[[:recept|< Recept]] ====== Általános receptek ====== * **Szerző:** Sallai András * Copyright (c) 2022, Sallai András * Szerkesztve: 2022, 2023 * Licenc: [[https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/|CC BY-SA 4.0]] * Web: https://szit.hu ===== Főétel ===== ==== Vegyes maradék ==== === Hozzávalók === * 50 dkg babcsíra * 15 dkg hús (disznó, marha, csirke) * 1 teáskanál só (finoman) * paradicsompüré * hagyma * fokhagyma * olívaolaj * teáskanál méz * 2 evőkanál szójaszósz * 2 kanál fehérbor * 4 evőkanál tyúkleves * csípet fehér és fekete bors * 4 tojás * 2 hagyma * fokhagyma zúzva * őrölt gyömbér === Elkészítés === Kétszer két tojásból omlettet készítek olajon. Félreteszem. A húst felkockázom, majd vékony csíkokra vágom (kb. gyufaszál vékonyra). Négy evőkanál olívaolajon 2 percig pirítom. Ez után hozzáadom a paradicsompürét, a mézet, a bort és a szójaszószt. Pirítsuk még fél percig. Öntsük bele a tyúklevest. Tegyük bele a borsot és forraljuk fel. Fél percig még kevergetem, majd félrehúzom. Wokba 2 evőkanál olívaolajon hagymát, és a fokhagymát pirítom fél percig. Hozzáadom az őrölt gyömbért, elkeverem. Hozzáadom a babcsírát és a sót, még két percig pirítom. A húst a szafttal együtt hozzáadom, és még másfél percig kevergetem. Ha elkészült az omlettel a tetején tálaljuk. ==== Cukkini fasírt ==== === Leírás === Az eredeti recept a nosalty.hu weboldalon találtam. === Hozzávalók === * 1 kg cukkini * 10 dkg zsemlemorzsa * 2 db tojás * 10 dkg füstölt sajt * 3 gerezd fokhagyma * bazsalikom * petrezselyem * só * bors A körethez: * 80 dkg sárgarépa * 7 dkg vaj === Elkészítés === A cukkinit megtisztítom, lereszelem, kevés sót adok hozzá, félreteszem, hagyom levet ereszteni, körülbelül 30 percig. Ez alatt elkészítem a köretet. A sárgarépát megtisztítom, a vajon pirítom néhány percig, majd kevés vizet öntök hozzá, hogy tovább puhuljon. De nem kell teljesen felpuhítani. A cukkinit levét kicsavarom alaposan. Hozzáadom a tojást és a fűszereket, a reszelt sajttal, és a zúzott fokhagymával. Jól összekeverem, majd hozzáadom a zsemlemorzsát, de csak annyit amennyit éppen felvesz. Ne legyen túl lágy. Az cukkinis keveréket őzgerincformába öntöm, majd 45 percig közepes lángon sütöm. ===== Édesség ===== ==== Rizskók ==== === Hozzávalók === * 1 liter tej * csésze rizs * 4 tojás * 4-5 evőkanál méz * vaníliarúd * citrom héja * csipet só === Elkészítés === A rizst sós tejben megfőzőm, majd hagyom kihűlni. Összekeverjük a 4 tojás sárgáját a mézzel, a citromhéjjal, majd hozzákeverjük a rizshez. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verem, majd ezt is a rizshez keverem. Ez után betesszük a sütőbe és megsütjük. ==== Zabpelyhes tallér ==== === Hozzávalók === * 15 dkg puha vaj * méz (Ha valaki cukorral dolgozik, akkor 6 dkg) * tojás * 15 dkg zabpehely * 10 dkg teljes kiőrlésű liszt * fél kk szódabikarbóna * só * fahéj * 1 citrom reszelt héja * vanília (esetleg vaníliás cukor) === Elkészítés === Összekeverem a vajat és a mézet, majd hozzáadom a tojást, elkeverem. Ezek után hozzáadom a maradék alapanyagot, ezt is elkeverem. A zabpelyhet felhasználás előtt tejben vagy joghurtban is áztathatjuk. Diónyi nagyságú gömböket gyúrunk. Tepsibe tesszük, egymástól 5 cm távolságokra. Nedves kézzel lelapítjuk a tetejét. 