésű lisztből készített ételeket fogyasszunk. ​
 +
 +===== Ízlelés =====
 +
 +Az étkezés során minden ételt rágjunk meg. Addig rágjunk amíg ízt érzünk benne. Kerüljük az erős fűszereket és az ízesítéseket. Az ember ízlelőbimbói a sok sótól és cukortól elcsökevényesedtek és nem érezzük az ételek ízeit. ​
 +
 +
 +
 +===== Savas vagy lúgos táplálkozás =====
 +A savas vagy lúgos táplálkozás szabályozása talán nem is az indiai jóga világából ered. 
 +A Jóga azonban tudást jelent. A tudáshoz pedig ez is fontos lépcsőfok.
 +
 +Cél a sav-bázis egyensúly fenntartása. A túl savas étkezés szokta jellemezni a
 +az életünket. A túlsavasodás következményei pedig: elhízás, csontritkulás,​
 +köszvény, gyomor- és bélbetegségek,​ legyengülés,​ kimerültség és rákos betegségek.
 +
 +Akkor mit kell tennem? Hát fogyasszunk több lúgos ételt, sok folyadékot és mozogjunk!
 +
 +==== Lúgos élelmiszerek ====
 +
 +  * gyógyteák
 +  * nyers zöldség (vagy leves)
 +  * nyers gyümölcs (vagy leves)
 +  * burgonya
 +  * uborka
 +  * hagyma
 +
 +==== Közepesen lúgos ====
 +  * szárított és főtt gyümölcsök és zöldségek
 +  * méz
 +  * nyers magok
 +  * hidegen sajtolt olajok
 +  * tej
 +  * író
 +  * alma
 +  * sárgarépalé
 +  * tofu
 +  * tönkölybúza
 +  * szója
 +  * hal
 +
 +==== Közepesen savas ====
 +  * tejtermékek
 +  * tojás
 +  * csokoládé
 +  * teljes kiőrlésű kenyerek
 +  * húsok
 +
 +==== Savas ====
 +  * koffeintartalmú italok
 +  * alkohol
 +  * szénsavas üdítők
 +  * földimogyoró
 +  * finomított cukor
 +  * fehérliszt
 +  * gyorsételek
 +  * mesterséges adalékanyagokkal ellátott ételek
 +
 +===== Rágás =====
 +
 +Mai napság mindent megfőzünk,​ megsütünk. Elvárjuk a szakácstól,​ attól aki főz,
 +hogy étel minden egyes része puha, omlós legyen. Ezzel nem is lenne semmi baj,
 +a természet viszont leépíti azt amit nem használunk. Ha nincs szükség a fogakra,
 +akkor azok leépülnek. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a fehérített cukor kiszívja
 +a fogakból (és a csontokból) a kálciumot.
 +
 +Rágás nélkül az emésztés sem működik. ​
 +
 +
 +
 +
 +===== Linkek =====
 +  * http://​antalvali.com/​hirek/​cukor-stevia-mez-kristalycukor-fruktoz.html
  
joga/etkezes.txt · Utolsó módosítás: 2019/08/14 12:46 szerkesztette: admin