A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbségek a következők.
— |
joga:etkezes [2019/08/14 12:46] (aktuális) admin létrehozva |
||
---|---|---|---|
Sor 1: | Sor 1: | ||
+ | [[:Jóga|< Jóga]] | ||
+ | |||
+ | ====== Étkezés ====== | ||
+ | * **Szerző:** Sallai András | ||
+ | * Copyright (c) Sallai András, 2012, 2019 | ||
+ | * [[https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/|CC Attribution-Share Alike 4.0 International]] | ||
+ | * Web: http://szit.hu | ||
+ | ===== Az étkezésről ===== | ||
+ | |||
+ | |||
+ | A fűszertelen étkezés a jogik/joginik táplálkozási szokásaihoz tartozik. Az étel alapos megrágása viszont minden ember számára ajánlott. | ||
+ | |||
+ | ===== Ételek ===== | ||
+ | Az ételek ne legyenek túl fűszeresek. A legjobb a fűszerek, cukor, fehér liszt alapú tápanyagok teljes elhagyása. | ||
+ | |||
+ | Tévhit, hogy csak nyersen táplálkozni egészségtelen. Talán pont fordítva van. Ne akarjunk mindent megfőzni, | ||
+ | megsütni. Amit lehet fogyasszunk nyersen. | ||
+ | |||
+ | Nem kell, hogy "bio" legyen az amit elfogyasztunk. De inkább teljes kiőrlésű lisztből készített ételeket fogyasszunk. | ||
+ | |||
+ | ===== Ízlelés ===== | ||
+ | |||
+ | Az étkezés során minden ételt rágjunk meg. Addig rágjunk amíg ízt érzünk benne. Kerüljük az erős fűszereket és az ízesítéseket. Az ember ízlelőbimbói a sok sótól és cukortól elcsökevényesedtek és nem érezzük az ételek ízeit. | ||
+ | |||
+ | |||
+ | |||
+ | ===== Savas vagy lúgos táplálkozás ===== | ||
+ | A savas vagy lúgos táplálkozás szabályozása talán nem is az indiai jóga világából ered. | ||
+ | A Jóga azonban tudást jelent. A tudáshoz pedig ez is fontos lépcsőfok. | ||
+ | |||
+ | Cél a sav-bázis egyensúly fenntartása. A túl savas étkezés szokta jellemezni a | ||
+ | az életünket. A túlsavasodás következményei pedig: elhízás, csontritkulás, | ||
+ | köszvény, gyomor- és bélbetegségek, legyengülés, kimerültség és rákos betegségek. | ||
+ | |||
+ | Akkor mit kell tennem? Hát fogyasszunk több lúgos ételt, sok folyadékot és mozogjunk! | ||
+ | |||
+ | ==== Lúgos élelmiszerek ==== | ||
+ | |||
+ | * gyógyteák | ||
+ | * nyers zöldség (vagy leves) | ||
+ | * nyers gyümölcs (vagy leves) | ||
+ | * burgonya | ||
+ | * uborka | ||
+ | * hagyma | ||
+ | |||
+ | ==== Közepesen lúgos ==== | ||
+ | * szárított és főtt gyümölcsök és zöldségek | ||
+ | * méz | ||
+ | * nyers magok | ||
+ | * hidegen sajtolt olajok | ||
+ | * tej | ||
+ | * író | ||
+ | * alma | ||
+ | * sárgarépalé | ||
+ | * tofu | ||
+ | * tönkölybúza | ||
+ | * szója | ||
+ | * hal | ||
+ | |||
+ | ==== Közepesen savas ==== | ||
+ | * tejtermékek | ||
+ | * tojás | ||
+ | * csokoládé | ||
+ | * teljes kiőrlésű kenyerek | ||
+ | * húsok | ||
+ | |||
+ | ==== Savas ==== | ||
+ | * koffeintartalmú italok | ||
+ | * alkohol | ||
+ | * szénsavas üdítők | ||
+ | * földimogyoró | ||
+ | * finomított cukor | ||
+ | * fehérliszt | ||
+ | * gyorsételek | ||
+ | * mesterséges adalékanyagokkal ellátott ételek | ||
+ | |||
+ | ===== Rágás ===== | ||
+ | |||
+ | Mai napság mindent megfőzünk, megsütünk. Elvárjuk a szakácstól, attól aki főz, | ||
+ | hogy étel minden egyes része puha, omlós legyen. Ezzel nem is lenne semmi baj, | ||
+ | a természet viszont leépíti azt amit nem használunk. Ha nincs szükség a fogakra, | ||
+ | akkor azok leépülnek. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a fehérített cukor kiszívja | ||
+ | a fogakból (és a csontokból) a kálciumot. | ||
+ | |||
+ | Rágás nélkül az emésztés sem működik. | ||
+ | |||
+ | |||
+ | |||
+ | |||
+ | ===== Linkek ===== | ||
+ | * http://antalvali.com/hirek/cukor-stevia-mez-kristalycukor-fruktoz.html | ||