10-12 percig sütjük. ==== Meggyes lepény ==== === Hozzávalók === * 30 dkg teljes kiőrlésű liszt * 3 evőkanál méz * 2 kávéskanál szódabikarbóna * citromhéj vagy citromolaj * 3 dl tejföl * 3 dl kefir * 2 teáskanál fahéj * 1 üveg magozott meggy * 1 marék összetört dió * só két csipet (ízlés szerint) === Elkészítés === A dió kivételével összekeverek a lisztet, a mézet, a szódabikarbónát, a citromhéjat, sót. Ha jól össze van keverve belekeverem a tejfölt. A kefirt folyamatosan adagoljunk annyit, hogy krémes anyagot kapjunk. Keverjük bele a meggyet. Tegyük tepsibe (lehet sütőpapírba). Az összetört diót szórjuk a tetejére. Süssük körülbelül 30 percig. ==== Banános golyó ==== {{:recept:bananos_golyo.png?400|}} === Hozzávalók === 10 darabhoz * 2 érett banán * 2 evőkanál kakaó * 3 dl zabpehely * 1 dl kókuszreszelék Ízlés szerint: * 1 evőkanál kávé * kevés rumaroma * méz (2-4 kanál) Díszítéshez: * 1 dl kókusz === Elkészítés === A zabpelyhet kicsit megőröljük - például kávédarálóval. Hozzáöntöm a kókuszt, a kakaót és a kávét. A banánt összetöröm, pürésítem (ha van botmixer könnyebb). Ha teszünk hozzá rumaromát és mézet, keverjük a banánhoz. A banánt hozzákeverem a többihez. Egy fakanállal jól elkeverem az összetevőket. Kis golyókat készítünk a tésztából, majd a díszítő kókuszban forgatjuk. Ha elkészült tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon. Méz nélkül nem édesség, de úgy is finom. Eredeti: * https://mittkok.expressen.se/recept/bananchokladbollar-recept/ ===== Zsírban sültek ===== ==== Palacsinta ==== === Hozzávalók === * 1/2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt * csipet só * fél vaníliarúd * 1/2 csésze tej * 1 evőkanál víz * 1 kiskanál méz * 1 tojás (elhagyható) === Elkészítés === A hozzávalókból tésztát keverünk, majd vékony palacsintákat sütünk belőle. ==== Fánk ==== === Hozzávalók === * 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt * 5 dkg vaj * 3 dl tej * 1/4 kávéskanál szódabikarbóna * 1/4 kávéskanál sütőpor * 1 csipet só {{:recept:fank02-200x150.jpg?200|}} === Elkészítés === Az alapanyagokat tésztává gyúrom, majd egy kerek pohárral kiszaggatom. A közepébe fakanállal egy lyukat készítünk. Forró olajon kisütjük. === Ízesítéshez hozzávalók === * 2 adatg méz * 2 narancs * ízlés szerint zselatin === Ízesítés elkészítése === A narancsot feldarabolom, és összeturmixolom a mézzel. Ha zselatint is teszünk bele kicsit sűrűbb lesz és kenhető. ==== Lángos ==== === Hozzávalók === 9 darab lángoshoz: * 0,5 kg liszt * só * 2,5 dkg élesztő (fél csomag) * kevés cukor * 3 kisebb burgonya === Elkészítés === A burgonyát hámozás után lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Feltesszük főni sós vízben. Ha megpuhult a vizet nem öntjük le, azzal együtt hagyjuk hűlni amíg langyos nem lesz. A burgonyához adott víz mennyisége szabályozza, hogy milyen állaga lesz a tésztának. A lisztet beletesszük egy tálba, egy kevés sót teszek bele. Beleteszem a cukrot. Belemorzsolom az élesztőt. A burgonyát és a vizet ráöntöm, majd félreteszem, hogy az élesztő felfusson. Ha az élesztő megkelt az egészet összedolgozzuk. Ha a tészta túl kemény akkor teszünk, hozzá még egy kis langyos vizet. A tésztát félóráig kelni hagyjuk meleg helyen. Fél óra után jól átdolgozzuk, majd 10 percig pihenni hagyjuk, ezt még kétszer megismételjük. Szaggatjuk és forró olajban kisütjük. Fokhagyma a lángoshoz A fokhagymát apró lyukú reszelőn lereszelem, majd olajba teszem állni. ==== Tócsni (lepcsánk, lepcsánka, röszti) ==== === Hozzávalók === * 1 kg burgonya * 2 tojás * 3 evőkanál liszt * olaj * só * bors Van aki 50 dkg burgonyához 3 tojást teszt, 2 evőkanál lisztet. Van aki tesz még bele fokhagymát, hagymát, majorannát. === Elkészítés === A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. Hozzáadom a két tojást, sót, borst és a lisztet, majd összekeverem. Izlés szerint szokás még hozzáadni reszelt vöröshagymát és/vagy fokhagymát. A forró olajban egy evőkanállal teszünk, majd laposra szétnyomkodjuk. Aranybarnára sütjük és szalvétára kiszedjük. ==== Dödölle (Ganca) ==== === Hozzávalók === * 1 kg krumpli * 20-30 dkg liszt * 3 fej hagyma * olaj * bors * só === Elkészítés === A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és annyi sós vízben főzzük amennyi éppen ellepi, kb. 20 percig. A hagymát apróra vágom és olajon megpirítom. A megfőtt burgonyát a levében összetöröm. Kis tűzön apránként hozzáadom a lisztet, folyamatos kevergetés mellett, vigyázva ne égjen le. Néhány perc után egy olajos kanállal a hagymás olajba szaggatom a burgonyás lisztet. A hagymás olajban megpirítjuk és forrón tálaljuk. ===== Palacsinta töltelékek ===== ==== Diótöltelék ==== === Hozzávalók === * 15 dkg darált dió * 2 evőkanál mazsola * 1,5 dl tej * kb. 6 evőkanál méz === Elkészítés === A mazsolát a tejbe teszem, majd fedő alatt néhány percig főzöm, addigra a mazsolaszemek megduzzadnak. Leveszem a tűzről, állni hagyom, amikor kb. 40-fokos(kezünket bele tudnánk tenni (langyos)) a mézet beletesszük, elkeverjük. Összekeverjük a darált dióval. ==== Almás töltelék ==== === Hozzávalók === * 4 db jóízű, aromás alma, * 1 teáskanál citromlé, * 1 mokkáskanál őrölt fahéj, * az alma édességétől függően 3-6 kanál méz === Elkészítés === Az almát meghámozom és kicsumázom, majd lereszelem. A citromlével összekeverve kis lángon, fedő nélkül addig párolom, amíg szárazzá válik. Langyos állapotban beleteszem a mézet, a fahéjat és jól összekeverem. ===== Kenyér ===== ==== Élesztős kenyér ==== === Hozzávalók === * 1 kg liszt * 2,5 dkg élesztő * kis kanál méz * 2 evőkanál olaj * kb. 7dl víz * só ízlés szerint === Elkészítés === A hozzávalókat összekeverem a vízzel. A vízből annyit adagolok, amennyit felvesz. 10 percig dagasztom. 45 percre meleg helyre teszem, azaz kelesztem. Átvajazom a "tepsit", amiben sütni fogom. Megint átgyúrom, tepsibe teszem, majd megint félre teszem 45 percre, közben a sütőt felfűtöm. A sütőben kb. 30 percig sütöm. Esetleg az utolsó percekben vízzel átkenem a tetejét. ==== Élesztős kenyér újra ==== === Bevezető === Mostanában élesztős kenyeret készítek, többféle lisztből. A liszt mennyiségével nem nagyon szoktam törődni, valójában csak öntögetem össze, hogy körülbelül 1 kg-s kenyér legyen. A dagasztáshoz mostanában egy 32 cm átmérőjű műanyag tálat használok, amit direkt erre a célra vettem. A mézet mostanában elfelejtettem beletenni. A méz a kelesztéshez kellene, de az élesztős kenyér e nélkül is meg kell, nem is akár hogyan. Rozsliszt és tönkölyliszt néha hiányzik az összeállításból, finomlisztet azonban magában nem szoktam sütni, mindig ügyelek, hogy legyen itthon valamilyen teljes őrlésű is. Ha szimpla teljes őrlésű és finomlisztből állítom össze a kenyeret, akkor fele-fele arányban keverem, esetleg kevesebb finom lisztet teszek bele. Szerintem a lisztet ízlés szerint lehet keverni. Mostanában 2,25 dkg élesztő helyett egy egészet (5 dkg) beleteszek, de nem teszteltem, hogy a kelés nagyobb, vagy kisebb lesz-e ezen oknál fogva. A sütésnél a tepsibe régebben tettem vajat, ma már csak lisztet szoktam a letapadás ellen. === Hozzávalók === *liszt * 0,25 kg finomliszt * 0,25 kg teljes őrlésű liszt * 0,25 kg teljes őrlésű tönkölyliszt * 0,25 kg teljes őrlésű rozsliszt * 5 dkg élesztő * 2 evőkanál olaj (néha oliva, néha napraforgó) * körülbelül 7 dl langyos víz * 1 púpos kanál só ízlés szerint === Elkészítés === A tálba összeöntöm a liszteket és a sót. Egy fakanállal jól elkeverem. Az élesztőt rámorzsolom a lisztre, miközben néha megkeverem. Újra jól elkeverem. Ha maradnak kisebb élesztő darabok nem törődöm vele. Beleteszem az olajat, néha többet is mint két kanál. A vízből beleöntök fél litert vagy lassan adagolom hozzá és fakanállal tovább kevergetem. Folyamatosan egyetlen masszává alakul. Ha már nagyjából egyben van, akkor fakanalat leteszem és folyamatosan finomliszttel szórva elkezdtem kézzel dagasztani. Körülbelül 5 percig dagasztom, ha valaki tovább dagasztja az nem árt meg neki. Letakarom a tálat egy konyharuhával, úgy hogy ne érje a tésztát. Felteszem a konyhaszekrény tetejére, mert fent melegebb van. 45 percig hagyom kelni. Közben belisztezem a tepsit finomliszttel. Ez után újradagasztom néhány percig. A tepsibe teszem és újra kelesztem 45 percig. A tepsinek alacsony az oldala, ezért nem teszem rá a konyharuhát a tésztára, mert szöszös lesz a tészta. Helyette a tálat szoktam ráborítani. A kelesztést megint a szekrénytetején végzem. A másodszori kelesztést is lehet a tálban, ha valakinek úgy tetszik. A 45 perc lejárta előtt 10 perccel bekapcsolom a sütőt. Beteszem a megkelt tésztát a sütőbe és körülbelül 40-50 percet sütöm. Mindig hagyom, hogy a teteje elkezdjen sülni (a színe elkezd sötétebb lenni). A sütés első 15-20 perce teljes lángon, utána körülbelül a felére veszem a sütőt. Ha megsült, a kenyér alját megtisztítom a liszttől. A sütés után hagyom kihűlni a kenyeret. A tárolása csak konyharuhában történik, fa kenyértartóban. Így akár egy hétig is eláll. A nejlonban nem lélegzik a kenyér és tönkremegy! A jól sikerült kenyér, nekem ötnaposan a legjobb ízű. ==== Kovász ==== === Hozzávalók === teljes kiőrlésű rozs/búzaliszt meleg víz (kb. 40 fokos) méz === Elkészítés === Ha most készítjük először a kovászt a kenyérsütéshez, egy héttel előbb el kell kezdeni készíteni. Veszek egy nagyobb "befőztes" üveget. Beleteszek 4 evőkanál lisztet, 4 evőkanál melegvízet (legyen tejföl sűrűségű a keverék), és 1 evőkanál mézet. Meleg helyen (kb. 23 fokon) tartom 3 napig, egy konyharuhával letakarva. A harmadik napon etetni kell a kovászt. Adok hozzá megint 4 evőkanál lisztet és 4 evőkanál meleg vízet (maradjon tejföl sűrűségű anyag), ez az etetés. 2 nap múlva megint megetetem, a mennyiség lehet azonos. Ezek után még egy napot várok és megint etetek és akár használhatom is. Ha a kovász elkészült, lezárhatjuk a tetejét és hűtőben is tárolható. A kenyér tésztájából mindig vissza szoktuk pótolni a kivett részt, ha ez kevés akkor etetjük. ==== Kovászos kenyér ==== === Hozzávlalók === * 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet rozsliszt, vagy a kettő keveréke) * mele gvíz (40 fok körül) * kevés méz * néhény csipet só * kovász {{:kenyer01-200-150.jpg|}} A képen látható kenyér tisztán rozsliszt. Ha nem vagy hozzászokva a teljes kiőrlésű kenyérhez, akkor legyen 20% teljes kiőrlésű, a többi fehér. Ezt az ízt szokni kell. === Elkészítés === Ez a kenyér nem tartalmaz cukrot, élesztőt. Az élesztőt helyettesíti a kovász, a cukrot a méz. Vegyük elő a kovászt, majd vegyünk ki belőle kb. 12 dkg-ot. Az alapszabály szerint a kenyér 30%-át alkotja a kovász, de sütöttem már olyan kenyeret is ahol csak néhány százalék volt a kovász. Tehát a 30%-tól el lehet térni. Fontos, hogy a kovász hiányzó részét vissza kell pótolni a kenyértésztából. A kovászt keverjük össze 40 dkg liszttel és a meleg vízzel. Jól keverjük össze, nem baj ha tejfölszerű anyag, egyelőre még nem gyúrjuk. Ha összekevertük tegyük félre meleg helyre 8 órára, hagyjuk megkelni. (A kovásszal lassan megy a kellesztés.) 8 óra múlva vegyünk ki 12 dkg részt a tésztából és tegyük vissza a kovászba, keverjük meg. A tésztához adjuk hozzá maradék liszt nagy részét, kb. 55 dkg, a maradék 5 dkg-ot tartsuk meg lisztezéshez. Tegyük bele a sót. Keverjünk bele még annyi vizet amennyit felvesz, majd kezdjük el gyúrni. Gyúrás közben folyamatosan lisztezzük a maradék liszttel a gyúrófelületet, hogy ne ragadjon. 10 percig dagasztom. Ez után tetszés szerinti formára és darabokra szedem szét. Egyéb ötlet híján szakítsuk ketté a tésztát és alakítsunk belőle két kerek és lapos tésztadarabot. Hagyjuk megkelni újból. Újabb 8 órát hagyjuk kelni. (az első sütésnél én itt csak 2 órát vártam.) Melegítsük elő a sütőt. Lisztezzük ki az edényt amiben ki akarjuk sütni a kenyeret (nekem ez két jénai tál). Tegyük a sütőbe, közepes teljesítménnyel kb. 60 percet süssük. ===== Főzelékek ===== ==== Csalánfőzelék ==== === Hozzávalók === * csalán * tejföl (vagy kefír, vagy tejszín) * 2 evőkanál liszt * olaj * só * víz és/vagy tej * néhány gerezd fokhagyma * 2 evőkanál zsemlemorzsa {{:recept:csalanfozelek-200x150.jpg?200|}} === Elkészítés === Szedjünk kb. annyi csalánt ami a főzőedényünket apróra vágás után nagyjából félig megtölti. Mossuk meg, majd vágjuk (vagy turmixoljuk) apróra a csalánt. Ügyeljünk arra, hogy minél apróbb legyen! Egy nagyobb edényben pirítsuk meg olajon. Reszeljünk bele néhány gerezd fokhagymát, tegyük bele a zsemlemorzsát. Folyamatosan kevergessük. Kis pirítás után adjunk hozzá vizet és/vagy tejet, amennyitől jól keverhető lesz. 2 dl tejfölt keverjünk egy edényben liszttel. Adjuk hozzá a csalánhoz. Ízlés szerint sózzuk meg. Kevergessük még néhány percig. A habaráshoz tejföl helyet használhatunk kefirt vagy tejszínt. Tejszín esetén fokhagyma lehet kevesebb. ==== Zöldbabfőzelék ==== === Hozzávalók === * hagyma * olaj * 1 adag zöldbab * tej (néhány deci) * tejszín * 4 kanál teljes kiőrlésű liszt (akinek sima liszt tetszik ám legyen) * petrezselyem-zöldje * 10 gerezd fokhagyma * fűszer * só * bors * oragánó * bazsalikom * tárkony * gyömbér === Elkészítés === A hagymát felteszem az olajban. Átsütöm. Hozzáadom a zöldbabot. Tovább sütögetem. Ráteszem a fűszereket. Jól elkeverem, sütögetem néhány percig. Hozzáadok a fele fokhagymát. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. 20-25 percig főzöm, és közben hozzáadom a fele tejet. A másik felét összekeverem a liszttel. Ezt is hozzáöntöm a tejszínnel együtt. A végén hozzáadom a petrezselyem-zöldjét és a maradék fokhagymát. Még 5 percig főzöm. ==== Borsófőzelék ==== === Hozzávalók === * 0.5 kg zöldborsó * 1 adag petrezselyem * 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt * oregánó * bazsalikom * gyömbér * só * 1 evőkanál méz * 5 dl tej === Elkészítés === A borsót megmosom, annyi vízben ami elfedi főzni kezdem. A tej és liszt kivételével mindent beleteszek. Addig főzőm amíg puha nem lesz, illetve a víz elfogy alatta. Beleteszem a lisztet. Kevés tejet öntök fokozatosan, a lisztet elkevergetve. Végül beleöntöm az összes tejet, majd főzöm még 1-2 percig. ===== Salátafélék ===== ==== Töltött uborka ==== === Hozzávalók === * 2 kígyóuborka * 1 édes-savanyú uborka * 1 doboz szardínia (aprított tonhallal nagyon jó) * 10 dkg majonéz * néhány csepp citromlé * 1 kemény tojás * 1 evőkanál méz * 1 evőkanál mustár * 1 kis fej hagyma * bors * só {{:recept:rakottuborka01-200-135.jpg}} === Elkészítés === A hagymát apróra felvágom. A tojást keményre főzzük, majd apró kockára vágjuk. Az uborkát meghámozzuk (Ízlés szerint ez elmaradhat). Kimélyítjük, majd 10 cm-es hosszúra felvágjuk. A halról leöntjük az olajat, ha nem aprított, akkor felvágjuk, majd citromlevet csepegtetünk rájuk. Az apróra vágott édes-savanyú uborkát, a tojást, a mézet, a mustárt, majonézt, a hagymát és a halat összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd megtöltjük vele az uborka darabokat. ==== Sárgarépa-saláta ==== === Hozzávalók === * 5 nagy sárgarépa * 1 savanykás alma * 1 evőkanál almaecet * 2 evőkanál napraforgóolaj * 1 fej hagyma * 1 evőkanál méz * 1 evőkanál tejszín * bors * só {{:recept:sargarepasalata-200x150.jpg}} === Elkészítés === Lereszeljük a megtisztított sárgarépát és az almát (az alma ízlés szerint lehet hámozatlan). Apróra vágom a hagymát, majd összekverem a mézzel, tejszínnel, az olajjal, sárgarépával és az almával. ==== Mozzarella-saláta ==== === Hozzávalók === * 2 csomag mozzarella * 4dl tejföl * 1 db csípőspaprika * fél citrom * citromhéja * kis csokor citromfű * só * bors === Elkészítés === A mozzarellát 1 cm-es szeletekre vágom. A mozzarella szeleteket egy tányérra tesszük egymás mellé. A tejfölt összekeverem a citrom levél, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük egyenletesen a mozzarellára. A paprikát apró csíkokra vágom, azokat még apróbbra vágom, majd a citromhéjjal együtt a mozzarellára szórom. Hidegen állni hagyom. ==== Franciasaláta ==== === Hozzávalók === * 4 dl tejföl * 2 dl majonéz * kiskanál citromlé * kiskanál mustár * kiskanál méz * csipetnyi só * csipetnyi bors * 3 alma * 5 savanyú uborka * 20 dkg zöldborsó * 20 dkg vagy 4 db sárgarépa felkockázva * 10 dkg vagy 2 db zöldség felkockázva * esetleg 10 dkg vagy 2 db burgonya felkockázva === Elkészítés === A zöldborsót, a sárgarépát és a zöldséget puhára főzöm, vagy párolom. Hagyom kihűlni. Apró kockára vágom az uborkát és az almát. Mártásnak összekeverem a többi alapanyagot, majd a végén az egészet egybeöntöm, összekeverem. ==== Zöldségkör ==== === Hozzávalók === * 2 dl tejföl * 50 dkg túró * 3 zöldpaprika * 2 fej hagyma * 4 fej gomba (csiperke, laska) * 1 kígyóuborka * 2 fej retek * só {{:recept:zoldsegkor.jpg?200|}} === Elkészítés === A zöldpaprikát, hagymát, gombát, uborkát és retket körülbelül kukoricaszem nagyságú darabokra vágjuk egy deszkán, közben egy edénybe tesszük. Rátesszük a túrót és az uborkát, ízlés szerint sózzuk, esetleg borsozzuk. Az összetevőket jól összekeverjük. Kész. A zöldségekből az egyes összetevők elhagyhatók vagy másokkal helyettesíthetők. Fogyasztható magában, kenyérrel és/vagy paradicsommal. ==== Kapribogyós saláta ==== === Hozzávalók === * kapribogyó darabolva * olívaolaj * vörösborecet (kevés) * koktélparadicsom * só * őrölt kömény, (csipet) * saláta darabolva * esetleg * madár saláta * jégsaláta * más leveles növény * ízlés szerint zúzott fokhagyma === Elkészítés === A koktélparadicsomot kis cikkekre vágom. Ráteszem a salátát és a többi hozzávalót. Jól összekeverem. Megjegyzés: Az elkészítéshez használható még: endívia, radicchio, rucola, cékla, spenót, jégsaláta ==== Halsaláta ==== === Hozzávalók === * 2 dl tejföl (ketogén diéta esetén: laktóz mentes) * 2 db kígyóuborka * só * 2 db tonhalas konzerv === Elkészítés === Apróra vágom az uborkát. Az uborkát összekeverem a tejfellel és a tonhallal. Megsózom ízlés szerint. ==== Káposztasaláta ==== === Hozzávalók === * 1/2-1 káposzta * kevés ecet * olívaolaj * só * bors * bazsalikom * oregánó === Elkészítés === A káposztát vékony csíkokra vágom, majd beleteszem a hozzávalókat és jól elkeverem. Adható hozzá citromkarika, petrezselyem levél. ===== Levesek ===== ==== Rántott leves ==== === Hozzávalók === * másfél evőkanál olaj * 2 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (vagy búzaliszt) * fél kávéskanál köménymag * 1 vöröshamgyma * pirospaprika * só * teljes kiőrlésű száraz kenyér === Elkészítés === Rántást készítek: Egy kb. 2 literes edényben az olajat összekeverem a liszttel, a tűzön addig kevergetem, amíg kicsit sötétebb színe nem lesz. A rántásba beleteszem a köménymagot, 1-2 percig pirítom. Az edényt hideg vízzel felengedem. Vigyázzunk, amikor felforrt kifuthat, gyengébb tűzön folytassuk. Tegyük bele a hagymát. 10 percig főzzük. Tegyük bele a paprikát, majd még 5 percig főzzük. Pirítsuk meg a száraz-kenyeret. A pirított száraz-kenyeret külön tálaljuk. ===== Zöldségek ===== ==== Sült zöldség ==== === Hozzávalók === * 6-8 darab sárgarépa * 2-4 darab fehérrépa * 1-1/2 darab zellergumó * 1 darab karalábé * 1-1/2 brokkoli * 1-1/2 karfiol * olívaolaj * só * bors * oregánó * bazsalikom === Elkészítés === A zöldségeket, megtisztítom karikára és/vagy kis kockára vágom. Wokba néhány kanál olívaolajat teszek, bele a zöldségeket. 20-40 percig kevergetve sütöm. Tálalható önmagában vagy sülhússal. ===== Turmixok ===== ==== Banán-spenót-alma ==== === Hozzávalók === * 1 banán * 4 alma * spenót (2 marék) * 2 csésze víz * fél citrom ==== Avokádós-alma ==== === Hozzávalók === * 1 nagy avokádó * 2 savanykás alma * 1/4 fej káposzta * citromlé * bors * só ===== Egyéb ===== ==== Mustár készítése ==== === Hozzávalók === * 30 dkg mustárliszt * 1 dl fehérbor * 2 dl ecet * 1 g örőlt fahéj * 0,5 g örőlt szegfűszeg * 2,5 g só * 2 dkg zúzott fokhagyma * kevés méz * Esetleg: reszelt vöröshagyma, citromlé, chili, torma, fokhagyma, kakukkfű, koriander, őrölt petrezselyem, stb. === Elkészítés === A mustárlisztet, a fehérbort és az ecetet összekeverem és 2 órát állni hagyom. Hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, sót, fokhagymát és a mézet. Ügyeljünk arra, hogy a végeredmény jól kenhető pép legyen. Összekeverjük és üvegekbe tesszük. A fehérmustár magja önmagában jó tartósítószer, így nem szükséges egyéb tartosító. ==== Majonéz ==== === Hozzávalók === * 2 tojás sárgája * 1,5 dl. olivaolja (vagy napraforgó) * teáskanál mustár * csipet fehérbors * só * két evőkanál citromlé === Elkészítés === Összedolgozzuk a tojás sárgáját és a mustárt. Ezek után beledolgozzuk az olajat is. Ha kézzel csinálom a tojásos-mustár kevergetése mellett, az olajat belecsepegtetem. Hozzáadjuk a sót, citromlevet, borsot és a mustárt, majd simára keverjük. ==== Ketchup készítés ==== === Megjegyzés === Kis mennyiségű ketchup készítése, ha gyorsan kell, és szeretnénk kerülni a bolti cukros ketchupot. === Hozzávalók === * 6 paradicsom vagy 6 paradicsompüré konzerv * 1 fej hagyma * 1 gerezd fokhagyma * 1 alma * 1 zöld paprika * oregano * bazsalikom * őrölt bors * só * méz és/vagy ecet ízlés szerint === Elkészítés === Mindent felaprítunk, majd összemixeljük. ==== Tokaj-tai koktél ==== === Hozzávalók === * 0,5 dl pálinka * 0,5 dl mandulaszirup * 1 tk cukor * 1 dl ananászlé * 1 dl narancslé === Elkészítés === Shakerbe elkeverem, jéggel és/vagy ananász szelettel díszitjük. ===== Linkek ===== * http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv